Ce este bine să faci de Lăsata Secului de Crăciun. Tradiții, obiceiuri și superstiții

În această zi, de pe masă nu trebuie să lipsească vinul, ciorba și fripturile
Ce este bine să faci de Lăsata Secului de Crăciun. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Ce este bine să faci de Lăsata Secului de Crăciun, pe 14 noiembrie. Începând din 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, care durează până pe 24 decembrie, în Ajun. Pe 25 decembrie, creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului. Potrivit tradiției, cu o zi înainte de intrarea în post, creștinii ortodocși sărbătoresc alături de familie și prieteni. Este ultima zi în care se poate consuma orice aliment. Iată ce trebuie să știți despre perioada de dinainte de Crăciun.

Ce este bine să faci de Lăsata Secului de Crăciun

Lăsata Secului este pe 14 noiembrie, cu o zi înainte de a începe Postul Crăciunului și este o zi importantă pentru toți creștinii ortodocși. În această zi, de pe masă nu trebuie să lipsească vinul, ciorba și fripturile, potrivit tradiției. Mai mult, este ziua în care se respectă mai multe tradiții și obiceiuri.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului

  • Dacă pieptul găinii aduse la masă este gras, atunci iarna va fi una grea și geroasă
  • Dacă pieptul e slab, iarna va fi blândă, iar vara rodnică.
  • Ușile și ferestrele caselor, dar și porțile gospodăriilor trebuie unse cu usturoi. Se face asta, pentru ca spiritele rele să fie alungate.
  • Spiritele rele se alungă și cu zgomote și împușcături, potrivit tradiției
  • În Bucovina se spune că cei care muncesc cu o zi înainte de începutul Postului Crăciunului vor atrage energii negative asupra lor.
  • Oamenii trebuie să spele bine toate vasele și să se lase la scurs cu gura în jos
  • Resturile rămase după masa de Lăsatul Secului trebuie strânse cu atenție, apoi mărunțite și aruncate spre cer.
  • Resturile rămase vor fi luate de păsările cerului, care nu vor strica recolta din anul următor, în semn de mulțumire.

Ce se face în timpul Postului Crăciunului

  • În Postul Crăciunului este interzis să consumați alimente de origine animală. Nu se consumă ouă, brânză, lapte și carne.
  • În zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncarea fără ulei și fără vin.
  • Marțea și joia este dezlegare la untdelemn și vin.
  • În zilele de sâmbătă și duminică, până pe 20 decembrie inclusiv, este dezlegare la untdelemn, pește și vin.
  • Dacă este zi marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, atunci credincioșii au dezlegare la pește.
  • Pe 21 noiembrie când este sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, creștinii au dezlegare la pește.
  • O altă zi cu dezlegare la pește este 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
  • Urmează apoi Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie
  • Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, 13 decembrie
  • Ultima zi cu dezlegare la pește este pe data de 18 decembrie.
  • În Ajunul Crăciunului se poate mânca doar seara. Puteți consuma grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină sau poame.

Ce nu ai voie să faci în Postul Crăciunului

În Postul Crăciunului nu se fac nunți, botezuri și alte petreceri

Creștinii trebuie să se roage mai mult.

Este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

Ce este bine să faci de Lăsata Secului de Crăciun

În această perioadă, biserica transmite că nu se cântă și nu se dansează.

În Postul Nașterii Domnului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.

De asemenea, nu se bea alcool și nu se fumează

Nu se mănâncă pește în Postul Nașterii Domnului, dacă nu este zi cu dezlegare la pește.

10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.