Cartoful se numără printre legumele preferate ale românilor. Poate fi preparat sub diverse forme: prăjiți, fierți, copți sau piure, dar pot fi folosiți și în diverse mâncăruri precum tocănițe, ciorbe sau salate. În ceea ce privește cartofii copți la cuptor, chiar dacă sunt un preparat simplu de făcut, există anumite trucuri pe care le poți folosi ca ei să iasă gustoși, crocanți și aurii, exact ca la restaurant. Iată, așadar, ce să presari neapărat peste cartofi înainte de a-i pune la cuptor.
Deși cartofii prăjiți sunt cei mai iubiți de către oameni, o variantă mai sănătoasă este preparea lor la cuptor. Această soluție este mai puțin calorică. În cazul în care ne dorim ca aceștia să semene cu cei prăjiți, există câteva trucuri pe care le putem aplica.
Atunci când gătim cartoful la cuptor, de multe ori se poate întâmpla să devină moale, ceea ce duce la un rezultat nesatisfăcător, departe de cartofii crocanți și aurii la care visăm. Mai mult, atunci când cartofii se înmoaie foarte tare, crusta ajunge să se lipească de tavă.
Un truc extrem de util este să folosim bicarbonat de sodiu atunci când gătim cartofii la cuptor. Bicarbonatul de sodiu este un ingredient care se găsește în majoritatea locuințelor. Acesta poate fi util atât în bucătărie, în cosmetică, dar și în curățarea casei.
Dar acest ingredient poate fi folosit și la prepararea cartofilor la cuptor. Dacă vrei să îți iasă cartofii ca la restaurant, folosește și tu această metodă.
Așadar, după ce ai spălat și curățat cartofii, condimentează-i cu sare, piper și alte condimente pe care le preferi. Ulterior, presară puțin bicarbonat de sodiu peste cartofi. Amestecă totul și așează cartofii într-o tavă pe care o introduci apoi la cuptor. Astfel, te vei bucura de cartofi delicioși și cu textură crocantă la exterior fără a fi nevoie să îi prăjești în ulei. Bicarbonatul ajută la formarea crustei crocante fără a întări însă cartofii la interior.
Citește și: „De ce trebuie să presari bicarbonat de sodiu peste tocător după ce îl folosești. Nu este de ajuns doar să-l speli”
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și la alte preparate. Spre exemplu, îl poți utiliza atunci când gătești carne. Carnea de vită și cea de porc pot avea nevoie de timp mai îndelungat de gătire, pentru a fi fragede.
Cu toate acestea, rezultatul nu este întotdeauna cel așteptat, însă dacă folosești bicarbonat de sodiu, lucrurile se schimbă. Presară bicarbonat pe bucata de carne pe care urmează să o gătești și pune-o la frigider pentru cel puțin două ore. Acest ingredient are rolul de a frăgezi carnea, iar atunci când o vei găti, vei obține o friptură fragedă și suculentă. Înainte de a prăji carnea, îndepărtează bicarbonatul rămas cu un jet de apă rece, după care poți găti carnea în tigaie sau la cuptor.
Citește și: „Cu ce se albesc cămășile îngălbenite. Trucul rapid cu bicarbonat de sodiu care salvează situația”