Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt printre cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox. Aceștia se sărbătoresc împreună, în fiecare an pe aceeași dată. De această sărbătoare se leagă o serie de tradiții și obiceiuri de care se ține cont cu sfințenie în popor. Ce este bine să faci de Sfinții Mihail și Gavriil 2023, potrivit credinței populare.
Sfinții Mihail și Gavriil sunt menționați în Biblie ca fiind Arhangheli, adică acei îngeri care stau înaintea tronului dumnezeiesc. De asemenea, ei sunt sfinții care poartă rugăciunile credincioșilor către Dumnezeu. Sărbătoarea dedicată lor este marcată atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic, pe data de 8 noiembrie.
Sfântul Gavriil este cel care aduce veștile bune. El le-a vestit sfinților părinți Ioachim și Ana nașterea Fecioarei Maria. Tot el i-a dus Fecioarei Maria vestea că îl va naște pe Mântuitor. În limba ebraică, numele Gavriil înseamnă ”Dumnezeu este puterea mea”. Potrivit credinței, tot Gavriil va fi cel care va anunța a doua venire a lui Iisus pe pământ.
Sfântul Mihail este cel care poartă rugăciunile credincioșilor către Dumnezeu. Numele său, în ebraică, înseamnă ”Cine e ca Dumnezeu”. A fost primul care s-a luptat cu îngerii răzvrătiți împotriva Domnului. În icoane, apare în chip de soldat, purtând în mână o sabie cu vârful spre pământ.
De această sărbătoare se leagă numeroase tradiții și superstiții, de care mulți oameni țin cont și acum. Cu o zi înainte de sărbătoarea propriu-zisă, sunt Moșii de Arhangheli. În această zi sunt pomeniți cei care nu mai sunt printre noi și se împart alimente pentru sufletele lor.
Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni
„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele), să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă). Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngereşti, voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni.
Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni
Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului şi auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă), care mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt. Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea! Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăveşte-mă de cel viclean, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”