Cum poți să recunoști bancnotele false. Detaliile care fac diferența. Așa reușești să depistezi banii falși românești

La ce trebuie să fii atent
Cum poți să recunoști bancnotele false. Detaliile care fac diferența. Așa reușești să depistezi banii falși românești

Deși în ultima vreme se avansează tot mai des teoria potrivit căreia în curând banii lichizi vor dispărea și vom face doar tranzacții electronice, în continuare principala metodă de plată rămâne cea cu cash. Doar că bancnotele au și dezavantajul de a putea fi falsificate.

De fapt, chiar și tu ai putea avea în portofel o astfel de bancnotă și să o fi primit fără să îți dai seama. Asemănarea dintre ele este atât de mare încât cu greu ai putea să deosebești o bancnotă falsă de una reală. De aceea, cel mai important lucru este să verifici elementele de siguranță prezente în mod normal pe banii adevărați.

Cum poți să recunoști bancnotele false

Anul trecut, 2.871 de bancnote false au fost expertizate de BNR. Numărul este în scădere față de 2020 cu aproape 27,5%, conform raportului BNR pentru anul 2021. Dintre acestea, cele mai mult bancnote false au intrat în circulație în luna augsut 2021, respectiv 685.

Cea mai falsificată bancnotă a fost cea de 100 de lei, cu un număr de 2.697 de bucăți și doar una capturată de poliție. Pe locul al doilea se află cea de 200 de lei, cu 143 de falsuri, iar pe locul al treilea în privința numărului de bancnote falsificate se află cea de 50 de lei, cu 23 de falsuri.

Citește și: „Ce poți să faci dacă ți se blochează cardul în bancomat. Greșeala majoră de evitat

Iată cu poți deosebi bancnotele false

Bancnotele românești sunt prevăzute cu o serie de elemente de siguranță, astfel încât să fie cât mai greu de falsificat. Acestea pot fi verificate cu ușurință de orice persoană. Polițiștii îi sfătuiesc pe cei nesiguri de veridicitatea bancnotei pe care o au să o compare cu cele din portofel.

Iată care sunt caracteristicile unei bancnote false:

  • este tipărită pe o hârtie industrială, iar fereastra transparentă este decupată manual, fiind imitată prin aplicarea de scoci sau plastic;
  • firul de siguranţă este imitat prin copiere directă. Cel mai des se scot la imprimantă, însă, calitatea e slabă.
  • bancnotele false sunt mai deschise la culoare şi pe măsură ce sunt manevrate crapă vopseaua de pe ele (nu rămân la fel de netede);
  • este o diferenţa şi la desenul din pătratul din partea stânga sus şi pe bancnotele adevărate trebuie să fie văzut numărul 10 (lei) de şapte ori;
  • spicele aurii sunt mult mai scurte pe decupeul transparent de pe bancnotele false;
  • bancnotele false sunt mai scurte cu 3 milimetri decât cele reale.

Citește și: „Bancnotele care dispar din circulație. Scapă de ele dacă le ai acasă. Nu vor mai fi primite din 2024

Curierul care a fost plătit cu bancnote false

În cazul în care iei contact des cu bani lichizi, fie prin prisma meseriei, fie că aceasta este metoda ta preferată de a plăti cumpărăturile, trebuie să fii foarte atent la banii pe care le primești. Este posibil să trezești cu bancnote false.

Este și cazul unui curier, care a primit la ramburs bani falși. Firma de curierat a transmis un comunicat prin care a anunțat că un angajat de-ai săi care se afla pe traseu a fost plătit cu bani de jucărie. Potrivit companiei, banii au fost inserați printre cei autentici.

În comunicat se precizează că banii falși îi imită foarte bine pe cei originali și din acest motiv nu au putut fi depistați de către angajat.

Banii falși au fost fabricați dintr-un material foarte asemănător cu cel din care sunt confecționate bancnotele reale. Pe bancnotele false scria „PLAY MONEY”, adică bani de jucărie și mențiunea „PROP MONEY” (bani falși pentru recuzită).

Compania dorește să tragă un semnal de alarmă cu privire la această practică și sfătuiește și ceilalți operatori economici să își ia măsuri de precauție.

„Astfel de acțiuni sunt regretabile și de netolerat. Curiera Transport Solutions cooperează deja cu organele abilitate și ne dorim pe această cale să îi avertizăm și pe ceilalți furnizori de servicii de curierat de incident pentru a spori atenția în cazul colectărilor de tip ramburs”, spune Silvia Duță, CEO & Fondator.

Citește și: „Unde trebuie să ții banii în geantă pentru a atrage bogăția. Secretul abundenței, dezvăluit de specialiștii Feng Shui

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cât de mare e burtica Danielei Iliescu!
7 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *