Ce este bine să faci în prima zi de Crăciun 2023 pentru noroc și sănătate. Floarea care nu trebuie să-ți lipsească din casă

Obiceiurile care se respectă în popor

Scris de: Daoud Andra

24 Dec. 2023

Ce este bine să faci în prima zi de Crăciun 2023 pentru noroc și sănătate. Floarea care nu trebuie să-ți lipsească din casă

Sărbătoarea Crăciunului este marcată de obiceiuri și tradiții de care se ține cont cu sfințenie. Oamenii cinstesc Nașterea Domnului în diferite feluri, în funcție de zona țării. Ce este bine să faci în prima zi de Crăciun 2023 și ce bucate ar trebui să se regăsească pe masa de sărbătoare. Alimentele pe care să le consumi pentru a avea noroc și sănătate.

Ce preparate ar trebui să se regăsească pe masa de Crăciun

Crăciunul este un prilej excelent pentru a petrece timp cu familia și cu cei dragi. În prima și a doua zi ale acestei sărbători, familia se strânge în jurul mesei, pentru a savura preparate tradiționale, gătite în Ajun. După 40 de zile de post, credincioșii pot mânca din nou carne și produse de origine animală.

Citește și: Cele 3 plante pe care să le dăruiești de Crăciun. Aduc noroc și bunăstare

De pe masa de Crăciun nu lipsește carnea de porc, gătită sub diverse forme. Preparatele tradiționale precum sarmalele, friptura, toba, cârnații sau piftia sunt emblematice pentru masa de Crăciun. Unele gospodine fac friptură de curcan pentru masa în familie, în loc de friptură de porc. Pe lângă preparatele din carne de porc, pe masa de sărbătoare se mai regăsește și salata de boeuf.

În ceea ce privește deserturile, pe lângă prăjiturile pe care le fac sau le cumpără gospodinele, se mai servesc și cozonacii tradiționali. Cu nucă, rahat, stafide sau mac, cozonacii sunt nelipsiți de pe mesele de Crăciun ale românilor.

Citește și: Cum să decorezi masa de Crăciun ca să arate spectaculos. 5 idei pentru un decor elegant

Cum sa decorezi masa de Craciun ca sa arate spectaculos
Masa de Crăciun

Ce este bine să faci în prima zi de Crăciun 2023

De ziua de 25 decembrie se leagă și numeroase tradiții și obiceiuri. În popor, oamenii țin cont și acum de anumite datini. Se spune că dacă le respecți, vei avea noroc în anul care vine. Iată câteva dintre cele mai cunoscute superstiții pentru prima zi de Crăciun!

  • În prima zi de Crăciun, copiii umblă cu Steaua și nu mai sunt lăsați să colinde. Acest obicei se păstrează până la Anul Nou sau chiar până la Bobotează, în unele zone ale țării.
  • În dimineața zilei de 25 decembrie, este bine să ne spălăm pe față cu apă curată, de la izvor sau de la fântână, în care am pus o monedă de argint. În acest fel, se spune că vom fi curați ca argintul, bogați și feriți de boli.
  • Credincioșii merg la biserică, pentru a asista la slujbă și pentru a da de pomană.
  • Cei care au ținut post și s-au spovedit, dar și copiii se pot împărtăși în dimineața de Crăciun.

Citește și: Locul din casă în care este bine să pui Crăciunița de Anul Nou. Așa vei atrage norocul și bunăstarea

De ce este bine să mănânci pește în ziua de Crăciun

  • Se spune că la prima masă a zilei, pe 25 decembrie, este bine să mâncâm pește, pentru a fi sprinteni și a trece peste probleme cu brio în anul care vine.
  • Este bine ca în această zi să avem în casă sau pe masă o floare roșie: Crăciuniță sau Cactusul Crăciunului, dar și coronițe sau ramuri de brad.
  • Se spune că prima persoană care ne trece pragul în ziua de Crăciun trebuie să fie un bărbat, care să aducă norocul în casă.
  • În prima zi de Crăciun, în unele zone ale țării, oamenii mănâncă un măr, pentru a fi sănătoși în anul care vine.
  • Se spune că este bine să agățăm crenguțe de busuioc și de vâsc la ferestre, pentru a fi feriți de dușmani.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine sunt câștigătorii de la “Te cunosc de undeva!”, sezonul 20
7.8 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *