Prunele sunt unele dintre cele mai ofertante fructe ale toamnei. Acestea se găsesc peste tot și pot fi transformate în gem parfumat și delicios. Cum se face rețeta, pas cu pas și ce să pui în gemul de prune imediat ce îl pui pe foc. La final poți adăuga un ingredient-surpriză care îi schimbă complet textura și gustul.
Spre deosebire de dulceață, gemul de fructe este mai puțin dulce, dar și mai dens și mai legat. Dacă la dulceață ne dorim ca fructele să rămână întregi și să fie legate de sirop, gemul are o consistență păstoasă, datorită zahărului natural din fructe. În general, la dulceață cantitatea de zahăr este egală cu cea de fructe. În cazul gemului, vom folosi mult mai puțin zahăr.
Citește și: Cum faci gem de prune ca la bunica. Secretul pentru un rezultat delicios. Cât zahăr se pune, de fapt
La un kilogram de fructe se adaugă între 300 și 700 de grame de zahăr, în funcție de cât de dulci sunt acestea. La gemul de prune, fructele se cântăresc spălate și curățate de sâmburi. Acestea se gustă, iar dacă sunt coapte și dulci, vom folosi cantitatea minimă de zahăr. Dacă sunt acrișoare, se pune mai mult zahăr, până la 700 de grame.
Fructele curățate și tăiate se lasă împreună cu zahărul câteva ore la rece, după care gemul se pune la fiert. Imediat ce îl pui pe foc, adaugă în oală câteva felii de lămâie sau zeama de la o jumătate de lămâie. Aceasta are un rol foarte important, împiedicând cristalizarea zahărului.
Citește și: Îngrașă sau nu prunele? Câte poți să consumi și când trebuie neapărat să le eviți
Lasă gemul să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când, pentru a nu se lipi și a nu se arde. Este ideal să folosești o oală sau o cratiță de fontă sau una cu fundul dublu. Pe măsură ce gemul fierbe, coaja prunelor se va desprinde și se va ridica la suprafață. Poți folosi o spumieră pentru a aduna cojile, astfel încât gemul să fie cât mai fin.
Când gemul a scăzut cam la jumătate, iar fructele încep să se sfărâme, gemul este gata. Pentru a-i da o textură crocantă, multe gospodine adaugă la final sâmburi de nucă. La un kilogram de prune (cântărite înainte de a le pune la fiert) se adaugă cam 100 de grame de nucă. Aceasta poate fi puțin prăjită, pentru a deveni mai crocantă.
Sâmburii de nucă se toacă mărunt sau se macină grosier, astfel încât să își păstreze textura crocantă în gem. În loc de sâmburi de nucă, se pot folosi și sâmburii de la prune. Dacă spargi exteriorul lemnos, în interiorul sâmburilor se află un miez alb, asemănător cu cel de la caise.