Ce este bine să dai de pomană de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, pe 21 noiembrie

Tradiții și superstiții de Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Ce este bine să dai de pomană de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, pe 21 noiembrie

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prăznuită pe 21 noiembrie, reprezintă o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși. Află de mai jos ce este bine să dai de pomană de Intrarea Maicii Domnului în Biserică și care sunt regulile de care țin cont creștinii în această zi. Este prima sărbătoare din Postul Crăciunului cu dezlegare la pește.

Ce este bine să dai de pomană de Intrarea Maicii Domnului în Biserică

De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserica, cunoscută și ca Vovidenia sau Ovidenia, se aprind lumânări pentru copiii nebotezați, dar și pentru morți, pentru a avea cale luminată pe cealaltă lume.

Pe 21 noiembrie se împart nuci, colaci și turte de mălai. Potrivit tradiției, în dimineața Intrării Maicii Domnului în Biserică bătrânele mergeau în livadă și luau o creangă cu șapte prune, una cu șapte mere și una cu șapte alune. Le păstrau în cămară pentru a proteja de friguri tot anul.

Tradiții și superstiții de Intrarea Maicii Domnului în Biserică

  • De Ovidenie femeile oferă de pomană „lumină de veci”, pe motiv că lumânarea din această zi, dată de sufletul morților, mai ales pentru cei morți fără lumânare (n.r. fără lumină), dar și pentru cei vii, nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă.
  • În noaptea de Ovidenie se spune că descântătoarele fac privegherea apei. Mai precis, femeile pun un vas cu apă peste noapte pe care o folosesc apoi pentru dureri de piept de cap sau de vedere.
  • Nu se spală haine pe 21 noiembrie. Activitățile casnice sunt interzise deoarece trebuie oferit respect pentru sfântul sărbătorit.
  • Nu e bine să fii supărat în ziua de Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Dacă te-ai certat cu cineva este bine să cauți împăcare. Se spune că nu e bine ca oamenii să fie certați de Ovidenie.
  • Nu se prelucrează lâna. Orice activitate legată de oierit ori prelucrarea lânii este interzisă în această zi deoarece se spune că în acest fel sunt protejate animalele.
  • Cercevelele ferestrelor se ung cu usturoi pentru alungarea strigoilor și a spiritelor rele.

Ce reprezintă sărbătoarea de Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Potrivit religiei, Intrarea Maicii Domnului în Biserică reprezintă momentul în care Fecioara Maria, în vârstă de 3 ani, a fost adusă de părinții săi, Ioachim și Ana, la Templul din Ierusalim. Aceștia nu au putut avea copii și și-au îndreptat rugăciunile către Dumnezeu, cerându-i să le dăruiască un copil. Au promis că dacă acest lucru se va îndeplini, el îl vor duce la templu și îl vor închina lui Dumnezeu. Dorința li s-a împlinit, iar un înger i-a anunțat că vor avea o fată pe care trebuie să o boteze Maria. S-au ținut de promisiune, iar la vârsta de trei ani au dus-o la templu, unde a rămas până la vârsta de 15 ani.

La templu, Maria și-a petrecut întreaga copilărie, crescând în curățenie sufletească, rugându-se neîncetat și citind Scriptura împreună cu alte fecioare, văduve și preoți.

“Fecioara Maria a petrecut astfel, 12 ani, până când același Arhanghel Gavriil, care l-a anunțat pe Ioachim că va avea un copil care se va umple de Duhul Sfânt, a vestit-o că-L va naște pe Iisus, Fiul Domnului”, spune un preot.

9.3 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.