Ce poți face cu cojile de banane. 9 întrebuințări nebănuite, iată cum le poți utiliza în gospodărie

Nu le mai arunca la gunoi

Scris de: Oana Matei

10 Nov. 2023

Ce poți face cu cojile de banane. 9 întrebuințări nebănuite, iată cum le poți utiliza în gospodărie

Cojile de banane sunt adesea aruncate la gunoi fără să le acordăm prea multă importanță. Totuși, puțini dintre noi sunt conștienți de numeroasele utilizări naturiste și inovatoare pe care le putem da acestui reziduu aparent neînsemnat. În cojile de banane găsim și mulți antioxidanți și nutrienți care pot fi folosiți pentru sănătatea organismului nostru, dar și pentru casa și grădina noastră. Mai jos, îți arătăm principalele modalități de utilizare ale cojilor de banane.

Utilizări casnice ale cojilor de banane de care nu știai

Îngrășământ pentru plante

Cojile de banane sunt bogate în nutrienți, cum ar fi potasiu, fosfor și calciu, care sunt esențiale pentru dezvoltarea plantelor. Toacă cojile și amestecă-le în pământul din grădină sau sub arbuști pentru a hrăni plantele. Cojile de banane pot fi folosite, în același mod, și pentru plantele de apartament.

Repelent împotriva afidelor

Taie cojile de banană în bucăți mici și îngroapă-le în jurul tufelor de trandafiri sau al altor arbuști. Acestea le vor oferi un aport suplimentar de nutrienți și vor ajuta la combaterea dăunătorilor.

Îngrijirea pielii

Cojile de banane conțin antioxidanți și vitamine care pot ajuta la hidratarea și catifelarea pielii. Masați delicat cu interiorul cojii de banană, pe față sau pe corp, pentru a hidrata pielea și pentru a-i conferi o strălucire naturală. Dacă amesteci cojile de banane cu zahăr și ulei de măsline, poți obține un exfoliant natural, excelent pentru piele.

Tratament pentru acnee

Unele persoane au observat că masarea delicată cu coajă de banană, pe zonele afectate de acnee, poate ajuta la reducerea inflamației și la calmarea iritațiilor.

Îndepărtarea verucilor

Un truc popular pentru a scăpa de veruci este să aplici o bucată mică de coajă de banană pe verucă și să o fixezi cu un plasture timp de câteva zile. Acizii naturali din coaja de banană pot ajuta la înmuierea negilor.

Calmarea mușcăturilor de insecte

Dacă ai fost mușcat de un țânțar sau de o altă insectă, fricționează ușor partea internă a cojii de banană pe zona afectată. Proprietățile sale anti-inflamatorii pot ajuta la calmarea mâncărimii și reducerea umflăturii.

Albirea dinților

Deoarece coaja de banană conține acid salicilic (astringent natural), acid citric (agent de albire ușor) și o combinație de mangan, magneziu și potasiu, toate acestea ajutând la îndepărtarea petelor dentare, se dovedește a fi un excelent albitor natural pentru dinții tăi. Periază dinții, ca de obicei, și apoi freacă cu interiorul cojii de banană peste dinți, timp de aproximativ două minute.

Vezi și De ce bananele sunt mereu proaspete în supermarketuri. Trucul folosit pentru ca acestea să nu se strice săptămâni la rând

Lustruirea pantofilor

Dacă ai nevoie de o soluție ușoară și naturală pentru a-ți lustrui pantofii, încearcă să freci ușor cu o coaja de banană, pe suprafața pantofilor. Aceasta va oferi un luciu natural și îi va face să strălucească.

Curățare și lustruire

Cojile de banane conțin uleiuri naturale care pot fi folosite pentru a curăța și lustrui suprafețele metalice, lemn sau piele. Pur și simplu frecați cu partea internă a cojii și apoi lustruiți cu o cârpă moale.

Vezi și Ce semnificație are eticheta de pe banane. Nu mulți știu care este rolul cifrelor. Mare atenție la numărul 8

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce se întâmplă cu Kate Middleton și prințul William, după anunțul șocant al bolii
10 20 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *