Ce poți face cu varza murată primăvara. Iată de ce nu trebuie să o arunci, te poți bucura în continuare de ea

Ce metode ai la îndemână

Scris de: Oana Matei

23 Mar. 2023

Ce poți face cu varza murată primăvara. Iată de ce nu trebuie să o arunci, te poți bucura în continuare de ea

Vine primăvara și mai ai două- trei verze murate în butoiul de pe balcon? Nu e nevoie să le arunci, îți spunem noi ce poți face cu ele. Desigur, poți să faci repede câteva sarmale de post sau o mâncare delicioasă cu varză, dar tot mai rămâne suficientă varză pe care ai vrea să o utilizezi. Iată ce recomandări avem pentru a păstra varza murată chiar și tot anul, în condiții optime.

Ce poți face cu varza murată când vine căldura?

Varza murată și alimentele fermentate, în general, sunt alimente vii, iar acest lucru le face diferite de alte tipuri de alimente. Unele dintre întrebările care apar adesea sunt în ceea ce privește depozitarea, în special, care este cea mai bună modalitate de a păstra varza murată după ce aceasta a fost complet fermentată. Odată cu venirea căldurii, temperatura ridicată poate duce la accelerarea fermentației, astfel varza se înmoaie și se strică.

Se poate congela varza murată?

Cel mai bine, după ce ai scos varza din butoi, fie o parte o toci mărunt și o pui la borcane bine etanșate cu capac, în frigider, fie desfaci foile de varză murată și le pui în pungi cu fermoar, la congelator.

Congelarea este o modalitate bună de a conserva varza murată pe termen lung. Varza murată congelată rămâne bună timp de 12 până la 24 de luni și chiar mai mult dacă este depozitată corespunzător. Zeama de varză murată poate fi, de asemenea, congelată pentru utilizare ulterioară în acrirea ciorbelor sau pentru prepararea altor mâncăruri.

În general, congelatoarele mențin o temperatură de -18°C, ceea ce va opri complet procesul de fermentație.

Vezi și Ce e bine să faci cu varza murată înainte de a o folosi la sarmale. Greșeala banală care strică tot gustul

Ce se întâmplă în timpul congelării

În timpul înghețului, unele dintre bacteriile probiotice se pot pierde. Cu toate acestea, congelarea nu distruge toate bacteriile probiotice găsite în varza murată. Odată cu dezghețarea  verzei murate înghețată, aceasta va conține în continuare  bacterii probiotice. În plus, procesul de fermentație poate chiar să pornească din nou.

În general, congelarea verzei murate poate fi considerată mai bună decât conservarea, deoarece varza murată va păstra majoritatea bacteriilor de acid lactic.

Spre deosebire de refrigerare, congelarea verzei murate oprește procesul de fermentație, astfel încât varza murată nu-și va schimba gustul atâta timp cât este depozitată la o temperatură corespunzătoare. Cu toate acestea, frunzele pot deveni puțin mai moi.

Argumente pro/contra

Pentru a păstra varza murată rămasă în butoi, odată cu încălzirea vremii, uite care sunt argumentele pro și contra procesului de congelare a acesteia:

Pro

  • congelarea este o modalitate bună de a păstra varza murată pe termen lung
  • o mare parte din bacteriile benefice, enzime și nutrienți se păstrează prin congelare
  • varza murată se poate păstra, prin congelare, până la 2 ani

Contra

  • congelarea unor cantități mari de varză murată poate fi dificilă din cauza spațiului limitat din sertarele congelatorului, în cazul în care nu dețineți o ladă frigorifică
  • foile de varză murată după decongelare pot deveni puțin moi.

Vezi și Plăcinte cu varză murată și cartofi la tigaie. Rețeta de post. Ce să adaugi ca să iasă extrem de savuroase

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Tonciu își dorește cu ardoare să revină în televiziune
10 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *