Ce este bine să faci de Lăsata Secului de Crăciun, pe 14 noiembrie. Începând din 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, care durează până pe 24 decembrie, în Ajun. Pe 25 decembrie, creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului. Potrivit tradiției, cu o zi înainte de intrarea în post, creștinii ortodocși sărbătoresc alături de familie și prieteni. Este ultima zi în care se poate consuma orice aliment. Iată ce trebuie să știți despre perioada de dinainte de Crăciun.
Lăsata Secului este pe 14 noiembrie, cu o zi înainte de a începe Postul Crăciunului și este o zi importantă pentru toți creștinii ortodocși. În această zi, de pe masă nu trebuie să lipsească vinul, ciorba și fripturile, potrivit tradiției. Mai mult, este ziua în care se respectă mai multe tradiții și obiceiuri.
Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului
Dacă pieptul găinii aduse la masă este gras, atunci iarna va fi una grea și geroasă
Dacă pieptul e slab, iarna va fi blândă, iar vara rodnică.
Ușile și ferestrele caselor, dar și porțile gospodăriilor trebuie unse cu usturoi. Se face asta, pentru ca spiritele rele să fie alungate.
Spiritele rele se alungă și cu zgomote și împușcături, potrivit tradiției
În Bucovina se spune că cei care muncesc cu o zi înainte de începutul Postului Crăciunului vor atrage energii negative asupra lor.
Oamenii trebuie să spele bine toate vasele și să se lase la scurs cu gura în jos
Resturile rămase după masa de Lăsatul Secului trebuie strânse cu atenție, apoi mărunțite și aruncate spre cer.
Resturile rămase vor fi luate de păsările cerului, care nu vor strica recolta din anul următor, în semn de mulțumire.