Rețeta originală a sarmalelor bucovinene. Secretele unei arome desăvârșite

Rețeta sarmale din Bucovina

Sarmalele sunt, fără îndoială, unul dintre cele mai îndrăgite preparate ale bucătăriei românești, însă puțini cunosc o variantă aparte, originară din Bucovina, care duce acest preparat la un alt nivel. Este vorba despre rețeta „cuiburilor de cinci”, un mod unic de preparare al sarmalelor, ce combină mai multe tipuri de carne și arome într-un adevărat festin gastronomic.

Această rețetă autentică, transmisă din generație în generație în zona Bucovinei, aproape că a fost uitată, însă redescoperirea ei aduce în prim-plan o explozie de gusturi și tehnici de preparare sofisticate. Se spune că secretul acestor sarmale stă nu doar în ingredientele alese cu grijă, ci și în modul special de asamblare și fierbere, care transformă preparatul într-o experiență culinară deosebită.

Cinci tipuri de carne, cinci arome diferite

Spre deosebire de rețeta clasică, „cuiburile de cinci” presupun realizarea a cinci sarmale distincte, fiecare având la bază un alt tip de carne și condimente specifice. Acestea sunt apoi grupate și învelite împreună într-o foaie mare de varză, formând un „cuib” de arome.

Pentru fiecare sarma se folosește un tip diferit de carne:

  • Carne de gâscă – amestecată cu untură de gâscă, ouă, ceapă, ardei gras, mărar, pastramă afumată și miez de pâine înmuiat în lapte.
  • Carne de porc – combinată cu slănină afumată, orez, ceapă, boia, sare și piper.
  • Carne de vițel – aromată cu cimbru, ceapă și alte condimente.
  • Carne de curcan – amestecată cu pătrunjel tocat, unt, miez de pâine și mirodenii.
  • Carne de găină (preferabil clapon gras) – îmbogățită cu suc de roșii, usturoi tocat și condimente alese.

Fiecare tip de carne este învelit în foi de varză opărite, apoi toate cele cinci sarmale sunt unite și împachetate într-o foaie mare de varză, dând naștere unui „cuib” de savoare.

Preparare și tehnici tradiționale

Procesul de gătire începe prin așezarea „cuiburilor” într-o oală de lut, pe un pat de varză tocată, intercalat cu bucăți de slănină afumată, foi de dafin și crenguțe de cimbru. Pentru un plus de savoare, se adaugă un amestec de zeamă de varză, vin alb, suc de roșii și pastă de ardei, care conferă preparatului o aromă intensă și un gust echilibrat.

Sarmalele sunt lăsate la foc mic timp de cel puțin trei ore, astfel încât toate aromele să se combine perfect și carnea să devină fragedă.

Servirea „cuiburilor de cinci” – un deliciu al bucătăriei bucovinene

Așa cum tradiția o cere, aceste sarmale sunt servite fierbinți, alături de smântână din belșug și o porție de mămăligă aburindă. Pentru o experiență culinară desăvârșită, specialiștii recomandă asocierea preparatului cu un vin aromat, precum o Busuioacă de Cotnari sau o Fetească Neagră de Uricani, care completează perfect bogăția gustului.

O rețetă cu tradiție, redescoperită în bucătăria modernă

Deși puțin cunoscută în afara zonei Bucovinei, această variantă a sarmalelor a fost redescoperită și popularizată de Radu Anton Roman, renumitul gastronom și scriitor, care a evidențiat unicitatea rețetei în contextul bucătăriei românești.

Prin combinația sa complexă de ingrediente și modul inovator de preparare, rețeta „cuiburilor de cinci” demonstrează încă o dată bogăția gastronomiei românești și capacitatea ei de a surprinde prin savoare și tradiție. Fie că este gătită pentru mesele festive sau pentru a impresiona iubitorii de mâncare tradițională, această rețetă rămâne un adevărat simbol al artei culinare din Bucovina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…