Ce nu e bine să faci în Sâmbăta lui Lazăr. Principalele tradiții și obiceiuri

Ce fac creștinii în ziua dinaintea Floriilor

Scris de: Daoud Andra

07 Apr. 2023

Ce nu e bine să faci în Sâmbăta lui Lazăr. Principalele tradiții și obiceiuri

Cu o zi înainte de Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor), Biserica Ortodoxă marchează Sâmbăta lui Lazăr. În această zi este amintită minunea învierii lui Lazăr, înfăptuită de Mântuitor, iar ziua are o semnificație aparte pentru creștini. Ce nu e bine să faci în Sâmbăta lui Lazăr, potrivit credinței creștine.

Tradiții și obiceiuri: ce nu e bine să faci în Sâmbăta lui Lazăr

A mai rămas puțin până când creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului, iar pregătirea pentru această sărbătoare este în toi. Sâmbătă, 8 aprilie, în calendarul creștin-ortodox este marcată Sâmbăta lui Lazăr. Cu o zi înainte de Florii, Biserica Ortodoxă Română comemorează minunea înfăptuită de Mântuitor și învierea lui Lazăr.

Citește și: Dezlegare la pește de Florii. Cele mai cunoscute tradiții care se respectă cu o săptămână înainte de Paște

În popor, Sâmbăta lui Lazăr mai este numită și Moșii de Florii. Este ultima zi din Postul Paștelui în care se mai poate da de pomană pentru sufletele celor care nu mai sunt. Femeile pregătesc plăcinte de post, pe care le dau de pomană. Fiind o zi de sărbătoare, în Sâmbăta lui Lazăr nu se fac treburi casnice. În popor se spune că femeile nu trebuie să toarcă, pentru a nu-i întoarce din drum pe cei care așteaptă la Porțile Raiului.

Un obicei păstrat mai ales în mediul rural este datina Lăzărelului, care face trimitere la un vechi zeu al vegetației, ce murea și renăștea la începutul fiecărei primăveri. Fetele tinere plantează flori în această zi, fiind convinse că acestea vor înflori repede.

Citește și: Cum va fi vremea de Florii 2023. Unde sunt anunțate ninsori. ANM tocmai a anunțat prognoza

Ce nu e bine să faci în Sâmbătă lui Lazăr 1
Sfântul Cuvios Lazăr

Cine a fost Lazăr

Lazăr era fiul fariseului Simon și fratele Martei și Mariei. Mântuitorul a poposit de mai multe ori în casa lor din Betania, fiind prieten cu Lazăr. Despre boala și necazul care s-au abătut în familia lui Lazăr se amintește în imnurile din Triod.

Se spune că Mântuitorul a ajuns în Betania la 4 zile după moartea lui Lazăr. A fost întâmpinat de surorile acestuia, care i-au spus: „Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele nostru n-ar fi murit. Dar și acum, dacă ai voi, îl înviezi, căci poți!”

Citește și: Moşii de Florii 2022, tradiţii şi obiceiuri. Ce este bine să dai de pomană

„Iisus a întrebat poporul: Unde l-aţi pus? Şi îndată toţi au pornit la mormânt. Când au ridicat piatra de pe mormânt, Maria a spus: Doamne, miroase, căci este de patru zile în groapă! La urmă, Iisus s-a rugat şi vărsând lacrimi a strigat cu voce mare: Lazăre, ieşi afară! Şi îndată a ieşit mortul; iar după ce a fost dezlegat, a plecat acasă”, se arată în Sinaxarul din Triod.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce face fiica lui Feli Donose la doar 5 ani și jumătate
8.7 26 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *