Ce salariu are un preot ortodox în 2024. Câți bani încasează lunar Patriarhul Daniel, mulți doar visează aceste sume

Factorii în funcție de care se calculează salariul

Scris de: Daoud Andra

10 Apr. 2024

Ce salariu are un preot ortodox în 2024. Câți bani încasează lunar Patriarhul Daniel, mulți doar visează aceste sume

Preoții sunt angajați ai instituției BOR, iar salariile lor sunt asigurate de la bugetul de stat. În România, pentru a deveni preot este nevoie de studii superioare sau medii. Ce salariu are un preot ortodox în 2024 și cât încasează șeful BOR, Patriarhul Daniel.

Cât încasează lunar un preot ortodox

Preoția nu este deloc o meserie prost plătită, având în vedere numărul de ore de muncă dintr-o lună. Veniturile pe care le încasează lunar preoții ortodocși provin de la bugetul de stat și variază în funcție de mai mulți factori. La fel ca în multe alte domenii, salariile sunt mai mici la început, însă cresc pe măsură ce angajatul bisericii acumulează experiență.

Astfel, un preot la început de drum, care a absolvit facultatea, are un salariu care pornește de la 5.000 de lei. Preoții cu studii medii încasează mai puțin, în jur de 4.000 de lei lunar. Pe măsură ce capătă vechime, cresc și salariile preoților. La venitul pe care îl încasează lunar se adaugă sume suplimentare, dacă duhovnicii dețin anumite funcții de conducere în cadrul BOR. Astfel, salariul lunar al unui preot poate ajunge și la 8.000 de lei.

Vezi și: Care va fi salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de ministrul Muncii, ce majorare se va aplica

La aceste venituri se adaugă și cele care nu sunt supuse impozitului. Mulți preoți percep anumite taxe care nu sunt fiscalizate, pentru a oficia slujbe de nuntă, de botez, de înmormântare sau sfeștanii de case. Deși Biserica Ortodoxă Română spune că aceste servicii are trebui să fie oferite gratuit credincioșilor, numeroși duhovnici le taxează.

Cât încasează Patriarhul Daniel

Șeful BOR, Patriarhul Daniel, este unul dintre cei mai bine plătiți bugetari. Acesta încasează lunar un salariu mai mare decât reprezentanții celorlalte culte religioase din România, dar și mai mult decât președinții Senatului și Camerei Deputaților. Potrivit informațiilor care sunt publice, Patriarhul Daniel ar avea un salariu de aproape 24.000 de lei brut.

Despre salariul de conducător al BOR, Preafericitul Daniel spunea, la un moment dat, că nu primește acești bani. La această sumă se adaugă și salariul pe care îl încasează în calitate de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei. Salariul de mitropolit este de peste 6.000 de lei.

Vezi și: Gabriela Cristea a dezvăluit care a fost primul ei salariu: “Am făcut eforturi foarte mari”. Prezentatoarea nu s-a eschivat să vorbească despre asta

BOR a făcut o serie de precizări, pentru a pune capăt zvonurilor legate de averea Patriarhului Daniel. Instituția a transmis că acesta donează o mare parte din veniturile sale, iar o sumă considerabilă merge către construcția unei mănăstiri, în satul său natal, Dobrești, județul Timiș. De asemenea, Preafericitul achită o contribuție lunară pentru locuință și una pentru masă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *