Câte zile libere vor avea românii de Paște 2023. Cât durează de fapt minivacanța

În 2024, Paștele ortodox va pica pe data de 5 mai, iar în 2025 va fi pe data de 20 aprilie. În anul 2023, Paștele ortodox pică pe data de 16 aprilie
Câte zile libere vor avea românii de Paște 2023. Cât durează de fapt minivacanța

Mai este foarte puțin până ce credincioșii ortodocși vor sărbători Paștele, care anul acesta pică pe 16 aprilie. Postul Paștelui se încheie pe 15 aprilie, iar această perioadă este una marcată de diverse tradiții și obiceiuri. Așa cum s-a întâmplat în fiecare an, și anul acesta românii vor beneficia de zile libere legate, oferte de stat, pentru a sărbători alături de cei dragi Învierea lui Isus Hristos. Iată care sunt zilele libere de Paște 2023.

Când pică Paștele ortodox în 2023

În 2024, Paștele ortodox va pica pe data de 5 mai, iar în 2025 va fi pe data de 20 aprilie. În anul 2023, Paștele ortodox pică pe data de 16 aprilie, după ce în anul trecut sărbătoarea a fost pe 24 aprilie. Iată care sunt zilele libere de Paște 2023.

Anul acesta, Paștele catolic pică pe data de 9 aprilie. Ultima dată când Paștele catolic și Paștele ortodox au căzut în aceeași s-a întâmplat în anul 2017.

Zile libere de Paște 2023
Zile libere de Paște 2023

Denumirea Paștelui derivă din cuvântul ebraic Pesah care desemna sărbătoarea eliberării evreilor din Egipt și a reîntoarcerii lor în patrie. Forma Paști sau Paște a pătruns în limba română pe filieră latino-bizantină: Paschae.

Zile libere de Paște 2023

Românii au trei zile libere legale în 2023 de Paștele ortodox: 14 aprilie, de Vinerea Mare, respectiv 16 și 17 aprilie, reprezentând prima și a doua zi de Paște.

Citește și: Cât costă carnea de miel, în 2023, de Paște. Suma pe care românii vor fi nevoiți să o scoată din buzunare

Câte zile libere vor avea românii de Paște 2023

  • 1 şi 2 ianuarie – Anul Nou (duminică, luni);
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (marţi);
  • 14 aprilie – Vinerea Mare;
  • 16 şi 17 aprilie – prima şi a doua zi a Paştelui ortodox (duminică, luni);
  • 1 mai – Ziua Muncii (luni);
  • 1 iunie – Ziua Copilului (joi);
  • 4 şi 5 iunie – prima şi a doua zi de Rusalii (duminică, luni);
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (marţi);
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (joi);
  • 1 decembrie – Ziua Naţională a României (vineri);
  • 25 şi 26 decembrie – prima şi a doua zi de Crăciun (luni, marţi).

Rugăciune de spus în prima zi de Paște

„Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ne-ai învrednicit pe noi a trece vremea cinstitului și dumnezeiescului post de patruzeci de zile. Care s-a însemnat de Ține și s-a dat nouă prin Ține.

Cel ce ai pus nouă pocăință pentru mântuirea sufletelor și curatia trupurilor și spre izgonirea demonilor.

Citește și: Preparatul care nu este de post, dar mulți români îl consumă fără să-și dea seama că e un produs de dulce

Care ne-ai arătat nouă spre închinare chipul cinstitei Tale cruci și ne-ai dăruit să o sărutăm cu atingerea nevrednicelor noastre buze;

Cel ce ne-ai învrednicit să auzim de învierea prietenului Tău Lazăr și de intrarea Ta în Ierusalim. Întâmpinat fiind de pruncii evreiești care graiau, strigând: osana întru cei de sus.

Și să vedem mantuitoarele Tale patimi și să ne închinăm dumnezeiestii Tale răstigniri, suliței, trestiei, buretelui, pogorârii celei de pe cruce și îngropării, și să ajungem la cinstită și dumnezeiască Ta înviere.

Pentru aceea, văzând ziua învierii Tale, cu bucurie strigăm Ţie, Hristoase Dumnezeul nostru, și împreună cu îngerii, cu arhanghelii, cu heruvimii, cu serafimii, cu toți sfinții și cu preacurata Maică Ta, Te slăvim. Lăudându-Te pe Ține, marele Dumnezeu și Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Citește și: Ce mănâncă, de fapt, măicuțele de la mănăstire în postul Paștelui

Și acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceștia (N). Cei care vin sub acoperământul casei Tale celei sfințite, primește pocăință lor și-i iartă pe dânșii. Pentru învierea Ta, de mulțimea păcatelor celor nenumărate. Cele știute și neștiute, de voie și fără de voie. Curățește-i că pe desfranata ce plângea, și că pe Petru care se lepadase și plângând cu amar iarăși l-ai primit.

Primește smerenia și mărturisirea robilor Tăi. Precum ai primit pe vameșul care cu suspin se ruga. Pune frică Ta în inimile lor că să se teamă de Ține. Și să Te iubească din toată inima lor. Da-le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieții lor, umblând după voia Ta.

„Învrednicește-i pe dânșii fără osânda să vină și să se împărtășească cu preacuratul Tău Trup și cu cinstitul Tău Sânge. Primindu‑le cu vrednicie, să fie părtași împărăției Tale. Lăudându‑Te și slavindu‑Te pe Ține, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte și cu Preasfantul și bunul și de‑viață‑facatorulTau Duh, acum și pururea și în vecii vecilor”. AMIN.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *