Ce condiții trebuie să îndeplinească bunicii pentru a primi bani de la stat. Noi detalii

Ajutor financiar pentru bunicii care stau cu nepoții lor

Scris de: Daoud Andra

08 Feb. 2023

Ce condiții trebuie să îndeplinească bunicii pentru a primi bani de la stat. Noi detalii

Bunicii care au grijă de nepoți ar putea primi un ajutor financiar din partea statului. Deputații dezbat un proiect de lege care ar urma să vină în sprijinul seniorilor care au grijă de nepoții lor, în timp ce părinții celor mici sunt la serviciu. Care este suma de bani de la stat pentru bunicii care au grijă de nepoți, potrivit proiectului.

O nouă inițiativă legislativă: bani de la stat pentru bunicii care au grijă de nepoți

Bunicii care stau cu nepoții lor ar putea primi bani de la Guvern în curând, dacă legea va fi adoptată. Proiectul de lege prevede un ajutor financiar de 1.500 de lei pentru seniorii care au grijă de nepoții lor, după ce părinții acestora se întorc la serviciu. Proiectul a trecut deja de Senat și a fost dezbătut zilele trecute în cadrul Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaților. Aceasta din urmă este for decizional, iar deputații au amânat votul cu două săptămâni.

Citește și: Cum poți să recunoști bancnotele false. Detaliile care fac diferența. Așa reușești să depistezi banii falși românești

Proiectul de lege îi vizează pe bunicii care stau cu nepoții mai mici de doi ani, ai căror părinți s-au întors la serviciu. Mulți părinți aleg să revină din concediul de creștere a copilului mai devreme, pentru a beneficia de stimulentul de inserție din partea statului. Cei care se întorc în câmpul muncii înainte ca micuțul să împlinească 2 ani beneficiază de 650 de lei lunar, timp de un an.

În timp ce sunt la serviciu, mulți părinți aleg să își lase copiii în grija bunicilor și nu să îi ducă la creșă. Statul încurajează acest demers și vrea să ofere bunicilor care au grijă de nepoți suma de 1.500 de lei. Proiectul se bucură de susținerea partidelor PNL, PSD și UDMR. Pentru a deveni lege, trebuie să primească vot favorabil în Camera Deputaților, să fie promulgată de Klaus Iohannis și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Ce condiții trebuie să îndeplinească bunicii pentru a primi banii

În primul rând, bunicii trebuie să locuiască în România și să se ocupe de creșterea și îngrijirea nepoților. Aceștia trebuie să depună o cerere la primăria localității de domiciliu, însoțită de actul de identitate și certificatul de naștere al copilului pentru care solicită banii. Este nevoie și de un act doveditor al calității de bunic, precum și de un acord scris din partea părinților copilului.

Citește și: Câți bani câștigă Raed Arafat, în 2023. Șeful DSU și-a făcut public salariul. Ce sumă a ajuns să încaseze după majorare

Inițiatorii proiectului își doresc să vină în sprijinul bunicilor cu venituri mici, care se implică în viața nepoților, dar și în sprijinul acelora care nu au deloc venituri. În plus, au argumentat aceștia, copiii sunt mai bine îngrijiți de cineva din familie, iar părinții sunt mai liniștiți când îi lasă în grija bunicilor decât dacă i-ar duce la creșă.

Potrivit proiectului de lege, pot beneficia de banii de la stat și acei bunici care:

a) au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului;

b) părinții firești/adoptivi ai copilului au prezentat în format scris acordul privind încredințarea copilului către unul dintre bunici, care va beneficia de concediu pentru creșterea nepotului/nepoatei.

În ce condiții se poate suspenda indemnizația

a) beneficiarul execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile;

b) beneficiarul a decedat;

c) beneficiarul nu mai îndeplinește condițiile prevăzute la art. 12”. Condițiile care trebuie îndeplinite cumulativ sunt: „este cetățean român, cetățean străin sau apatrid”, „are, conform legii, domiciliul sau reședința pe teritoriul României și se ocupă de îngrijirea nepotului.

d) se constată că timp de trei luni consecutive se înregistrează mandate poștale returnate, potrivit proiectului de lege.

Urmăriți EGO.ro și pe
Horoscop săptămâna 20-26 martie 2023
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *