Ce condiții trebuie să îndeplinească bunicii pentru a primi bani de la stat. Noi detalii

Ajutor financiar pentru bunicii care stau cu nepoții lor

Scris de: Daoud Andra

08 Feb. 2023

Ce condiții trebuie să îndeplinească bunicii pentru a primi bani de la stat. Noi detalii

Bunicii care au grijă de nepoți ar putea primi un ajutor financiar din partea statului. Deputații dezbat un proiect de lege care ar urma să vină în sprijinul seniorilor care au grijă de nepoții lor, în timp ce părinții celor mici sunt la serviciu. Care este suma de bani de la stat pentru bunicii care au grijă de nepoți, potrivit proiectului.

O nouă inițiativă legislativă: bani de la stat pentru bunicii care au grijă de nepoți

Bunicii care stau cu nepoții lor ar putea primi bani de la Guvern în curând, dacă legea va fi adoptată. Proiectul de lege prevede un ajutor financiar de 1.500 de lei pentru seniorii care au grijă de nepoții lor, după ce părinții acestora se întorc la serviciu. Proiectul a trecut deja de Senat și a fost dezbătut zilele trecute în cadrul Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaților. Aceasta din urmă este for decizional, iar deputații au amânat votul cu două săptămâni.

Citește și: Cum poți să recunoști bancnotele false. Detaliile care fac diferența. Așa reușești să depistezi banii falși românești

Proiectul de lege îi vizează pe bunicii care stau cu nepoții mai mici de doi ani, ai căror părinți s-au întors la serviciu. Mulți părinți aleg să revină din concediul de creștere a copilului mai devreme, pentru a beneficia de stimulentul de inserție din partea statului. Cei care se întorc în câmpul muncii înainte ca micuțul să împlinească 2 ani beneficiază de 650 de lei lunar, timp de un an.

În timp ce sunt la serviciu, mulți părinți aleg să își lase copiii în grija bunicilor și nu să îi ducă la creșă. Statul încurajează acest demers și vrea să ofere bunicilor care au grijă de nepoți suma de 1.500 de lei. Proiectul se bucură de susținerea partidelor PNL, PSD și UDMR. Pentru a deveni lege, trebuie să primească vot favorabil în Camera Deputaților, să fie promulgată de Klaus Iohannis și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Ce condiții trebuie să îndeplinească bunicii pentru a primi banii

În primul rând, bunicii trebuie să locuiască în România și să se ocupe de creșterea și îngrijirea nepoților. Aceștia trebuie să depună o cerere la primăria localității de domiciliu, însoțită de actul de identitate și certificatul de naștere al copilului pentru care solicită banii. Este nevoie și de un act doveditor al calității de bunic, precum și de un acord scris din partea părinților copilului.

Citește și: Câți bani câștigă Raed Arafat, în 2023. Șeful DSU și-a făcut public salariul. Ce sumă a ajuns să încaseze după majorare

Inițiatorii proiectului își doresc să vină în sprijinul bunicilor cu venituri mici, care se implică în viața nepoților, dar și în sprijinul acelora care nu au deloc venituri. În plus, au argumentat aceștia, copiii sunt mai bine îngrijiți de cineva din familie, iar părinții sunt mai liniștiți când îi lasă în grija bunicilor decât dacă i-ar duce la creșă.

Potrivit proiectului de lege, pot beneficia de banii de la stat și acei bunici care:

a) au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului;

b) părinții firești/adoptivi ai copilului au prezentat în format scris acordul privind încredințarea copilului către unul dintre bunici, care va beneficia de concediu pentru creșterea nepotului/nepoatei.

În ce condiții se poate suspenda indemnizația

a) beneficiarul execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile;

b) beneficiarul a decedat;

c) beneficiarul nu mai îndeplinește condițiile prevăzute la art. 12”. Condițiile care trebuie îndeplinite cumulativ sunt: „este cetățean român, cetățean străin sau apatrid”, „are, conform legii, domiciliul sau reședința pe teritoriul României și se ocupă de îngrijirea nepotului.

d) se constată că timp de trei luni consecutive se înregistrează mandate poștale returnate, potrivit proiectului de lege.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Familia Măruță se pregătește pentru un nou film, după succesul înregistrat de "Tati part-time"
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
E din ce în ce mai rău! Planurile pentru ÎNMORMÂNTARE, GRĂBITE, anunţul care dă fiori....
Mădălina Ghenea, cea mai INCENDIARĂ filmare din an! A RIDICAT temperatura din termometre
ȘOC! 5 vedete din România care au devenit mame după 40 de ani. Nu te...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12...
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile...
Jador a vorbit despre relația secretă cu Andreea Bălan: „Pentru mine ai fost extraordinară!”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Horoscop 24 Aprilie 2024. Balanțele vor avea bani, Peștii trebuie să-și mențină echilibrul atât în...
Horoscop Zilnic Miercuri 24 Aprilie 2024. Nativii Vărsător vor beneficia de motivația necesară pentru a-și...
Racii și alte patru zodii în avantaj. Alinierea planetelor aduce succes
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la...
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *