Câte zile libere au românii de Crăciun și de Revelion 2024. Cum îți poți organiza vacanța în funcție de acestea

Mini-vacanță de 4 zile pentru angajații români

Scris de: Daoud Andra

19 Oct. 2023

Câte zile libere au românii de Crăciun și de Revelion 2024. Cum îți poți organiza vacanța în funcție de acestea

Mai este puțin până la sfârșitul acestui an, iar sărbătorile de iarnă reprezintă prilej de mini-vacanțe pentru români. Cei care lucrează cu forme legale au dreptul la un anumit număr de zile libere în fiecare an, cu ocazia sărbătorilor legale. Câte zile libere au românii de Crăciun și de Revelion 2024 și cum își pot organiza vacanța, în funcție de acestea.

Câte libere legale sunt într-un an

Bugetarii, dar și angajații din sistemul privat au dreptul, pe lângă zilele de concediu dintr-un an, la un anumit număr de zile libere. Așa-numitele libere legale sunt garantate în Codul Muncii și sunt în număr de 15 în 2023. Începând de anul viitor, românii vor avea două libere legale în plus.

În domeniile în care nu poate fi întreruptă activitatea, angajații care lucrează de sărbătorile legale au anumite drepturi garantate prin lege. Aceștia pot recupera zilele libere în următoarea lună și au dreptul la sporuri de 100% din salariu. În funcție de zilele săptămânii în care pică liberele legale, românii pot profita de mai multe zile libere consecutive, pentru a pleca în mini-vacanțe.

Citește și: Angajații din România care ar putea să nu mai beneficieze de noi zile libere legale. Legea ar urma să intre în vigoare din ianuarie 2024

Câte zile libere au românii de Crăciun și de Revelion 2024

Pănă la sfârșitul acestui an au mai rămas câteva libere legale. Este vorba despre Sfântul Andrei (30 noiembrie), Ziua Națională (1 Decembrie) și Crăciunul. De asemenea, anul viitor începe cu liberele legale de Anul Nou.

Potrivit Codului Muncii, de Crăciun sunt libere primele două zile ale acestei sărbători, respectiv 25 și 26 decembrie. Anul acesta, prima zi de Crăciun pică într-o zi de luni, astfel că angajații care lucrează după program normal, de luni până vineri, vor avea patru zile libere, cu tot cu weekend. Minivacanța de Crăciun pentru aceștia cuprinde zilele de 23 și 24 decembrie (sâmbătă și duminică) și zilele de Crăciun, 25 și 26 decembrie (luni și marți).

Citește și: Câte sărbători legale sunt în 2024. Zile libere în plus pentru români

Pe 27 decembrie, românii se întorc la serviciu, însă nu pentru mult timp. Ultima zi lucrătoare din acest an este 29 decembrie, care pică într-o zi de vineri. 30 și 31 decembrie sunt sâmbătă, respectiv duminică, iar pentru majoritatea angajaților sunt oricum zile libere. Românii care mai au zile de concediu și vor să se bucure de mai multă relaxare de Sărbători, își pot lua trei zile de concediu, respectiv de pe 27 până pe 29 decembrie.

În acest fel, vor avea parte de vacanță de pe 23 decembrie până după Revelion. Anul Nou vine și el cu două libere legale. Astfel, după Revelionul 2024, românii au liber pe 1 și pe 2 ianuarie, adică luni și marți. Angajații se vor întoarce la serviciu pe data de 3 ianuarie.

Încă două sărbători legale din 2024

La cele 15 zile libere pe care le aveau angajații până acum se vor adăuga, începând de anul viitor, încă două. La începutul acestui an, s-a adoptat proiectul de lege prin care și Boboteaza și Sfântul Ion sunt sărbători legale. Acestea pică pe 6 și 7 ianuarie, așa că românii vor avea în total, din 2024, 17 zile libere pe an. Dintre acestea, 10 vor pica în timpul săptămânii și 7 în weekend în 2024. Așa arată calendarul zilelor libere pentru anul viitor:

Citește și: Ce drepturi ai dacă lucrezi de sărbătorile legale. Orice angajat trebuie să știe asta

  • 1, 2 ianuarie – Anul Nou (luni și marți)
  • 6 ianuarie – Boboteaza (sâmbătă)
  • 7 ianuarie – Sfântul Ion (duminică)
  • 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române (miercuri)
  • 1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
  • 3 mai – Vinerea Mare
  • 5 mai – Paștele ortodox (duminică)
  • 6 mai – a doua zi de Paște (luni)
  • 1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)
  • 23, 24 iunie – Rusaliile (duminică și luni)
  • 15 august – Sfânta Maria (joi)
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
  • 1 decembrie – Marea Unire (duminică)
  • 25, 26 decembrie – Crăciunul (miercuri și joi)

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *