Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci 2023. E mare păcat. Vei avea numai ghinioane

Activitățile care aduc ghinion

Scris de: Daoud Andra

13 Sep. 2023

Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci 2023. E mare păcat. Vei avea numai ghinioane

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare de o importanță majoră pentru creștinii ortodcși. Este marcată în calendar pe data de 14 septembrie, cu cruce roșie și de această zi se leagă numeroase tradiții și superstiții. Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Activitățile despre care se spune că aduc ghinion.

Înălțarea Sfintei Cruci, o zi de post și rugăciune

Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii este una dintre primele sărbători din noul an bisericesc, care a început la 1 septembrie. Această sărbătoare datează din primele secole creștine și are legătură cu două momente extrem de importante din istoria creștinismului. În vremea Împăraților Constantin și Elena, a fost găsită Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul și adusă la Ierusalim.

Acest moment solemn din istoria Bisericii este marcat pe data de 14 septembrie. Este o zi de mare sărbătoare, iar credincioșii practicanți o cinstesc prin post și rugăciune. În această zi se ține post aspru sau chiar negru, pentru mântuire și iertarea păcatelor.

Citește și: Rugăciunea puternică de la miezul nopții. Între ce ore să o rostești pentru noroc și sănătate. Face adevărate minuni

În această zi de sărbătoare, credincioșii merg în pelerinaj la mănăstiri și biserici care au hramul de Ziua Crucii. Una dintre acestea este Mănăstirea Dervent, din județul Constanța. Pe 14 septembrie este hramul acestui lăcaș de cult și se organizează un praznic împărătesc pentru a marca ziua.

Creștinii merg în pelerinaj și la Muntele Mic și se roagă la icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Mănăstirile Călugăra, Teiuș și Parohia Măru.

Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci 2023

Fiind o zi marcată în caledar cu cruce roșie, de Ziua Crucii nu se fac treburi în gospodărie. Nu se spală, nu se dă cu mătura, nu se coase și nu se muncește la câmp. Se spune că dacă nu respecți această interdicție, vei avea ghinion.

Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni

Începând cu această zi, se pot culege viile, dar strugurii din ultima tufă din vie se lasă acolo. Aceștia nu se culeg, fiind numiți strugurii lui Dumnezeu, ci se lasă pentru a fi mâncați de păsări.

Nu este bine să mănânci nuci, prune, usturoi sau pește în această zi. Aceste alimente au o încărcătură aparte în credința creștină și ar trebui să fie evitate.

Oamenii pot începe să bată nucii și să culeagă fructele, dar nu au voie să le mănânce astăzi. Sâmburii de nucă, în secțiune, au formă de cruce, de aceea nu pot fi consumați de Înălțarea Sfintei Cruci.

Citește și: Cum se ține corect postul negru. Singurul lucru permis când te abții de la mâncare, puțini știu

Rugăciunea pe care să o rostești de Înălțarea Sfintei Cruci

„Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând: Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorat la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul.

O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin. În mâinile Tale, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, îți încredințez sufletul meu, păzește-mă, binecuvântează-mă, miluiește-mă după mare mila Ta și după mulțimea îndurărilor Tale și viața veșnică îmi dăruiește. Amin”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
8.6 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *