Pe ce dată pică Sfântul Andrei 2022, ocrotitorul României. Ce este bine să faci în această zi de mare sărbătoare

Pe ce dată pică Sfântul Andrei 2022, cel considerat ocrotitorul României.
Pe ce dată pică Sfântul Andrei 2022, ocrotitorul României. Ce este bine să faci în această zi de mare sărbătoare

Pe ce dată pică Sfântul Andrei 2022 și ce tradiții și obiceiuri sunt respectate din cele mai vechi timpuri. Sfântul Andrei este considerat Ocrotitorul României, așa că ziua în care acesta se sărbătorește este una extrem de importantă pentru credincioșii-ortodocși. Iată când este prăznuit Sfântul Andrei și ce este bine să faceți în această zi.

Pe ce dată pică Sfântul Andrei 2022

Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe 30 noiembrie, prilej cu care cei care poartă numele sfântului își sărbătoresc onomastica. Numele de Andrei sau Andreea este destul de întâlnit în România.

Pe ce dată pică Sfântul Andrei 2022

„Numele Andrei provine din cuvântul grecesc Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Sf. Andrei a fost primul apostol al lui Iisus Hristos și a propovăduit Evanghelia la geto-daci, răspândind creștinismul pe teritoriul Dobrogei de astăzi. Ziua de 30 noiembrie, atunci când are loc sărbătoarea Sf Andrei, este declarată zi liberă în România”, explică preotul.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

 • de Sf. Andrei dispare hotarul dintre cele văzute și cele nevăzute.
 • noaptea este considerată echivalentul Halloween-ului românesc.
 • Se spue că în noaptea de Sfântul Andrei „umblă strigoii” să fure „mana vacilor”, „minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”.
 • Strigoii sunt spiritele morţilor, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe tărâmul de dincolo
 • în această noapte, devin periculoase, distrugătoare, aducând calamităţi, boli şi nefericire, potrivit folclor-romanesc.ro.
 • se ung porțile, clanțele, ușile, geamurile, dar și grajdurile animalelor cu usturoi pentru a alunga vârcolacii și strigoii
 • În unele zone ale țării, se fac descântece cu droburi de sare, care mai apoi se îngroapă sub grajdurile animalelor și sunt dezgropate de Sf. Gheorghe
 • oamenii împrăștie firimituri de pâine prin curte pentru ca duhurile rele să nu caute mâncare în casă.
 • Droburile care au fost îngropate sunt apoi dezgropate și se folosesc ca hrană pentru vite sau se păstrează ca talismane împotriva duhurilor rele.
 • Fetele care vor să îți afle ursitul trebuie să își pună sub pernă busuioc sfințit. Astfel, bărbatul cu care se vor căsători le va apărea în vis.
 • În unele regiuni, se crede că ursitul va apărea dacă fata se aşază goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână.
 • De Sfântul Andrei se pune grău la încolțit.
 • Se spune că dacă grâul va crește până la Anul Nou și este înalt și bogat, așa va fi și anul ce va veni pentru persoana care a sădit grâul.
 • Grâul frumos și înalt semnifică un an prosper și un viitor îmbelșugat, dar și sănătate și succese.
 • fetele care vor să își afle ursitul, trebuie să își pună sub pernă 41 de boabe de grâu.

Ziua de Sfântul Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie, şi se vor încheia de Sfântul Ioan, pe 7 ianuarie.

Rugăciune de Sfântul Andrei

„În numele Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh, Domnului să ne rugăm! Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi. Ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor.

Care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim. Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii.

Nu ne lăsa, Doamne, nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre. Pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin”

9.8 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.