Ce se întâmplă cu elevii de clasa a VIII-a care nu au două note. Cum li se încheie de fapt mediile. Anunțul tocmai a fost făcut

Până când trebuie să aibă situația încheiată

Scris de: Daoud Andra

13 Jun. 2023

Ce se întâmplă cu elevii de clasa a VIII-a care nu au două note. Cum li se încheie de fapt mediile. Anunțul tocmai a fost făcut

Profesorii au suspendat greva și s-au întors la catedre, după trei săptămâni de proteste. Au mai rămas câteva zile până la finalizarea anului școlar, iar mediile anuale trebuie încheiate. Ce se întâmplă în cazul elevilor care nu au două note la o disciplină, potrivit anunțului făcut de Ministerul Educației și până când trebuie încheiate mediile elevilor din anii terminali.

Cum li se vor încheia mediile elevilor care nu au două note

Ministerul Educației vine cu lămuriri cu privire la încheierea situației școlare pentru elevii din anii terminali. În perioada în care profesorii au fost în grevă, regulamentul privind încheierea mediilor s-a modificat, astfel încât dascălii să poată stabili mediile anuale și doar cu două note.

Citește și: Calendar nou Evaluarea Națională 2023 și BAC 2023. Când vor susține elevii probele

Pentru elevii de clasa a XII-a și a XIII-a seral, anul școlar s-a încheiat deja pe data de 2 iunie, în timp ce pentru elevii de clasa a VIII-a, anul școlar s-a terminat pe 9 iunie. Ce se întâmplă însă în cazul în care elevii din anii terminali aveau o singură notă la o disciplină? Ministerul Educației a transmis o informare către inspectoratele școlare județene, în care a anunțat că:

„Elevii din clasa a VIII-a şi din anii terminali ai învăţământului liceal (clasa a XII-a si clasa a XIII-a) cărora nu li se poate încheia situatia scolară, neavând numărul de note prevăzut la art. 107, alin. (6) din Regulamentul-cadru de organizare şi functionare a unitatilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 4183/2022, cu modificările şi completările ulterioare, se află în situația elevilor declarați amânați.

Citește și: Cum ar putea fi încheiate mediile elevilor, în contextul grevei. Proiectul propus de Ministerul Educației arată clar

Sesiunea de examene de încheiere a situatiei şcolare a elevilor declarați amânați va fi organizată, până la data de 16 iunie 2023, în baza deciziei consiliului de administrație al unității de învăţământ, potrivit art. 118 din actul normativ mai sus menționat”, potrivit Edupedu.

Când mai au elevii liber
Elevii din anii terminali trebuie să aibă mediile încheiate până la finalul săptămânii

Până când se poate încheia situația școlară

În contextul grevei profesorilor, care a avut loc din data de 22 mai până în 12 iunie, Ministerul Educației a modificat nu doar numărul minim de note cu care se poate încheia media, ci și data până la care elevii, inclusiv cei din anii terminali, trebuie să aibă situația clară. Astfel, elevii din anii terminali trebuie să aibă mediile generale încheiate până vineri, 16 iunie, chiar dacă au luat deja vacanță.

Citește și: Ce salariu are un profesor în România în 2023. Cât se câștigă în alte țări din Europa

„La articolul 1, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: (3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), pentru anul școlar 2022—2023, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, situația școlară a elevilor se poate încheia până la data de 16 iunie 2023.

Citește și: Calendar Evaluarea Națională 2023. Când încep examenele

La articolul 1, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins: (4) Prin derogare de la prevederile alin. (2), pentru anul școlar 2022—2023, pentru clasa a VIII-a, situația școlară a elevilor se poate încheia până la data de 16 iunie 2023.”, se arată într-o altă informare transmisă de minister.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *