Când sunt Sfinții Mihail și Gavriil 2023. Pe ce dată se sărbătoresc

Este una dintre cele mai mari sărbători creștine

Scris de: Daoud Andra

05 Nov. 2023

Când sunt Sfinții Mihail și Gavriil 2023. Pe ce dată se sărbătoresc

Sfinții Mihail și Gavriil sunt doi dintre cei mai importanți Arhangheli în credința creștină. Aceștia sunt sărbătoriți atât de către ortodocși, cât și de catolici, în fiecare an. Sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri și cei care călăuzesc sufletele spre Rai. Când sunt Sfinții Mihail și Gavriil 2023 și de ce sărbătoarea este una dintre cele mai mari de peste an.

Cine au fost Sfinții Mihail și Gavriil

Sfinții Mihail și Gavriil sunt Arhangheli, adică îngerii dinaintea tronului dumnezeiesc. Ei sunt purtători ai rugăciunilor și, potrivit credinței străvechi, sunt în număr de 7. Biblia menționează însă doar 3: pe Mihail, pe Gavriil și pe Rafail.

Sfântul Gavriil este aducătorul veștilor bune. El a fost cel care i-a vestit Fecioarei Maria faptul că îl va aduce pe lume pe Mântuitorul omenirii. Cu mulți ani înainte, tot el le vestise sfinților părinți Ioachim și Ana nașterea Fecioarei Maria. În ebraică, numele Gavriil înseamnă ”Dumnezeu este puterea mea”. În icoane, Sfântul Gavriil apare purtând un semn divin, un crin sau o trompetă. Se spune că el va fi cel care va anunța a doua venire a lui Iisus pe pământ.

Citește și: Este păcat să folosești mașina de spălat în zi de sărbătoare? Răspunsul clar al preotului

Sfântul Mihail se spune că poartă rugăciunile credincioșilor către Dumnezeu. Numele său, în ebraică, înseamnă ”Cine e ca Dumnezeu”. A fost cel dintâi care s-a luptat cu îngerii răzvrătiți împotriva Domnului. În icoane, apare în chip de soldat, purtând în mână o suliță cu vârful spre pământ.

Ce nu e bine să faci de Sfinții Mihail și Gavril 2022
Icoană cu Sfinții Mihail și Gavriil

Când sunt Sfinții Mihail și Gavriil 2023

Cei doi Arhangheli sunt prăznuiți în aceeași zi, atât la ortodocși, cât și la catolici. Sărbătoarea dedicată lor este marcată în calendarele creștine pe data de 8 noiembrie, în fiecare an. În tradiția populară, în preajma acestei sărbători se pomenesc cei care nu mai sunt printre noi. Se dă de pomană pentru sufletele lor, cu o zi înainte de Sfinții Mihail și Gavriil. Ziua de 7 noiembrie mai este cunoscută și drept ”Moșii de Arhangheli”.

Citește și: Rugăciunea puternică de la miezul nopții. Între ce ore să o rostești pentru noroc și sănătate. Face adevărate minuni

Sfinții sunt însă și protectorii celor care sunt în viață. Sunt considerați îngeri păzitori, din momentul în care ne naștem și până când încetăm din viață. Acești Arhangheli duc la ceruri rugăciunile noastre și ne veghează permanent.

Rugăciune către Sfântul Mihail

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele), să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă). Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngereşti, voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni.

Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni

Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului şi auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă), care mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt. Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea! Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăveşte-mă de cel viclean, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *