Ce şanse are Alexandru Ciucu să obţină custodia fiicelor sale. Avocat Alin Panghios: „Copiii ajung să fie câmpul de luptă, un mijloc veritabil de şicană” EXCLUSIV

Alexandru Ciucu și Alina Sorescu se luptă acum pentru custodia copiilor

Alexandru Ciucu şi Alina Sorescu au ajuns în faţa judecătorilor. Cei doi au confirmat divorţul, iar acum se luptă pentru custodia celor două fetiţe pe care le au împreună. În acest sens, creatorul de modă a solicitat o ordonanţă preşedinţială, prin care cere ca fiicele sale să locuiască cu el. Reporterii EGO.ro au contactat un avocat, care ne-a dezvăluit, în exclusivitate, ce şanse are Alexandru Ciucu să obţină custodia copiilor.

Designerul își dorește ca fetițele lui să stea în continuare cu el, în timp ce artista le vrea alături de ea. Această dispută a ajuns în tribunal, însă se pare că legea este de partea mamei.

Ce șanse are Alexandru Ciucu să obțină custodia copiilor

Alexandru Ciucu dorește ca fetele pe care le are împreună cu Alina Sorescu, Elena Carolina și Ana Raisa, să rămână la el, depunând în acest sens o ordonanță președințială. Dat fiind faptul că nu există niciun proces de divorț pe rol, se pare că cei doi au divorțat deja la notar, iar acum se ceartă exclusiv pe custodie. Deși s-au mai întâmplat cazuri în care copiii au rămas în custodia tatălui, avocatul Alin Panghios a explicat în exclusivitate pentru EGO.ro care sunt șansele ca Alina Sorescu să nu poată locui alături de fiicele ei.

„Autoritatea părintească (nr. custodia) este un subiect foarte dezbătut în ultima perioadă în procesele de divorț. Un proces de divorț ar trebui să fie văzut ca o veritabilă soluție pentru rezolvarea problemelor / neînțelegerilor dintre soți însă, în cea mai mare parte, unul dintre soți nu este de acord cu divorțul, iar copiii ajung să fie „câmpul de luptă” dintre aceștia, custodia fiind un mijloc veritabil de șicană pentru celălalt soț.

Un proces nu reprezintă altceva decât formularea unei pretenții, unei acuze, însă până la o soluție definitivă, fundamentată pe probe solide totul nu este altceva decât o speculă. Procedura Ordonanței Președințiale cu atât mai mult nu poate duce la pierderea unor drepturi, fiind o procedură specială, urgentă prin care se pot dispune doar măsuri provizorii, până la soluționarea procesului de divorț. Prin urmare, într-o astfel de procedură se poate stabili, provizoriu, domiciliul copiilor, un program de vizitare pentru celălalt părinte și o pensie de întreținere provizorie”, ne-a declarat avocatul Alin Panghios.

Fetițele locuiesc în momentul de față cu mama lor
Fetițele locuiesc în momentul de față cu mama lor

„În lipsa unor probe consistente, este foarte puțin probabil ca soțul reclamant să obțină o soluție favorabilă”

Așa cum este firesc, Alina Sorescu va face tot posibilul ca micuțele să rămână în custodia ei.

„La începutul anului am introdus acțiunea de divorț, iar în cadrul acestui proces soțul meu a intentat acum o ordonanță președințială, în care cere domiciliul fetelor noastre la el până la soluționarea în instanță a procesului. Voi face tot posibilul să îmi protejez fetițele, să muncesc pentru a le crește și să le educ armonios, ca și până acum. Le mulțumesc părinților mei care sunt alături de mine (…)”, a postat Alina Sorescu pe Facebook.

Conform legii ea nu poate fi lipsită de acest drept decât în situații excepționale, atunci când se demonstrează că este un real pericol pentru copii, asta însemnând rele tratamente aplicate minorilor.

„În lipsa unor probe consistente care să ateste un veritabil pericol pentru creșterea și educarea copiilor și care să justifice urgența măsurii, este foarte puțin probabil ca soțul reclamant să obțină o soluție favorabilă prin care să se stabilească (provizoriu) domiciliul copiilor la el.

Deși legea nu distinge, în practica comună a instanțelor de judecată, s-a conturat deja opinia conform căreia copii sunt atribuiți mamei (ca domiciliu) și aceasta pentru că ea este cea mai apropiată de copii, de nevoile lor și care le poate asigura afecțiunea de care au nevoie pentru dezvoltarea lor în primii ani de viață, iar autoritatea părintească (ansamblul de drepturi) este, de regulă, acordată ambilor părinți, în mod egal, chiar dacă copii domiciliază doar cu unul din părinți”, ne-a mai declarat avocatul Alin Panghios, completând că, cel puțin în cazul Alinei Sorescu, nu există șanse să fie decăzută din drepturi.

„Oricum, în practică, o soluție de decădere din drepturile părintești se poate obține foarte greu (și cu siguranță nu pe calea unei Ordonanțe Președințiale), iar pentru asta trebuie să fie îndeplinite condițiile stricte ale legii, definite de Codul Civil, art. 508:

„Condiţii : (1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.”, a mai explicat avocatul pentru EGO.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
8.5 13 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *