Ce salariu are preşedintele României în 2022. Ce sumă încasează lunar

Funcția de președinte al României este cea mai înaltă din stat și, ca atare, este cel mai bine plătită. Ce salariu încasează lunar preşedintele ţării noastre.
Ce salariu are preşedintele României în 2022. Ce sumă încasează lunar

Ce salariu are preşedintele României în 2022 este una dintre curiozităţile românilor. Klaus Iohannis, în vârstă de 62 de ani, este președintele României, iar această funcție este cea mai înaltă din stat. Mulți s-au întrebat ce salariu ar încasa cel mai puternic om din România. Potrivit Codului Muncii, funcția președintelui este cel mai bine plătită. Ce sumă încasează lunar Klaus Iohannis.

Ce salariu are preşedintele României în 2022

Teoretic, salariul lui Klaus Iohannis este cel mai mare din țară. Așadar, potrivit Codului Muncii, președintele României are în 2022 salariul de 14.070,25 de lei pe lună. Șeful statului încasează 168.843,00 de lei pe an, adică 3.246,98 de lei pe săptămână și 649,40 pe zi.

Potrivit datelor oficiale de pe site-ul prezidențial, în martie 2021 președintele României a avut salariul brut în valoare de 24.960 lei. Mandatul lui Klaus Iohannis este de 5 ani și nu are voie să dețină această funcție decât de două ori într-o viață, scrie Cancan.

Cine este Klaus Iohannis

Klaus Iohannis este cel de-al patrulea președinte al României ales după căderea comunismului, decembrie 1989. Înaintea acestuia președinți au fost Traian Băsescu, Emil Constantinescu și Ion Iliescu.

Cine sunt părinții lui Klaus Iohannis

Părinții săi sunt Susanne și Gustav Heinz Johannis, amândoi sași transilvăneni. Aceștia au emigrat în 1992, ca pensionari, din Sibiu în Germania, unde s-au stabilit la Würzburg, în Bavaria.

Președintele României s-a născut pe 13 iunie 1959, la Sibiu, și din 1989 este căsătorit cu Carmen Iohannis. Prima doamnă a României este profesoară de limba engleză la un liceu de prestigiu din Sibiu.

Klaus Iohannis a fost profesor de fizică și inspector școlar înainte de a deveni primar al municipiului Sibiu în anul 2002. În această funcție  a fost reales în 2004, 2008 și 2012, de fiecare dată din partea.

În 2007 Sibiul a fost lui Iohannis fiindu-i atribuit meritul de fi modernizat infrastructura și pus în valoare potențialul economic și turistic al orașului.

În 2013 Iohannis a devenit membru al PNL

În 2009, după căderea Guvernului Boc, Iohannis a fost propus de către Partidul Liberal și Partidului Social Democrat pentru funcția de premier. Însă președintele Traian Băsescu a refuzat să-l nominalizeze.

În 2013 Iohannis a devenit membru al PNL, dobândind funcția de prim-vicepreședinte, iar pe 28 iunie 2014 a devenit președintele partidului.

În scurtul său mandat de președinte al partidului, a format o alianță cu Partidul Democrat Libera și a pus bazele unei viitoare fuziuni între cele două partide.

Pe 24 noiembrie 2019 a câștigat al doilea tur de scrutin

Alianța, denumită Alianța Creștin Liberală, l-a promovat drept candidat la pe care le-a câștigat în al doilea tur de scrutin, în care a obținut 54,43% din voturi. Acesta l-a ales pe candidatul PSD, prim-ministrul în funcție Victor Ponta.

La 24 noiembrie 2019, a câștigat în al doilea tur de scrutin. Atunci a obținut peste 66,09% din voturi, împotriva candidatei PSD Viorica Dăncilă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum s-au descurcat Oana Matache și Radu Siffredi la Power Couple, emisiunea care se va difuza la Antena 1
3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *