Ce nu este bine să faci de Schimbarea la Față. O veche superstiție arată clar, îți va merge prost tot anul

Ce să eviți cu orice preț în această zi

Scris de: Daoud Andra

05 Aug. 2023

Ce nu este bine să faci de Schimbarea la Față. O veche superstiție arată clar, îți va merge prost tot anul

În fiecare an, pe data de 6 august, creștinii sărbătoresc Schimbarea la Față. Momentul biblic este considerat una dintre minunile înfăptuite de Mântuitor și are o semnificație aparte. Odată cu Schimbarea la Față, apostolii aflați împreună cu Iisus pe Muntele Tabor s-au convins că acesta este Fiul lui Dumnezeu. Ce nu este bine să faci de Schimbarea la Față, potrivit tradiției.

Schimbarea la Față, una dintre cele mai importante sărbători

Obrejenia, așa cum mai este numită în popor, este o sărbătoare care datează din secolul al IV-lea. Atunci, Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe Muntele Tabor. Sărbătoarea a început să fie menționată în documente începând cu secolul următor, iar de ceva timp este marcată în calendarul creștin-ortodox pe data de 6 august.

Citește și: Pe ce dată pică Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică 2023. Semnificația acestor sărbători

Se spune că în timp ce se afla pe Muntele Tabor și se ruga, Mântuitorul a fost învăluit într-o lumină orbitoare. Chipul Său s-a luminat, veșmintele au devenit albe, iar apostolii care erau cu El au asistat la o minune. Atunci s-a auzit și vocea lui Dumnezeu, care le-a spus apostolilor că acela este Fiul Său și că trebuie să creadă în El:

”Și după șase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru și pe Iacov și pe Ioan, fratele lui, și i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Și S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El. Și, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, și lui Moise una, și lui Ilie una. Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, și iată glas din nor zicând: Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultați-L. Și, auzind, ucenicii au căzut cu fața la pământ și s-au spăimântat foarte.” (Matei 17:1-9)

Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni

Ce nu este bine să faci de Schimbarea la Față

În popor, sărbătoarea este marcată de o serie de tradiții. Aceasta pică în fiecare an în postul Adormirii Maicii Domnului, însă Biserica a stabilit că este dezlegare la pește. Oamenii pot mânca pește și icre și pot da de pomană astfel de alimente, alături de fructe de sezon și alte produse de post. Iată ce nu este bine să faci sub nicio formă în această zi!

Citește și: Când începe Postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Ce este interzis să faci

  • Fiind o sărbătoare marcată cu cruce roșie, nu se fac treburi în gospodărie. Se spune că cine spală haine în această zi, va fi năpădit de păduchi și ploșnițe.
  • Nu se dă cu mătura, nu se coase și nu se fac treburi la câmp.
  • Începând din această zi, nu mai este permis scăldatul în ape curgătoare. Se spune că nici animalele nu se mai scaldă după această dată.
  • Nu se mai spală rufele la râu după Obrejenie.
  • Se spune că nu este bine ca fetele să își spele părul în această zi. Acesta nu va mai crește, așa cum nu mai crește iarba toamna.
  • Nu se mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față, ci doar după această sărbătoare.
  • Nu este bine să te cerți cu nimeni sau să ții supărare. Se spune că așa vei fi tot anul.
  • După Obrejenie, nu se mai doarme afară.

De asemenea, se zice că dacă în ziua de Obrejenie este cald și frumos, toamna va fi plăcută și blândă. Dacă plouă și este mohorât, vom avea parte de o toamnă lungă și rece.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce educație își dorește Amalia Enache să-i ofere fiicei sale
7.4 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *