Ce să adaugi pe fundul cratiței când faci sarmale. Ingredientul special care le dă un gust aparte, rețeta de care nu te vei mai sătura

Acesta este secretul bucătarilor profesioniști pentru cele mai delicioase sarmale.
Ce să adaugi pe fundul cratiței când faci sarmale. Ingredientul special care le dă un gust aparte, rețeta de care nu te vei mai sătura

Când vine vorba de mâncărurile tradiționale românești, sarmalele ocupă un loc fruntaș în topul preferințelor fiecărui gurmand, indiferent că vorbim de cele în foi de viță sau de varză. Rețetele de sarmale sunt nenumărate, dar în mare parte asemănătoare. Totuși, fiecare are secretul ei. Iată ce ingredient să adaugi pe fundul cratiței pentru a oferi sarmalelor tale un gust deosebit și o textură fină.

Ce să adaugi pe fundul cratiței când faci sarmale pentru un gust deosebit

Sarmăluțele tradiționale românești sunt făcute din carne tocată de porc sau în combinație cu carne tocată de vită. Unele gospodine preferă să facă sarmale de pui ori curcan. Indiferent de rețetă, contează foarte mult ingredientele speciale pe care le adaugi. Acestea fac diferența de cele mai multe ori și oferă sarmalelor gustul desăvârșit pe care toate gospodinele îl caută.

Citește și: Cât orez se pune la sarmale. Greșeala pe care o fac multe gospodine, secretul pentru un gust irezistibil

Un secret bine păstrat de bucătarii cu experiență constă în adăugarea unei bucăți de slănină în cratița în care gătesc sarmale. Aceasta va face sarmalele mai fragede. La fel de bine, în locul slăninei, se poate adăuga kaizer, cârnați, costiță sau ciolan afumat, în funcție de preferințe.

Totodată, pe fundul cratiței, pe lângă slănină, se pot adăuga câteva rămurele de cimbru uscat, un strat de varză acră tocată și o ceapă tocată.

De asemenea, un alt truc important pe care trebuie să îl știi atunci când vrei să gătești acest fel de mâncare se referă la modul de fierbere. Sarmalele se lasă întotdeauna să fiarbă la foc mic, iar dacă alegi să le gătești la cuptor, nu le pune la o temperatură înaltă.

Rețeta delicioasă de sarmale în foi de varză

Ingrediente

  • pulpă porc – 500 g;
  • pulpă sau piept vită cu grăsime-500 g;
  • poală de porc proaspată sau kaizer, slanină afumată – 200 g;
  • 2-3 cepe mari;
  • 100 – 150 g orez cu bob rotund;
  • 1 morcov mic;
  • 1 lingură țelină rădăcină rasă;
  • 2 linguri mălai;
  • condimente: sare, piper, dafin, coriandru, cimbru, boia de ardei dulce, iute, ardei iute, chimen măcinat;
  • mărar și pătrunjel;
  • 1-2 linguri untură sau ulei;
  • pastă de tomate sau suc de roșii;
  • 1 cană cu vin alb (200 ml);
  • varză murată

Mod de preparare

Se îndepărtează pielița, oasele, cheagurile de sânge din carne, se spală și se trece prin mașina de tocat. Apoi, se spală și se toacă mărunt ceapa, morcovul și țelina. Călește foarte puțin legumele tocate într-o tigaie cu untură sau ulei încins.

Apoi adaugă peste carne legumele răcite împreună cu orezul, mălaiul, verdeața tocată, ceapa înăbușită, 1-2 linguri de pastă de tomate și restul de condimente. Se amestecă bine compoziția cu o lingură de lemn. Ulterior, se trece la umplerea foilor de varză.

Așează apoi pe fundul vasului ales pentru gătire un strat generos de varză tocată cu tot cu nervuri și miez. Aranjează sarmalele în cerc, iar printre ele, în funcție de preferințe, adăugă felii de slănină, cârnați sau kaizer.

Între straturile de sarmale pune crenguțe de cimbru sau foi de dafin. Deasupra sarmalelor se pune un strat de varză tocată, apoi se umple vasul apă sau cu un amestec de apă și suc de roșii, în funcție de preferințe. La final, adaugă peste toate acestea o farfurie pentru ca sarmalele să rămână în lichid.

Lasă sarmalele în cuptor timp de 2-3 ore. Însă nu uita ca din când în când să verifici lichidul din oală. Când observi că acesta a scăzut, trebuie să îl completezi.

Poftă bună!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
7.9 31 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *