Ce se dă de pomană de Lăsata Secului de Crăciun. Alimentul care se împarte

Pentru că Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie, pe 14 noiembrie este Lăsata Secului
Ce se dă de pomană de Lăsata Secului de Crăciun. Alimentul care se împarte

Ce se dă de pomană de Lăsata Secului de Crăciun, înainte de a începe postul de 40 de zile. În această zi, pe 14 noiembrie, se marchează finalul perioadei în care se mănâncă de dulce. Timp de 40 de zile, creștini ortodocșii nu au voie să mai consume alimente de origine animală, lapte, ouă, brânză și carne. Există și câteva tradiții și obiceiuri care se respectă din cele mai vechi timpuri. Iată ce se dă de pomană de Lăsata Secului de Crăciun.

Ce se dă de pomană de Lăsata Secului de Crăciun

Pentru că Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie, pe 14 noiembrie este Lăsata Secului, ziua în care cei care vor ține post 40 de zile, vor lua masa alături de familie și prieteni. În această zi se pot consuma toate alimentele care sunt interzise în perioada postului, până în Ajunul Crăciunului, când se încheie postul.

Tradițiile și obiceiurile diferă de la o zonă la alta. Lăsata Secului se sărbătorește diferit. Cu toate astea, toate zonele au în comun faptul că masa trebuie să fie îmbelșugată, cu alimente care vor fi interise în perioada postului.

Tradiții și obiceiuri în funcție de zone

  • În zona Bărăganului, oamenii trebuie să strângă resturile de mâncare într-o față de masă, care se dă a doua zi spre răsărit.
  • În aceeași zonă, se mănâncă sarmale, carne și se bea vin și țuică
  • Tradiția spune că finii vin la nași fără să fie invitați și trebuie să aducă o căină friptă, un colac uns cu miere și vin.
  • De pe masă nu trebuie să lipsească placintele dulci și sărate, dar și struguri și stafide pentru spor și vigoare spirituală.
  • În zona Ardealului, tradiția spune că femeile trebuie să spele cu atenție toate vasele în care s-a pregătit mancarea de dulce și să le pregătească pentru zilele de post.
  • Un lucru extrem de important pe care creștinii ortodocși trebuie să îl facă este să dea de pomană. Se dă de pomană pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. Astfel că, se fac turte de mălai și se dau de pomană pentru cei morți și pentru cei vii.

Rugăciune pe care trebuie să o spuneți de Lăsata Secului

„Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule Preamilostiv, Răscumpărător al celor păcătoşi, pentru mântuirea neamului omenesc. Ai lăsat Cerurile şi Te-ai sălăşluit în valea aceasta mult păcătoasă a plângerii. Tu ai primit pe Dumnezeieştii Tăi umeri neputinţele noastre şi ai purtat durerile noastre!

Sfinte Pătimitorule, ai fost rănit şi chinuit pentru păcatele şi fărădelegile noastre. De aceea noi înălţăm către Tine, Iubitorule de oameni, rugăciuni smerite.

Ce se dă de pomană de Lăsata Secului de Crăciun

Primeşte-le, Preabunule Doamne şi Te pogoară către neputinţele noastre şi păcatele noastre nu le pomeni! Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase!

Cel care prin Sângele Tău ai înnoit firea noastră cea căzută, înnoieşte-ne. Mântuitorul nostru şi pe noi, cei care ne aflăm întru stricăciunea păcatelor şi mângâie inimile noastre cu bucuria desăvârşitei Tale iertări! Iartă-ne, Doamne Iisuse Hristoase!

Cu tânguire şi lacrimi de pocăinţă fără de măsură, cădem la picioarele milostivirii Tale Dumnezeieşti. Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase!

Curăţeşte-ne, Dumnezeul nostru, cu Harul Tău cel Dumnezeiesc, pe noi toţi, de toate nedreptăţile şi fărădelegile vieţii noastre. Ca întru sfinţenia iubirii Tale de oameni, să-Ţi mulţumim pentru toate milele Tale.

Să lăudăm Preasfânt Numele Tău, dimpreună cu al Tatălui şi al Preabunului şi de Viaţă Făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor!”

Amin!

5.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.