Ce să nu faci în prima zi de Crăciun 2023. Ce este interzis să faci, e mare păcat

Activitățile pe care să le eviți pe 25 decembrie

Scris de: Daoud Andra

25 Dec. 2023

Ce să nu faci în prima zi de Crăciun 2023. Ce este interzis să faci, e mare păcat

Sărbătoarea Crăciunului este una dintre cele mai importante pentru creștinii ortodocși. De ea se leagă o serie de tradiții, mai mult sau mai puțin cunoscute, de care oamenii au ținut cont cu sfințenie din timpuri străvechi, până în prezent. Ce să nu faci în prima zi de Crăciun 2023, potrivit superstițiilor. Activitățile care aduc ghinion în această zi.

Tradiții și obiceiuri pentru ziua de Crăciun

În fiecare an, sărbătoarea Nașterii Domnului este prilej de bucurie pentru creștinii de pretutindeni. Oamenii își pregătesc casele de sărbătoare încă din Ajun, iar copiii și tinerii merg cu colindul. Tot în Ajun se prepară și bucatele tradiționale, care se vor regăsi pe masa de sărbătoare.

În dimineața zilei de Crăciun, se spune că este bine să te speli pe față cu apă rece de la izvor sau de la fântână, în care ai pus o monedă de argint. În acest fel, se spune că vei fi curat ca argintul, sănătos și vei avea noroc la bani în anul care vine.

Citește și: Cum să decorezi masa de Crăciun ca să arate spectaculos. 5 idei pentru un decor elegant

Credincioșii care au ținut post și care s-au spovedit, dar și copiii, se pot împărtăși în prima zi de Crăciun. În toate bisericile din țară se fac slujbe, pentru a cinsti Nașterea Domnului.

Ce să nu faci în prima zi de Crăciun 2023
Credincioșii merg la biserică pentru a asista la slujbă în ziua de Crăciun

Ce să nu faci în prima zi de Crăciun 2023

Ziua de 25 decembrie este, de asemenea, marcată de anumite interdicții. Fiind o sărbătoare importantă, marcată în calendar cu cruce roșie, de Crăciun nu se spală, nu se dă cu mătura și nu se fac niciun fel de treburi casnice sau în gospodărie.

  • Se spune că nu este bine să arunci gunoiul din casă în ziua de Crăciun, pentru că risipești norocul.
  • Nu se dau lucruri cu împrumut în această zi. Dacă ai împrumutat ceva cuiva, ar trebui să ți-l returneze până la Crăciun.

Citește și: Cele 3 plante pe care să le dăruiești de Crăciun. Aduc noroc și bunăstare

  • Nu este bine să te cerți cu nimeni de Crăciun și nici să ții supărare.
  • În unele zone ale țării, se spune că nu este bine să deschizi ușa oaspeților, decât dacă prima persoană care îți trece pragul în ziua de Crăciun este un bărbat brunet.
  • Se spune că nu este bine să porți pantofi noi în seara de Crăciun.

Ce spune Sfânta Scriptură despre Nașterea Domnului

Nașterea Mântuitorului a fost unul dintre cele mai importante evenimente creștine. Despre el au scris toți cei patru evangheliști, iar relatările lor se completează, aducând în lumină detalii diferite despre venirea pe lume a lui Hristos.

Citește și: Planta pe care să o pui în bradul de Crăciun. E aducătoare de noroc și alungă necazurile

”Naşterea lui Iisus Hristos aşa a fost: Maria, mama Lui, fiind logodită cu Iosif, fără să fi fost ei înainte împreună, s-a aflat având în pântece de la Duhul Sfânt. Iosif, logodnicul ei, drept fiind şi nevrând s-o vădească, a voit s-o lase în ascuns. Şi cugetând el acestea, iată îngerul Domnului i s-a arătat în vis, grăind: Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, că ce s-a zămislit într-însa este de la Duhul Sfânt”, arată Sfântul evanghelist Matei (Matei 1, 18, 19, 20).

”Şi a născut pe Fiul său, Cel Unul-Născut şi L-a înfăşat şi L-a culcat în iesle, căci nu mai era loc de găzduire pentru ei. Şi în ţinutul acela erau păstori, stând pe câmp şi făcând de strajă noaptea împrejurul turmei lor. Şi iată îngerul Domnului a stătut lângă ei şi slava Domnului a strălucit împrejurul lor, şi ei s-au înfricoşat cu frică mare. Dar îngerul le-a zis: Nu vă temeţi. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Că vi s-a născut azi Mântuitor, Care este Hristos Domnul, în cetatea lui David. Şi acesta va fi semnul: Veţi găsi un prunc înfăşat, culcat în iesle. Şi deodată s-a văzut, împreună cu îngerul, mulţime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu şi zicând: Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 7-14).

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine sunt câștigătorii de la “Te cunosc de undeva!”, sezonul 20
8 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *