Ce se întâmplă dacă te speli pe cap cu gel de duș. Care este diferența dintre șampon și gel de duș

Șamponarea părului, chiar dacă nu pare o mare știință, nu se face la voia întâmplării. Specialiștii explică ce se întâmplă dacă ne spălăm părul cu gel de duș în loc de șampon
Ce se întâmplă dacă te speli pe cap cu gel de duș. Care este diferența dintre șampon și gel de duș

Probabil că oricui i s-a întâmplat să rămână fără suficient șampon fix în momentul în care intenționează să-și spele părul, iar în această situație de „criză”, să improvizeze. Gelul de duș pare a fi o soluție la îndemână, la urma urmei. Este lichid, face spumă, are rolul de a curăța. Ce se întâmplă dacă te speli pe cap cu gel de duș, ne-am putea întreba.

Dar diferențe există. Gelul de duș, nefiind conceput pentru păr, nu va oferi aceleași proprietăți părului, după utilizare. Pentru că, deși conțin multe dintre aceleași ingrediente, șamponul ajută părul să rămână hidratat. Gelul de duș, pe de altă parte, este menit să ajute pielea să rămână împrospătată. Dar părul spălat cu gel de duș va rămâne uscat.

Ce se întâmplă dacă te speli pe cap cu gel de duș

Gelul de duș este ca un demachiant lichid conceput pentru corp. Folosește detergenți sau uleiuri pentru a îndepărta murdăria, uleiul și alte particule nedorite de pe piele. În general, are un echilibru al pH-ului mai scăzut decât săpunul solid, săpunul de mâini sau detergentul de vase. Acest lucru împiedică pielea să se usuce, curățând-o bine în același timp.

Aceste geluri sunt alcătuite în principal din apă, dar conțin și o mare parte de agenți tensioactivi. Agenții tensioactivi sunt compuși care ajută la procesul de curățare prin descompunerea murdăriei și grăsimii de pe piele. Acest lucru face ca apa și frecarea (creată prin frecarea gelului pe corp) să elimine murdăria. Gelurile de duș conțin și ingrediente pentru a avea o consistență potrivită, culoare și spumă plăcut mirositoare.

Diferența dintre gel de duș și șampon

Șamponul este făcut pentru păr, în timp ce gelul de duș este făcut pentru piele. Aceasta înseamnă că, deși scopul este același – curățarea – proprietățile și specificațiile celor două produse sunt diferite.

Şamponul

La fel ca gelul de duș, șamponul are agenți tensioactivi care ajută la descompunerea uleiurilor și murdăriei din păr. Cu toate acestea, șamponul are mai puțini agenți tensioactivi decât gelul de duș. Acest lucru este important pentru ca șamponul să nu îndepărteze toate uleiurile naturale din păr, deoarece acest lucru l-ar face foarte uscat.

De asemenea, șamponul conține molecule de hidratare, care sunt încărcate și se agață de păr. Aceste molecule ajută părul să fie moale și mătăsos. Este creat pentru a menține foliculii de păr sănătoși, urmând sfaturile dermatologilor și experților.

De fapt, multe șampoane sunt destinate persoanelor cu anumite tipuri de păr. De exemplu, dacă ai părul uscat în mod constant, poți alege un șampon cu glicerol sau cheratină. Sau daca ai mătreață, poți alege un șampon cu agenți antifungici.

Gelul de duș

Gelul de duș, pe de altă parte, nu conține aceste ingrediente. În schimb, unele geluri de duș vin cu ingrediente specifice pentru piele. Unele, de exemplu, au mărgele de exfoliere pentru a ajuta pielea să strălucească.

Altele conțin mentol pentru o senzație de răcoare sau au un plus de hidratare pentru pielea uscată constant. Sau, unele sunt extra-puternice și anti-bacteriene pentru cei caun re au miros puternic al corpului.

Deși aceste proprietăți sunt excelente pentru piele, ele nu au același efect asupra părului și ar putea fi dăunătoare.

Folosit ocazional, gelul de duș va funcționa pentru curățarea părului. Dacă ai rămas fără șampon și ai uitat să cumperi unul nou, poți folosi o picătură de gel de duș. Nu va deteriora părul imediat. Dar în timp, o cantitate prea mare, va face părul uscat și deteriorat.

Cât de des ar trebui să-ți șamponezi părul

Specialiștii nu recomandă spălarea părului în fiecarezi. Șamponarea zilnică poate lăsa părul uscat, fragil și deteriorat. Acest lucru se datorează cel puțin parțial ingredientelor din șampon care creează spumă, miros sau culoare. Aceste substanțe chimice pot elimina prea multe uleiuri naturale, dacă le folosești prea des.

De câte ori îți speli părul pe săptămână, depinde de nevoile individuale ale tale. Dacă părul tău este mereu uscat, este suficient să îți speli părul doar o dată pe săptămână, pentru a lăsa uleiurile naturale ale corpului să-ți hidrateze părul, scrie stylecheer.com.

Alții trebuie să-și spele părul mai des pentru că au părul excesiv de gras, folosesc produse de coafat, transpira intens sau lucrează în medii murdare. Chiar dacă ești în această situație, încearcă să îți speli părul de maxim cinci ori pe săptămână sau mai puțin.

Dacă ți-ai spălat părul de fiecare dată când faci duș și ai încercat să faci această ajustare, s-ar putea să observi că părul tău devine uleios foarte repede. Acest lucru se datorează faptului că glandele de păr sunt suprastimulate și sunt obișnuite să lucreze din greu pentru a-ți menține părul suficient de moale.

Îți poți spăla părul doar cu apă?

Spălarea părului doar cu apă – fără șampon sau orice tip de săpun – va avea un anumit efect, dar nu vă va oferi o curățare la fel de amănunțită. După cum s-a mai spus, ingredientele din șampon sunt concepute pentru a elimina murdăria din păr. Simpla clătire nu va scăpa de tot de murdărie.

Cu toate acestea, nu trebuie șamponat zilnic. Dar, în zilele în care nu îl șamponezi, este totuși perfect acceptabil să îl clătești doar cu apă. De fapt, aceasta este o modalitate excelentă de a-ți menține părul oarecum curat, fără a-l deteriora.

Utilizarea apei pe păr probabil nu-l va deteriora.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *