Ce nu trebuie să faci în Vinerea Mare de Paşte.Tradiţii şi superstiţii

Ce nu trebuie să faci în Vinerea Mare de Paşte. Ziua în care Isus Hristos a fost răstignit pe cruce vine cu interdicții creștine, de care majoritatea oamenilor țin cont
Ce nu trebuie să faci în Vinerea Mare de Paşte.Tradiţii şi superstiţii

Ce nu trebuie să faci în Vinerea Mare de Paşte, pentru a vă merge bine tot anul. Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este o zi Sfântă, încărcată de tradiții și obiceiuri. Credincioșii le respectă cu sfințenie. Vinerea Mare este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. Pentru cei care nu știu, în această zi este interzis să faci anumite lucruri. Iată mai jos, câteva tradiții și superstiții.

Ce nu trebuie să faci în Vinerea Mare de Paşte

Ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce vine cu interdicții creștine, de care majoritatea oamenilor țin cont. Aceste superstiții diferă de la o regiune la alta. Sunt mulți cei care păstrează aceste tradiții, pentru a fi feriți de rele tot anul și pentru a avea liniște în familie. Anul acesta Paștele se sărbătorește pe 24 aprilie.  Ce nu trebuie să faci în Vinerea Mare de Paşte.

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare

  • Ouăle nu se vopsesc în Vinerea Mare. Este bine să faceți asta în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare
  • Este interzis să munciți în Vinerea Mare. Se spune că orice veți face în Vinerea Patimilor va ieși greșit. Nu spălați, nu gătiți, nu coaseți.
  • Este interzisă sacrificarea animalelor sau a păsărilor în Vinerea Mare.
  • Nu aveți voie să mâncați urzici, pentru că Mântuitorul a fost bătut cu aceste plante.
  • Nu beți oțet, pentru că atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a cerut apă, însă a primit oțet.
  • Nu este bine să vă tundeţi
  • De Vinerea Mare, este bine să țineți post negru, fără apă și mâncare, pentru spor și sănătate.

Cea mai puternică Rugăciune din Vinerea Mare

„Doamne Iisuse Hristoase Mântuitorul cel dulce al sufletului meu în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre.

Mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Mă rog însă Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţă, speranţa şi iubirea ce le am către Tine. Precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea.

Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele.

Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite.

Atunci când s-au mişcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tălharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai.

Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi.

Și cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.

Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa. Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!

Şi fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El.

De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca, la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea.

Căci cunosc, că neputincios sunt de nu mă vei întări, orb de nu mă vei lumina, legat de nu mă vei dezlega, fricos de nu mă vei face îndrăzneţ, pierdut de nu mă vei cerca, sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Câte diplome are Ramona Olaru, de fapt
9.2 226 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Comentarii
  • ȘLEMCO EMIL GHEORGHE

    DOAMNE OCROTEȘTE POPORUL ROMAN SĂ TREACĂ PESTE ACESTE GREUTĂȚI CU ÎNCREDERE ȘI ÎNȚELEPCIUNE. DOAMNE AJUTA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *