Ce este bursa de merit și cum se acordă. Câți bani pot primi elevii în anul școlar 2023-2024

Cuantumul bursei a crescut în acest an școlar

Scris de: Daoud Andra

03 Nov. 2023

Ce este bursa de merit și cum se acordă. Câți bani pot primi elevii în anul școlar 2023-2024

Anul școlar 2023-2024 a venit cu vești bune pentru elevi. Ministerul Educației a anuțat că a crescut numărul celor care beneficiază de burse, dar și cuantumul acestora. Ce este bursa de merit și cum se acordă? Când vor intra banii pentru elevii care beneficiază de acest drept.

Bursele elevilor au crescut în anul școlar 2023-2024

Elevii români pot beneficia de diferite tipuri de burse școlare, în funcție de rezultatele la învățătură, dar și de anumite contexte sociale în care se află. În anul școlar care tocmai a început, mai mulți elevi vor primi burse de merit, după cum a anunțat ministru Educației, Ligia Deca. Aceasta a spus că aproximativ 30% dintre elevii din fiecare clasă vor avea dreptul la acești bani de la stat.

”Crește numărul de copii care primesc bursă. La nivel general, numărul crește cu cel puțin 25-30%. La bursa de merit avem o dublare a numărului de beneficiari, îi vom prinde pe toți cei care au peste 9,50, cum a fost în anul trecut, dar vom acorda bursă de merit și pentru prima treime din clasă, pentru a stimula competiția între copii și pentru a-i motiva să se autodepășească pentru că, până la urmă, copiii se compară cu cei din jurul lor.”, a spus ministrul, la Antena 1.

Citește și: Anunțul făcut de ministrul Educației cu puțin timp înainte de începerea anului școlar. Elevii și părinții trebuie să afle imediat asta

Ce este bursa de merit și cum se acordă

Bursa de merit este un ajutor financiar pentru a-i recompensa pe elevii cu rezultate bune la învățătură. Aceasta are un cuantum de 450 de lei, față de 200 de lei, cât era anul trecut. Cel puțin o treime dintre elevii din fiecare clasă vor beneficia de aceste burse, a anunțat Ligia Deca. Dacă numărul celor care au peste media 9,50 într-o clasă este mai mare de 30%, numărul burselor poate fi suplimentat. În ceea ce îi privește pe elevii de clasa a V-a și, respectiv, a IX-a, metodologia este puțin diferită, după cum a anunțat ministrul.

”Bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a se vor acorda pe baza mediei notelor obţinute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învăţare. Bursele de merit pentru elevii de clasa a IX-a se vor acorda pe baza mediilor de admitere în învăţământul liceal sau profesional”, anunță Ministerul Educaţiei.

Citește și: Câte vacanțe au elevii în anul școlar 2023-2024. Când vor avea prima vacanță

Elevii vor primi banii pentru burse abia în luna noiembrie. Bursele pentru lunile septembrie și octombrie vor fi virate pe data de 15 noiembrie, după cum a mai anunțat ministerul.

Bursele care se pot cumula

Pe lângă bursele de merit, elevii mai au dreptul la:

  • Bursă socială – 300 de lei
  • Bursă de excelență olimpică I – între 750 și 3000 de lei
  • Bursă de excelență olimpică II – 700 de lei
  • Burse pentru mame minore – 700 de lei
  • Bursă tehnologică – 300 de lei

Citește și: Interzis în toate școlile din România începând cu 11 septembrie. Ce nu vor mai avea voie să facă elevii

Unele dintre aceste tipuri de burse se pot cumula. De exemplu, elevii pot avea dreptul la bursă socială și la bursă de excelență olimpică I sau II. De asemenea, bursa se merit se poate cumula cu bursa tehnologică. Bursa socială se poate cumula cu bursa de merit sau cu cea de excelență olimpică, iar bursa pentru mamele minore se poate cumula cu orice alt tip de bursă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce spune Kamara despre lista cu concurenți Survivor All Stars
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *