Ce nu se face în a treia zi de Paște 2024. Tradiția despre care se spune că e păcat să o încalci

Obiceiurile care se respectă astăzi

Scris de: Daoud Andra

07 May. 2024

Ce nu se face în a treia zi de Paște 2024. Tradiția despre care se spune că e păcat să o încalci

Ziua de marți de după Paște, din Săptămâna Luminată, se mai numește și Marțea Albă. În această zi se comemorează sfinții martiri care au luptat pentru credință și pentru Biserică. În lăcașurile de cult se oficiază slujbe, iar oamenii țin cont de câteva tradiții și obiceiuri specifice. Ce nu se face în a treia zi de Paște, potrivit credinței.

Tradițiile care se respectă în Marțea Albă

Marți, 7 mai, este a treia zi de Paște. Creștinii ortodocși pot profita de această zi pentru a se bucura în continuare de atmosfera de sărbătoare, pentru a savura ouă roșii și preparate tradiționale de Paște, dar și pentru a participa la slujbe. În a treia zi de Paște se ține cont de o serie de tradiții și obiceiuri.

  • Oamenii merg în vizită la rudele care au venit pe la ei în prima zi de Paște și cărora nu au apucat să le întoarcă vizita. Se spune că în acest fel, vei fi protejat de rele și vei avea noroc.
  • În a treia zi de Paște, se pot ciocni ouăle invers, adică cu partea mai bombată sau pe lateral.
  • Un obicei specific anumitor zone ale țării este umblatul cu pasca. Oamenii duc pască sau cozonac apropiaților pe care îi vizitează.
  • Finii merg cu cadouri la nași și le duc colaci, pască și vin.
  • Se dă de pomană pentru sufletele celor care nu mai sunt. Vinul roșu, pasca și cozonacul rămase de la Paște se împart oamenilor nevoiași.

Vezi și: Când este bine să iei anafură și agheasmă în post. În ce ordine se iau, de fapt

Ce nu se face în a treia zi de Paște 2024

Fiind în continuare cruce roșie în calendar, în această zi nu se fac treburi casnice. Așadar, marți după Paște nu se spală, nu se coase, nu se face curățenie și nu se lucrează la câmp. Oamenii pot relua treburile în gospodărie începând de miercuri.

Nu se fac pomeni pentru cei decedați, doar se dă de pomană. Potrivit rânduielilor bisericești, parastasurile se reiau după Duminica Tomii.

Vezi și: Din ce este făcut mirul. Nu multă lume știe asta

Rugăciunea pe care să o rostești în a treia zi de Paște

”Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi a trece vremea cinstitului şi dumnezeiescului post de patruzeci de zile, care s‑a însemnat de Tine şi s‑a dat nouă prin Tine. Cel ce ai pus nouă pocăinţă pentru mântuirea sufletelor şi curăţirea trupurilor şi spre izgonirea demonilor. Care ne‑ai arătat nouă spre închinare chipul cinstitei Tale cruci şi ne‑ai dăruit să o sărutăm cu atingerea nevrednicelor noastre buze.

Cel ce ne‑ai învrednicit să auzim de învierea prietenului Tău Lazăr şi de intrarea Ta în Ierusalim, întâmpinat fiind de pruncii evreieşti care grăiau, strigând: osana întru cei de sus; şi să vedem mântuitoarele Tale patimi şi să ne închinăm dumnezeieştii Tale răstigniri, suliţei, trestiei, buretelui, pogorârii celei de pe cruce şi îngropării, şi să ajungem la cinstita şi dumnezeiasca Ta înviere.

Pentru aceea, văzând ziua învierii Tale, cu bucurie strigăm Ţie, Hristoase Dumnezeul nostru, şi împreună cu îngerii, cu arhanghelii, cu heruvimii, cu serafimii, cu toţi sfinţii şi cu preacurata Maica Ta, Te slăvim, lăudându‑Te pe Tine, marele Dumnezeu şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Vezi și: Rugăciunea puternică de la miezul nopții. Între ce ore să o rostești pentru noroc și sănătate. Face adevărate minuni

Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia (N), care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit. Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga.

Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine şi să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieţii lor, umblând după voia Ta. Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Decizia majoră luată de Dan Cruceru, după ce a prezentat primul sezon Survivor România
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
SCANDAL! Imagini ȘOC cu Iulia Albu au scăpat pe net. Sigur NU o recunoști, le...
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Cea mai mare gafă pe care a făcut-o Andreea Esca în timp ce prezenta știrile:...
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia...
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Horoscop 20 Mai 2024. Nativul Taur își va transmite nemulțumirea fără să se concentreze asupra...
Horoscop Zilnic Luni 20 Mai 2024. Săgetătorii au o zi plină, Taurilor le recomandam azi...
Pentru 5 zodii, visele de bogăție devin realitate
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce...
Anunțul special făcut de Andreea Berecleanu după 7 ani de căsătorie cu medicul Constantin Stan:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *