Ce pun gospodinele de la țară la ferestre, în luna aprilie. Nu este vorba de flori, trucul care îți va schimba viața

Ține cont de acest truc și viața ți se va schimba în bine!
Ce pun gospodinele de la țară la ferestre, în luna aprilie. Nu este vorba de flori, trucul care îți va schimba viața

Aprilie, cea de-a patra lună a anului, numită în popor și Prier, abundă în tradiții și obiceiuri vechi de sute de ani. Despre unele dintre ele se spune că alungă răul și atrag fericirea ca un magnet. Iată ce obișnuiesc să pună gospodinele de la țară la fereste. Acest truc îți poate schimba viața radical!

Povestea lunii aprilie

În România, luna aprilie se mai numește Prier, termen ce vine de la primăvară. În această lună, oamenii speră ca anotimpul cald să-și facă simțită cu adevărat prezența.

În limba latină, însă, denumirea vine de la Apreio, apreris, care se traduce prin ”a deschide”, deoarece acum se deschid mugurii plantelor, iar natura revine pe deplin la viață.

În această perioadă a anului, persoanele care locuiesc la sate continuă semănăturile de primăvară, închid țarinele pentru pășunatul devălmaș, formează turmele și tund oile înainte de a le da ciobanilor ca să le urce la munte.

Sărbători în luna aprilie

În aprilie există numeroase sărbători pe care oamenii le respectă, fie că sunt marcate cu cruce roșie sau cruce neagră. Chiar pe data de 1 este prăznuită Maria Egipteanca, cunoscută și ca Maria Iteanca.

În popor se spune că cine nu respectă această zi va fi ispitit și va păcătui, iar persoanele care lucrează vor fi loviți de soartă în cel mai crud mod.

Pe data de 22 aprilie, înainte de a fi sărbătorit Sfântul Gheorghe, la sate se săvârșesc anumite ritualuri pentru spor în casă și pentru alungarea strigoilor.

Pentru alungarea răului, oamenii obișnuiesc să pună brazde cu rugi la uși și să ungă ferestrele cu usturoi. De asemenea, gospodinele de la țară scot afară obiectele cu care țes, pentru a fi văzute de soare, astfel se spune că vor avea spor tot anul.

Citește și Zodiile afectate de Mercur retrograd în Berbec. Viața li se schimbă radical până pe 25 aprilie 2024!

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe

Sfântul Gheorghe este cea mai importantă sărbătoare din luna aprilie. Astfel, nici nu este de mirare că există numeroase tradiții și obiceiuri de care trebuie să se țină cont pe data de 23 aprilie.

În trecut, în mediul rural, sătenii aveau obiceiul de a se scălda în râu încă de la primele ore ale dimineții. Ulterior, ei se cântăreau, se urzicau și beau vin roșu pentru a fi sănătoși și energici pe tot parcursul anului.

Tot de Sfântul Gheorghe, ciobanii pun la stâne crengi de fag pentru ca oile să fie sănătoase și productive. O altă superstiție spune că este bine să se pună gunoi la pomi, deoarece îi ajută să rodească.

În luna aprilie, pe 25, mai este prăznuit și Sfântul Marcu. Se spune că el ”mijloceşte cu înlesnire plata vămilor”. Tradiția sune că în această zi este mare păcat să lucrezi, deoarece nici rândunica nu-și face cuib atunci. Totodată, o superstiție spune că nu se înhamă boii, fiindcă aceștia vor şchiopăta.

Citește și Calendar ortodox aprilie 2024. Când sunt zile cu dezlegare la ulei și vin!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *