Ce să pui în gemul de prune imediat ce îl pui pe foc. Ingredientul care îl face mult mai parfumat și aromat

Așa prepari un gem de prune perfect

Scris de: Daoud Andra

29 Aug. 2023

Ce să pui în gemul de prune imediat ce îl pui pe foc. Ingredientul care îl face mult mai parfumat și aromat

Prunele sunt unele dintre cele mai ofertante fructe ale toamnei. Acestea se găsesc peste tot și pot fi transformate în gem parfumat și delicios. Cum se face rețeta, pas cu pas și ce să pui în gemul de prune imediat ce îl pui pe foc. La final poți adăuga un ingredient-surpriză care îi schimbă complet textura și gustul.

Cât zahăr se pune la gemul de prune

Spre deosebire de dulceață, gemul de fructe este mai puțin dulce, dar și mai dens și mai legat. Dacă la dulceață ne dorim ca fructele să rămână întregi și să fie legate de sirop, gemul are o consistență păstoasă, datorită zahărului natural din fructe. În general, la dulceață cantitatea de zahăr este egală cu cea de fructe. În cazul gemului, vom folosi mult mai puțin zahăr.

Citește și: Cum faci gem de prune ca la bunica. Secretul pentru un rezultat delicios. Cât zahăr se pune, de fapt

La un kilogram de fructe se adaugă între 300 și 700 de grame de zahăr, în funcție de cât de dulci sunt acestea. La gemul de prune, fructele se cântăresc spălate și curățate de sâmburi. Acestea se gustă, iar dacă sunt coapte și dulci, vom folosi cantitatea minimă de zahăr. Dacă sunt acrișoare, se pune mai mult zahăr, până la 700 de grame.

Gem de prune

Ce să pui în gemul de prune imediat ce îl pui pe foc

Fructele curățate și tăiate se lasă împreună cu zahărul câteva ore la rece, după care gemul se pune la fiert. Imediat ce îl pui pe foc, adaugă în oală câteva felii de lămâie sau zeama de la o jumătate de lămâie. Aceasta are un rol foarte important, împiedicând cristalizarea zahărului.

Citește și: Îngrașă sau nu prunele? Câte poți să consumi și când trebuie neapărat să le eviți

Lasă gemul să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când, pentru a nu se lipi și a nu se arde. Este ideal să folosești o oală sau o cratiță de fontă sau una cu fundul dublu. Pe măsură ce gemul fierbe, coaja prunelor se va desprinde și se va ridica la suprafață. Poți folosi o spumieră pentru a aduna cojile, astfel încât gemul să fie cât mai fin.

Ingredientul-surpriză care se adaugă la final

Când gemul a scăzut cam la jumătate, iar fructele încep să se sfărâme, gemul este gata. Pentru a-i da o textură crocantă, multe gospodine adaugă la final sâmburi de nucă. La un kilogram de prune (cântărite înainte de a le pune la fiert) se adaugă cam 100 de grame de nucă. Aceasta poate fi puțin prăjită, pentru a deveni mai crocantă.

Citește și: Cât se fierbe gemul de prune. Ce se adaugă la final pentru o textură deosebită. Trucul de aur al gospodinelor

Sâmburii de nucă se toacă mărunt sau se macină grosier, astfel încât să își păstreze textura crocantă în gem. În loc de sâmburi de nucă, se pot folosi și sâmburii de la prune. Dacă spargi exteriorul lemnos, în interiorul sâmburilor se află un miez alb, asemănător cu cel de la caise.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Tonciu își dorește cu ardoare să revină în televiziune
7.7 62 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *