Ce se întâmplă cu sufletele persoanelor care mor în Săptămâna Luminată. Slujbele făcute de preoţi sunt şi ele diferite

Săptămâna Luminată este o nouă perioadă de sărbătoare și rugăciune. Are loc în zilele de după Paște.
Ce se întâmplă cu sufletele persoanelor care mor în Săptămâna Luminată. Slujbele făcute de preoţi sunt şi ele diferite

Ce se întâmplă cu sufletele persoanelor care mor în Săptămâna Luminată, potrivit tradiției. Săptămâna Luminată are loc după zilele de Paște. Această perioadă este și ea încărcată de tradiții și obiceiuri, ca și în cazul Săptămânii Patimilor, în zilele de dinainte de Paște. Puțini sunt însă, cei care știu ce se întâmplă cu sufletele celor care mor în Săptămâna Luminată. Slujbele făcute de preoţi sunt şi ele diferite.

Ce se întâmplă cu sufletele persoanelor care mor în Săptămâna Luminată

Săptămâna Luminată este o nouă perioadă de sărbătoare și rugăciune. Are loc în zilele de după Paște, iar credincioșii păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile.

Există însă detalii mai puțin știute despre cei care mor în această perioadă de sărbătoare. Iată ce spune Părintele Calistrat despre ce se întâmplă cu sufletele persoanelor care mor în Săptămâna Luminată.

Ce înseamnă Săptămâna Luminată

Pentru cei care nu știu există o semnificație pentru faptul că se numește Săptămâna Luminată. De unde vine de fapt, Săptămâna Luminată. Ei bine, se spune că, botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Astfel, cei botezați erau numiți luminați pentru că purtau haine albe în următoarele 7 zile.

Potrivit tradiției, se știe că cei care mor în Săptămâna Patimilor nu își găsesc liniștea sufletească și nu ajung în Rai. Însă, tot tradiția spune că cei care mor în Săptămâna Luminată ajung direct în Rai.

După Învierea Domnului, porțile Raiului se deschid pentru sufletele celor păcătoși care au rămas în Iad. Astfel, sufletele celor care mor ajung în Rai, pentru că ușile sunt deschise până în Duminica Tomii. Prima duminică după Paște este dedicată Apostolului Toma.

Slujbele făcute de preoţi sunt şi ele diferite

Potrivit tradiției, sufletele celor care au murit în timpul acestei săptămâni au parte de alte slujbe decât cele obișnuite. Preoții cântă aceleași cântări ale canonului Învierii Domnului și Hristos a Înviat, în loc de Veșnica pomenire.

Moartea reprezintă despărțirea sufletului de trup, potrivit Bisericii Ortodoxe. După această separare trupul este dat pământului și putrezește. Moartea este ultima menire a omului pe pământ. Părintele Calistrat dezvăluie ce se întâmplă cu sufletele decedaților

Cei trecuți în neființă în această perioadă au un loc asigurat în Rai, după ce mai rămân trei zile pe pământ, potrivit părintelui Calistrat.

„În primele șase zile de la decesul unei persoane sufletul vede toate frumusețile Raiului, după care următoarele 30 de zile vizitează Iadul fără a munci, ca să vadă ce-l așteaptă dacă nu a păzit porunca lui Dumnezeu.

Așadar, sufletele tuturor trec prin Rai, umplându-se de o bucurie negrăită, iar la finalul celor 6 zile îngerul le spune unde merg. În ziua cu numărul 40 sufletul se închină Sfintei Treimi”, spune părintele potrivit Fanatik.

Ce se întâmplă în Săptămâna Luminată

  • Prima slujbă îi întâmpină pe credincioși cu cuvintele Veniți de luați lumină. Asta, pentru că ne aflăm în Săptămâna Luminată.
  • Iisus Hristos iese din mormânt în noaptea de Înviere înconjurat de lumina cea sfântă a dumnezeirii Sale.
  • În Săptămâna Luminată slujbele la Biserică se țin cu ușile larg deschise, pentru ca privirea spre altar să fie directă. Asta simbolizează ușa de la mormântul Domnului care este deschisă.
  • Șapte zile preoții susțin predici deosebite, diferite față de cele din restul anului.
  • Cântările din Săptămâna Luminată fac trimitere către Învierea din morţi a lui Iisus Hristos.
  • Preoții cântă la fiecare Liturghie Axionul Paștilor. Fac asta din Duminica Paștelui până la Înălțarea Domnului.
  • Cei care se nasc în această săptămână specială vor avea parte doar de lucruri bune.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum s-au descurcat Oana Matache și Radu Siffredi la Power Couple, emisiunea care se va difuza la Antena 1
8.9 16 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *