Ce înseamnă lentile polarizate. De ce este important să le porți iarna, puțini știu

Cum verifici dacă lentila ochelarilor este polarizată

Scris de: Daoud Andra

17 Jan. 2024

Ce înseamnă lentile polarizate. De ce este important să le porți iarna, puțini știu

Protecția ochilor este esențială când razele soarelui sunt puternice. În acest sens, mulți oameni apelează la ochelari de soare cu lentilă polarizată. Aceștia sunt utili atât vara, cât și iarna, pentru cei care practică sporturi pe zăpadă. Ce înseamnă lentile polarizate și cum verifici dacă ochelarii tăi au astfel de lentile.

Ochelarii de soare sunt utili vara și iarna

Vara, când lumina soarelui este foarte puternică, ochelarii de soare reprezintă un accesoriu indispensabil. Lentilele colorate ale acestora oferă protecție împotriva razelor UV. Numai o parte dintre acestea sunt însă capabile să combată reflexia luminii de pe anumite suprafețe.

Atunci când alegi un anumit model de ochelari de soare, trebuie să ții cont de anumite aspecte. Lentila nu trebuie să fie neagră, ci de culoare maro sau gri. Dacă nu sunt de calitate, ochelarii de soare îți pot face mai mult rău decât bine și pot provoca arsuri la nivelul ochilor.

Citește și: Cum alegi corect o pereche de ochelari. Criteriile esențiale de respectat, potrivit specialistului Cristina Dubinciuc VIDEO EXCLUSIV

Ce înseamnă lentile polarizate

O categorie de ochelari care oferă protecție mare sunt cei cu lentile polarizate. Aceștia nu doar că protejează împotriva razelor UV, dar minimizează efectul razelor de soare care se reflectă pe anumite suprafețe. Lentilele polarizate pot fi de ajutor mai ales în cazul celor care se confruntă cu sensibilitate la lumină.

Acest tip de lentile au un filtru special, care blochează reflexiile luminii. Atunci când razele soarelui întâlnesc suprafețe netede, precum apa, zăpada sau asfaltul, lumina se reflectă, fiind mult mai puternică. În acest caz, ochelarii cu lentile polarizate pot fi de mare ajutor.

Aceste lentile permit doar luminii verticale să ajungă la ochi. Astfel, reduc considerabil efectul orbitor al luminii care se reflectă. Ochelarii cu astfel de lentile pot fi extrem de utili la activități precum condusul, pescuitul, schiul și chiar la plajă.

Citește și: 5 tendințe de ochelari de soare pentru vară. Ce se află pe lista accesoriilor must have

Ce înseamnă lentile polarizate
Lentilele polarizate minimizează reflexia luminii

Cum verifici dacă ochelarii tăi au lentile polarizate

Lentila polarizată are anumite caracteristici care te ajută să o deosebești de o lentilă obișnuită. Prin ochelarii polarizați nu vei putea distinge anumite elemente de pe afișajele de tip LCD. Unele simboluri de pe computerul de bord al mașinii, de pe ecranul telefonului, al bancomatului sau de pe unele ceasuri inteligente nu vor fi vizibile prin lentilele polarizate.

Unii producători de astfel de lentile introduc în cutia ochelarilor un afișaj cu ajutorul căruia poți verifica lentila. De obicei este un mesaj scris care cu ochiul liber nu este vizibil, iar prin lentila polarizată se vede.

O altă modalitate de a verifica ochelarii este să privești ecranul telefonului. Prin lentilele polarizate, afișajul se va vedea diferit, cu un efect de curcubeu sau 3D pe acran. Unele elemente pot să nu fie vizibile deloc sau să apară în alte culori.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum reușește fiul cel mare al Alinei Pușcaș să câștige mai mulți bani de la părinți
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *