Ce să pui în gemul de prune imediat ce îl pui pe foc. Ingredientul care îl face mult mai parfumat și aromat

Ce să pui în gemul de prune imediat ce îl pui pe foc. Ingredientul care îl face mult mai parfumat și aromat

Prunele sunt unele dintre cele mai ofertante fructe ale toamnei. Acestea se găsesc peste tot și pot fi transformate în gem parfumat și delicios. Cum se face rețeta, pas cu pas și ce să pui în gemul de prune imediat ce îl pui pe foc. La final poți adăuga un ingredient-surpriză care îi schimbă complet textura și gustul.

Cât zahăr se pune la gemul de prune

Spre deosebire de dulceață, gemul de fructe este mai puțin dulce, dar și mai dens și mai legat. Dacă la dulceață ne dorim ca fructele să rămână întregi și să fie legate de sirop, gemul are o consistență păstoasă, datorită zahărului natural din fructe. În general, la dulceață cantitatea de zahăr este egală cu cea de fructe. În cazul gemului, vom folosi mult mai puțin zahăr.

Citește și: Cum faci gem de prune ca la bunica. Secretul pentru un rezultat delicios. Cât zahăr se pune, de fapt

La un kilogram de fructe se adaugă între 300 și 700 de grame de zahăr, în funcție de cât de dulci sunt acestea. La gemul de prune, fructele se cântăresc spălate și curățate de sâmburi. Acestea se gustă, iar dacă sunt coapte și dulci, vom folosi cantitatea minimă de zahăr. Dacă sunt acrișoare, se pune mai mult zahăr, până la 700 de grame.

Gem de prune

Ce să pui în gemul de prune imediat ce îl pui pe foc

Fructele curățate și tăiate se lasă împreună cu zahărul câteva ore la rece, după care gemul se pune la fiert. Imediat ce îl pui pe foc, adaugă în oală câteva felii de lămâie sau zeama de la o jumătate de lămâie. Aceasta are un rol foarte important, împiedicând cristalizarea zahărului.

Citește și: Îngrașă sau nu prunele? Câte poți să consumi și când trebuie neapărat să le eviți

Lasă gemul să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când, pentru a nu se lipi și a nu se arde. Este ideal să folosești o oală sau o cratiță de fontă sau una cu fundul dublu. Pe măsură ce gemul fierbe, coaja prunelor se va desprinde și se va ridica la suprafață. Poți folosi o spumieră pentru a aduna cojile, astfel încât gemul să fie cât mai fin.

Ingredientul-surpriză care se adaugă la final

Când gemul a scăzut cam la jumătate, iar fructele încep să se sfărâme, gemul este gata. Pentru a-i da o textură crocantă, multe gospodine adaugă la final sâmburi de nucă. La un kilogram de prune (cântărite înainte de a le pune la fiert) se adaugă cam 100 de grame de nucă. Aceasta poate fi puțin prăjită, pentru a deveni mai crocantă.

Citește și: Cât se fierbe gemul de prune. Ce se adaugă la final pentru o textură deosebită. Trucul de aur al gospodinelor

Sâmburii de nucă se toacă mărunt sau se macină grosier, astfel încât să își păstreze textura crocantă în gem. În loc de sâmburi de nucă, se pot folosi și sâmburii de la prune. Dacă spargi exteriorul lemnos, în interiorul sâmburilor se află un miez alb, asemănător cu cel de la caise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…