Ce acte trebuie pentru schimbarea permisului. Lista completă

Scris de: Dana Cazacu

04 Nov. 2022

Ce acte trebuie pentru schimbarea permisului. Lista completă

Peste 450.000 de permise de conducere vor expira în perioada decembrie – februarie, arată o analiză efectuată de către Direcția Regim Permise de Conducere și înmatriculare. Așadar, românii cărora le va expira permisele auto vor fi nevoiți să le schimbe. Dacă și tu te afli printre aceștia, în continuare vei afla ce acte trebuie pentru schimbarea permisului de conducere.

Aproape jumătate de milion de permise de conducere vor expira

După cum se arată într-un comunicat al DRPCIV, în perioada decembrie 2022 – februarie 2023 va expira termenul de valabilitate administrativă a nu mai puțin de 450.000 de permise de conducere. Conform instituției, aceste documente au fost emise în perioada decembrie 2012 – februarie 2013.

Ținând cont de faptul că un număr foarte mare de români vor fi nevoiți să își schimbe permisele, cei aflați în această situație trebuie să știe că pot solicita preschimbarea documentelor înainte de expirarea valabilității acestora.

Ce acte trebuie pentru schimbarea permisului

Pentru a face acest lucru, persoanele în cauză trebuie să parcurgă câțiva pași. Înainte de toate, trebuie să își facă o programare online pe site-ul instituției. Următorul pas constă în achitarea contravalorii permisului de conducere (89 lei). Taxa poate fi achitată prin intermediul CEC, BCR, rețeaua de stații SelfPay și online pe ghiseul.ro sau drpciv.ro.

Ce acte trebuie pentru schimbarea permisului? Ei bine, solicitanții trebuie să se prezinte la sediul DRPCIV, conform programării, cu următoarele documente:

  • actul de identitate valabil (în original)
  • fișa medicală
  • permisul a cărui preschimbare este solicitată (în original)
  • dovada achitării taxei menționate mai sus.

Este important să menționăm și faptul că, cerea pentru preschimbarea permisului auto poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul posesorului.

Ce acte trebuie pentru schimbarea permisului
Ce acte trebuie pentru schimbarea permisului

Cât durează să îți schimbi permisul de conducere

După depunerea documentelor necesare, noul permis de conducere va fi livrat la adresa indicată de titular, prin serviciul de curierat la Poștei Române. De asemenea, titularul poate ridica documentul de la serviciul public comunitar indicat în cererea de preschimbare. Permisul de conducere va fi livrat în termen de 5 – 15 zile.

Dacă titularul nu poate fi găsit la adresa menționată de acesta în cerere, după acea perioadă de 15 zile, permisul de conducere va putea fi ridicat, personal, de la serviciul public comunitar în a cărui competență se află acea adresă.

Poți conduce un autoturism pe drumurile publice până la eliberarea noului permis auto? Da, pentru că titularului i se va elibera o dovadă valabilă 15 zile. De menționat este și faptul că, stadiul emiterii permisului poate fi urmărit, în timp real, pe site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.