Ce este bine să faci de Sfinții Mihail și Gavriil 2023. Cele mai cunoscute obiceiuri din popor

Obiceiurile care se respectă cu sfințenie

Scris de: Daoud Andra

07 Nov. 2023

Ce este bine să faci de Sfinții Mihail și Gavriil 2023. Cele mai cunoscute obiceiuri din popor

Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt printre cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox. Aceștia se sărbătoresc împreună, în fiecare an pe aceeași dată. De această sărbătoare se leagă o serie de tradiții și obiceiuri de care se ține cont cu sfințenie în popor. Ce este bine să faci de Sfinții Mihail și Gavriil 2023, potrivit credinței populare.

Când se sărbătoresc Sfinții Mihail și Gavriil

Sfinții Mihail și Gavriil sunt menționați în Biblie ca fiind Arhangheli, adică acei îngeri care stau înaintea tronului dumnezeiesc. De asemenea, ei sunt sfinții care poartă rugăciunile credincioșilor către Dumnezeu. Sărbătoarea dedicată lor este marcată atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic, pe data de 8 noiembrie.

Sfântul Gavriil este cel care aduce veștile bune. El le-a vestit sfinților părinți Ioachim și Ana nașterea Fecioarei Maria. Tot el i-a dus Fecioarei Maria vestea că îl va naște pe Mântuitor. În limba ebraică, numele Gavriil înseamnă ”Dumnezeu este puterea mea”. Potrivit credinței, tot Gavriil va fi cel care va anunța a doua venire a lui Iisus pe pământ.

Citește și: Rugăciunea puternică de la miezul nopții. Între ce ore să o rostești pentru noroc și sănătate. Face adevărate minuni

Sfântul Mihail este cel care poartă rugăciunile credincioșilor către Dumnezeu. Numele său, în ebraică, înseamnă ”Cine e ca Dumnezeu”. A fost primul care s-a luptat cu îngerii răzvrătiți împotriva Domnului. În icoane, apare în chip de soldat, purtând în mână o sabie cu vârful spre pământ.

Sfinții Mihail și Gavriil

Ce este bine să faci de Sfinții Mihail și Gavriil 2023

De această sărbătoare se leagă numeroase tradiții și superstiții, de care mulți oameni țin cont și acum. Cu o zi înainte de sărbătoarea propriu-zisă, sunt Moșii de Arhangheli. În această zi sunt pomeniți cei care nu mai sunt printre noi și se împart alimente pentru sufletele lor.

  • Pe 8 noiembrie, este bine să aprinzi o lumânare, pentru a găsi ușor drumul către Rai, în viața de apoi. Potrivit credinței, Arhanghelul Mihail este cel care conduce sufletele către Rai.
  • În Transilvania și Bucovina, de Sfinții Mihail și Gavriil se coace ”turta areților”, adică a berbecilor. Pe 8 noiembrie, se împreunează oile cu berbecii, care până atunci au stat separat. Turta făcută din grâu sau porumb se aruncă în mijlocul lor, iar dacă pică cu fața în sus, vor fi miei mulți și sănătoși anul viitor. Dacă pică cu fața în jos, nu este semn bun.
  • În sâmbăta dinaintea sărbătorii, se fac parastase pentru pomenirea morților. Finii merg la nași și le duc colaci în această zi.
  • Sărbătoarea mai este numită și ”vara Arhanghelilor”. Dacă vremea este frumoasă în această zi, iarna va fi blândă.
  • Credincioșii merg la biserică, unde asistă la slujbă și se roagă. Se spune că rugăciunile lor ajung mai ușor la Dumnezeu, datorită Sfântului Mihail.
  • Anul acesta, sărbătoarea pică într-o zi de miercuri, motiv pentru care este bine să se țină post.
  • Sfântul Mihail este considerat ocrotitorul celor bolnavi. Aceștia sunt îndemnați să se roage la Arhanghel în această zi, pentru sănătate.

Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni

Rugăciune către Sfântul Mihail

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele), să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă). Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngereşti, voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni.

Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni

Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului şi auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă), care mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt. Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea! Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăveşte-mă de cel viclean, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum s-au descurcat Oana Matache și Radu Siffredi la Power Couple, emisiunea care se va difuza la Antena 1
9.7 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *