Ce se întâmplă dacă bagi cartofii în frigider, de fapt. Greșeala majoră - Ego.ro

Ce se întâmplă dacă bagi cartofii în frigider, de fapt. Greșeala majoră

Este valabil și în cazul pâinii

Scris de: Daoud Andra

17 May. 2023

Ce se întâmplă dacă bagi cartofii în frigider, de fapt. Greșeala majoră

Există o serie de alimente pe care nu este bine să le păstrezi la frigider, iar printre ele se numără și cartoful. Această legumă nu ar trebui să fie depozitată niciodată la temperaturi de câteva grade Celsius, pentru că își pierde proprietățile. Ce se întâmplă dacă bagi cartofii în frigider, potrivit specialiștilor? Același lucru este valabil și în cazul pâinii.

Detaliul care face diferența: ce se întâmplă dacă bagi cartofii în frigider

Cartofii reprezintă unul dintre alimentele care nu au nevoie să stea la frigider. Atunci când îi depozitezi, alege pentru ei un loc uscat și răcoros și se vor păstra proaspeți chiar și câteva săptămâni. Există și o explicație științifică pentru care nu e bine să punem cartofii în frigider și are legătură cu compoziția lor chimică.

Citește și: Greșeala care strică piureul de cartofi. Îi distruge tot gustul și nu iese cremos

Explicația științifică este că, atunci când sunt ținuți la frigider, amidonul din cartofi se transformă în zahăr. În momentul în care îi vom găti, aceste zaharuri se combină cu un aminoacid numit asparagină, iar procesul chimic care are loc duce la apariția unei substanțe numite acrilamidă. Aceasta este puternic oxidantă și neurotoxică și are potențial cancerigen.

Același lucru este valabil și în cazul pâinii, care, la fel precum cartofii, conține amidon ce este convertit în zaharuri la temperaturi de 4 grade, cât se înregistrează de obicei în frigider. Alte alimente pe care nu este bine să le ținem la frigider sunt: mierea, cafeaua, ceapa, usturoiul, nucile, uleiul de măsline, fructele uscate, siropurile de fructe și sosurile iuți, condimentele, gemul, ciocolata sau murăturile.

Citește și: Secretul celor mai buni cartofi prăjiți. Un celebru bucătar a dezvăluit metoda prin care ies perfecți. Nu o să te mai saturi de ei

cum se depozitează corect cartofii
Cartofii nu se țin la frigider

De ce nu este bine să consumi cartofi încolțiți

Chiar dacă sunt depozitați corespunzător, se poate întâmpla să constatăm că pe suprafața cartofilor apar acei muguri care arată că încep să încolțească. Deși nu s-au înmuiat sau stricat și pare că mai sunt buni pentru consum, dacă le îndepărtăm acei muguri, specialiștii ne sfătuiesc să nu mai consumăm cartofii care au încolțit, ci să îi aruncăm.

Citește și: Ce conțin de fapt chipsurile. Avertismentul specialistului: „Nici măcar nu conțin cartofi”. Detaliul la care trebuie să fii atent

Faptul că au încolțit este un semn că acei cartofi conțin niveluri mai ridicate de toxine și nu mai sunt buni pentru organism. Toți cartofii conțin în mod natural toxine numite glicoalcaloizi: solanina și chaconina. Când cartofii sunt proaspeți, acești compuși nu sunt periculoși pentru sănătate.

Pe măsură ce cartofii încep să încolțească, nivelul acestor toxine crește semnificativ, de aceea ar fi mai bine să îi aruncăm atunci când observăm că apar muguri pe suprafața lor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Pepe, despre succesul câștigat pe scenă: “Atunci începi să realizezi!”
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *