Câte zile se ia anafura. Ce faci cu ea dacă se usucă sau se mucegăieşte

Câte zile se ia anafura. Postul Paștelui a început pe 7 martie și se încheie pe 24 aprilie. În toată această perioadă este bine să consumăm atât agheasmă, cât și anafură.
Câte zile se ia anafura. Ce faci cu ea dacă se usucă sau se mucegăieşte

Câte zile se ia anafura, care se consumă după Sfânta Împărtășanie. Se spune că atât anafura, cât și agheasma reprezintă porția zilnică a credinciosului, văzută ca și o binecuvântare. Anafura este la fel de importantă, mai ales în această perioadă când ne aflăm în Postul Paștelui, care se va încheia pe 24 aprilie. Iată ce faci cu ea dacă se usucă sau se mucegăieşte.

Câte zile se ia anafura și agheasma

Anafura alungă duhurile rele, iartă micile păcate, curăță mintea de gândurile necuviincioase și dă sănătate sufletească și trupească. Iată când trebuie luată anafura și ce să faci cu ea după ce se usucă sau se mucigăiește. 

Postul Paștelui a început pe 7 martie și se încheie pe 24 aprilie. În toată această perioadă este bine să consumăm atât agheasmă, cât și anafură. Anafura se consumă în fiecare zi pe perioada postului. De asemenea, este bine să vă ungeți cu ulei sfințit de la Sfântul Maslu.

Când este bine să iei anafura

Este bine să luați anafură după ce v-ați împărtășit și neapărat înainte de a consuma altceva. Anafura se ia doar de persoanele care nu au mai mâncat și băut nimic după miezul nopții precedente.

Câte zile se ia anafura. Ce faci cu ea dacă se usucă sau se mucegăieşte

Chiar dacă anafura se usucă sau se mucegăieşte, nu se aruncă nici o firimitură din ea.

„Anafura mucegăită trebuie arsă sau îngropată în pământ. Este nevoie să fim cu mare luare aminte și sa păstrăm anafura cu mare atenție pentru a nu ajunge în astfel de situații.

Așa aratăm grijă pentru cele sfinte! Oricine are dubii cu privire la ce are de făcut în această privință, să își întrebe duhovnicul. Trebuie să facă așa cum îi va spune”, potrivit părintelui Andrei Atudori. 

Ce sunt paștile primite de credincioși în noaptea de Înviere

Sfintele „paști” sau anafura, așa cum este denumirea populară, reprezintă bucățele de pâine înmuiate în vin, adică trupul și sângele Domnului.

Altfel spus, Trupul lui Isus Hristos, adică Sfânta Biserică, conform Sfintei Scripturi, a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge ce au curs din coasta Mântuitorului aflat răstignit pe Sfânta Cruce”, potrivit dexologia.ro.

Este bine ca înainte de a lua sfintele „paști”, creștinii trebuie să se spele cu apă dintr-un pahar în care s-a introdus un ou vopsit roșu.

Astfel, se spune că viața le va fi fină și roșie precum coaja oului. Apoi, persoana cea mai în vârstă dintr-o familie ia o bucată de anafură și spune „Hristos a Înviat!”.

Rugăciunea de sfințire a pâinii care se numește „paști”

Dumnezeule cel atotputernic și Doamne atotțiitorule, Care ai poruncit robului Tău Moise, la ieșirea lui Israel din Egipt și la eliberarea poporului Tău din robia cea amară a lui faraon.

Să junghie mielul, care închipuia mai dinainte pe Mielul, Cel ce de bunăvoie pentru noi s-a junghiat pe Cruce, luând asupra Sa păcatele a toată lumea, pe iubitul Tău Fiul. Domnul nostru Iisus Hristos, pe Tine și acum cu smerenie Te rugăm, caută spre pâinea aceasta și o binecuvântează și o sfințește pe ea.

Căci și noi robii Tăi pe aceasta am pus-o acum înaintea slavei Tale în această preastrălucită, preamărită și mântuitoare zi a Paștilor, spre cinstea și slava și spre aducerea aminte de slăvita Înviere a Aceluiași Fiu al Tău, a Domnului nostru Iisus Hristos, prin care din veșnica robie a vrăjmașului și din legăturile nedezlegate ale iadului am aflat dezlegare, liberare și ieșire.

Deci și pe noi, care am adus-o și o sărutăm și din ea vom gusta, fă-ne a fi părtași binecuvântării Tale celei cerești și alungă de la noi, cu puterea Ta, toată boala și neputința, dându-ne la toți sănătate.

Că tu ești izvorul binecuvântării și Dătătorul vindecărilor, și Ție, Părintelui celui fără de început, slavă înălțăm, împreună și Unuia-Născut Fiului Tău și Preasfântului și bunului și de viață-făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”

Este important să știți că Agheasma Mare se consumă doar în primele 8 zile după Bobotează. În acest caz, la început se bea Agheasma Mare, apoi se ia anafura.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce educație își dorește Amalia Enache să-i ofere fiicei sale
9.4 121 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *