Ce nu se face la botez. Regulile pe care trebuie să le respecți, puțini știu

Tradiții și obiceiuri legate de botez

Scris de: Daoud Andra

20 Jul. 2023

Ce nu se face la botez. Regulile pe care trebuie să le respecți, puțini știu

Botezul este prima taină sfântă pe care o primește un om. Prin întreita scufundare în apă, în numele Sfintei Treimi, fiecare copil devine creștin și se spune că atunci începe noua lui viață spirituală. De acest eveniment se leagă o serie de tradiții și superstiții de care se ține cont cu sfințenie în multe zone ale țării. Ce nu se face la botez și care sunt principalele reguli pe care trebuie să le respecte părinții și nașii.

Tradiții și obiceiuri legate de botez

În credința ortodoxă, botezul reprezintă ritualul prin care pruncii scapă de păcatul strămoșesc și devin creștini. Este bine ca botezul să se facă după ce copilul a împlinit 40 de zile, dar nu mai târziu de 4 luni. Părinții nu ar trebui să lase să treacă foarte mult timp până când își botează bebelușii. Așadar, evenimentul poate fi programat oricând între 6 săptămâni și 4 luni de la nașterea copilului.

Citește și: Cât costă un botez, în 2023, la biserică. Ce include de fapt. Cât plătesc părinții și ce achită nașii

Bebelușul este adus la biserică de către moși, care îl predau nașilor. Se face o slujbă la intrarea în biserică, după care nașii plătesc moșilor o sumă simbolică de bani pentru a primi pruncul. Nașii trebuie să cumpere trusoul de botez, precum și hainele în care va fi îmbrăcat bebelușul după ce este scos din cristelniță. De asemenea, lumânarea intră tot în responsabilitățile nașilor.

După ce este scufundat în cristelniță de 3 ori, în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh, copilul primește și taina mirungerii și pe cea a împărtășaniei. Preotul îl va unge cu mir și îl va împărtăși, după care îl va închina la icoane. A doua zi, nașa trebuie să îi facă bebelușului băița de mir.

Citește și: Ce se face cu lumânarea de la botez. O veche tradiție arată clar

Ce nu se face la botez

În legătură cu botezul există și o serie de interdicții pe care cei care urmează să facă acest pas trebuie să le știe. Mama bebelușului nu poate intra în biserică decât după ce i se citește o moliftă specială. De asemenea, părinții nu țin în brațe bebelușul deloc pe tot parcursul botezului, ci doar moșii și nașii.

  • Copilul nu se strigă pe nume în ziua botezului și nici nu trebuie să fie pupat. Abia după ce primește băița de a doua zi, din partea nașilor, i se va putea spune pe nume și va putea fi sărutat.
  • Părinții nu trebuie să cumpere trusoul și lumânarea. Se spune că aduce ghinion dacă fac acest lucru părinții copilului și nu nașii.
  • Mama nu trebuie să ia bebelușul în brațe decât după ce nașa îl trece pragul. Nașa trebuie să îi spună mamei: ”Mi-ai dat în păgân, ți-am adus un creștin”.

Citește și: De ce a fost botezat Iisus Hristos la 30 de ani. Date mai puțin știute

  • Lumânarea de la botez nu trebuie să fie stinsă. Aceasta se lasă să ardă și pe parcursul petrecerii și se stinge la final, de tocul ușii. De asemenea, ea se va aprinde și la băița de a doua zi. Se păstrează în casă și se aprinde de fiecare dată când copilul este agitat sau bolnav.
  • Apa de la băița de mir nu trebuie aruncată. Baia de a doua zi are o semnificație aparte, pentru că în apă se pun numeroase elemente simbolice. Bani, argint, miere, grâu, o pană și flori – acestea sunt obiectele care nu ar trebui să lipsească din cădiță. La final, apa nu se aruncă, ci se varsă la rădăcina unui copac.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce educație își dorește Amalia Enache să-i ofere fiicei sale
8 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *