Ce pun gospodinele din Viscri în borcanele cu murături. Așa ies crocante și gustoase, rețeta are sute de ani

Castraveți murați cu 12 condimente. Rețeta tradițională de la gospodinele din Viscri

Scris de: Oana Matei

22 Sep. 2023

Ce pun gospodinele din Viscri în borcanele cu murături. Așa ies crocante și gustoase, rețeta are sute de ani

Castraveții murați din satul Viscri, cel mai renumit sat al Transilvaniei. Rețeta este folosită cu succes de către femeile din pitoreasca localitate, acolo unde Regele Charles și-a cumpărat o casă în 2006, dezvoltând o mare afinitate pentru această zonă și pentru bucătăria tradițională. În mijlocul acestor tradiții, pasionații de gastronomie au ocazia să descopere o rețetă inedită de castraveți murați, dezvăluită de gospodinele săsoaice din satul Viscri.

Castraveți murați cu 12 condimente. Rețeta de la gospodinele din Viscri

Murarea castraveților cu 12 condimente, în stilul specific Viscri, presupune adăugarea unui amestec aromat de condimente pentru a conferi un gust bogat și complex murăturilor. Iată rețeta de castraveți murați cu 12 condimente, dezvăluită de Caroline Fernolend:

„Se aleg castraveți de mărime potrivită, se spală cu apă rece apoi se pun într-un vas cu apă rece peste care se presară aproximativ o mână de sare, și se lasă 24 de ore. Se aruncă apoi zeamă lăsată și se așează în borcan pentru iarnă.

Din gradină aduc câteva frunze de vișin, frunze de țelină, un morcov sau mai mulți, după câte borcane avem cu castraveți, un strugure-doi necopți, hrean proaspăt, usturoi, cimbru, mărar, un măr, pătrunjel rădăcină, foi de dafin și piper. Toate se pun în borcan printre castraveți, iar deasupra crenguțe de cimbru si mărar.

Vezi și Câtă sare se pune de fapt la gogonele. Multe gospodine procedează greșit, ce cantitate să adaugi ca să nu se înmoaie

Se încălzește apoi apa, care nu se fierbe, doar se încălzește, iar la un litru de apă pun două linguri de sare și o lingură de zahăr. Torn compoziția în borcane care se lasă descoperite, fără capac sau celofan, 10 zile, timp in care, în fiecare zi se aruncă spuma care se face deasupra castraveților, în urma fermentației. După 10 zile, când compoziția se limpezește, borcanele se leagă la gură și se păstrează fără probleme chiar și doi ani.” a explicat Caroline Fernolend, director al Mihai Eminescu Trust (MET) potrivit Agerpres.ro.

Această rețetă de castraveți murați cu 12 condimente se bazează pe tradiția culinară din Viscri și oferă o explozie de arome pentru iubitorii de murături. Poți ajusta condimentele și cantitatea de sare pentru a obține gustul dorit. Murăturile vor deveni tot mai gustoase pe măsură ce se maturează, așa că savurați-le cu plăcere în timpul iernii.

Vezi și În ce să învelești borcanele cu murături ca să reziste perfect la iarnă. Trucul din bătrâni care nu dă greș

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
8.3 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *