Este război în toată regula în Orientul Mijlociu, după ce sâmbătă dimineața organizația palestiniană Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, soldat cu zeci de morți și sute de răniți. Iată ce este de fapt Hamas și de unde provine numele acestei organizații.
Hamas este o organizație palestiniană care a căpătat notorietate la nivel mondial din cauza activităților sale politice și militare în regiunea Orientului Mijlociu. Numele său, „Hamas,” are rădăcini profunde în limbajul arab și are semnificații și origini importante.
Aceasta este considerată o organizație teroristă de către Stetele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie, dar și de alte țări. Dar este susținută de Iran, stat din partea căruia primește finanțare și arme.
Hamas a fost fondată în 1987, în timpul primei Intifade (revolte palestiniene împotriva ocupației israeliene). Misiunea sa principală este eliberarea Palestinei de sub ocupație israeliană și înființarea unui stat palestinian independent, în care să fie garantate drepturile palestinienilor.
Numele Hamas este un acronim pentru Harakat al-Muqawama al-Islamiya, care înseamnă Mișcarea de Rezistență Islamică în arabă. Organizația conduce Fâşia Gaza din 2007, în urma unui scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah, conduse de preşedintele Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania şi care conduce şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).
De-a lungul timpului, Hamas a fost responsabilă pentru o serie de atacuri teroriste împotriva Israelului, inclusiv atacuri cu rachete și atacuri cu mașini-capcană. În același timp, Israelul a ripostat împotriva Hamas de nenumărate ori, lansând atacuri aeriene, iar în 2007, împreună cu Egiptul, a blocat Fâșia Gaza invocând motive de securitate.
”Hamas refuză să recunoască statul Israel şi s-a opus în mod violent acordurilor de pace de la Oslo, negociate de Israel şi OEP la mijlocul anilor 1990.
Hamas are o aripă armată numită Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, care a trimis în Israel oameni înarmaţi şi atentatori sinucigaşi cu bombe. Hamas îşi caracterizează activităţile armate drept rezistenţă împotriva ocupaţiei israeliene”, informează Reuters.
Fâșia Gaza este un teritoriu de 41 km lungime și 10 km lățime, situat între Israel, Egipt și Marea Mediterană. Cu o pupulație de aproximativ 2,3 milioane de locuitori, Fâșia Gaza se numără printre regiunile cu cea mai mare densitate de populație din lume.
Israelul controlează spațiul aerian de deasupra Fâșiei Gaza, dar și linia țărmului, verificând sau restricționând ce intră și ce iese prin punctele sale de frontieră. Egiptul, de asemenea, controlează cine intră și iese la granița sa cu Gaza.
Palestina, așa cum era cunoscută în epoca romană, era formată din Israel, Ierusalimul de Est, Cisiordania și Gaza. În prezent, doar ultimele două regiuni sunt onsiderate teritorii palestiniene. Toate acestea au fost teritoriile evreiești cunoscute din Biblie, iar evreii consideră că sunt patria lor străveche.
Israelul ca stat a fost înființat în 1948, dar teritoriul este numit și astăzi Palestina de cei care nu recunosct statul Israel. De asemnea, palestinienii folosesc denumirea de Palestina petru Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est.