Ce se pune pe masă la gătitul miresei. Tradiții și superstiții. Obiceiul banal care aduce noroc

Tradiția se păstrează încă, în mai toate zonele din țară și este un vechi obicei de nuntă.
Ce se pune pe masă la gătitul miresei. Tradiții și superstiții. Obiceiul banal care aduce noroc

Ce se pune pe masă la gătitul miresei. Acest obicei este unul extrem de important al nunții. De-alungul timpului au fost respectate mai multe tradiții și obiceiuri în ziua nunții. Unele dintre ele însă, au fost uitate. Cel care presupune gătitul miresei este respectat și în ziua de azi. Iată tot ce trebuie să știți despre acest moment important.

Ce se pune pe masă la gătitul miresei

Acest obicei se păstrează încă, în mai toatele zone din țară și este un vechi obicei de nuntă. Mireasa este ajutată să se îmbrace și să se gătească cum se cuvine pentru nuntă de către domnișoare de onoare, surori, mamă și nașă.

Ce se pune pe masă la gătitul miresei
Ce se pune pe masă la gătitul miresei

Momentul în care mireasa îmbracă rochia albă este unic, așa că cei din viața ei fac ca acest moment să fie special și de neuitat. Totul trebuie sărbătorit ca atare, iar cei prezenți să o facă să se simtă ca o adevărată prințesă.

Obiceiuri și tradiții

  • Acest obicei trebuie să se desfășoare în camera în care a copilărit mireasa
  • Aici, un fotograf va surprinde fiecare pas în parte din gătitul miresei
  • Fotograful va surprinde cu aparatul accesoriile pe care le va purta mireasa, cât și pe cei prezenți la eveniment.
  • În tot acest timp, mireasa rămâne ferită de ochii mirelui.
  • Acesta poate vedea mireasa numai după ce nașa i-a pus voalul pe cap
  • Există și o melodie dedicată întregului ritual, aceasta numindu-se “Ia-ți mireasă ziua bună”.
  • Odată ce gătitul miresei este gata, aceasta își primește buchetul de mireasă de la mire, care o va vedea pentru prima dată în rochia de mireasă.
  • Mireasa are obligația de a prinde cocardele nașilor, mirelui, părinților și socrilor.
  • Domnișoarele de onoare o vor ajuta cu împărțirea cocardelor mai departe și celorlate rude.
  • După ce s-a terminat cu împărțirea cocardelor, nașa rupe turta miresei.
  • Turta să fie ruptă în patru și să fie aruncată către cele patru puncte cardinale. Cei care prind bucățile de turtă împart și celorlați invitați.
  • Fiecare trebuie să guste din această turtă pentru a avea noroc și sănătate.
  • Mai departe, în unele zone, se obișnuiește să se organizeze o horă în fața casei. Această horă mai este numită și “hora miresei”.

Pe masă la gătitul miresei se mai pun:

  • oglinda
  • bijuteriile
  • peria
  • fardurile
  • flori

Semne rele de care mireasa trebuie să se ferească

Miresele nu trebuie să poarte perle (nici bijuterii, nici pe rochie).

Nu e bine să faci poză îmbrăcată mireasă înainte de nuntă.

Să nu-i cumperi cadou un ceas viitorului soţ, pentru ca zilele relaţiei cu el sunt numărate.

Nu e bine să te întorci din drum ca să te uiţi în oglindă.

Nu e bine să-ţi cadă voalul din cap.

Nu e bine să vezi o altă mireasă.

Nu e bine ca doi fraţi să se căsătorească în acelaşi an.

Daca scapi verigheta pe jos, este semn de ghinion.

E interzis să arăţi rochia de mireasa viitorului soţ.

În ziua sau noaptea nunţii nu trebuie să-ţi schimbi pantofii ca să nu îţi schimbi bărbatul.

Aduce ghinion să te căsătoreşti în ziua ta de naştere sau după asfinţit.

Este interzis sub orice formă să-ţi vezi soţul dupa miezul nopţii înainte de nuntă.

Ceea ce porţi la nuntă, pantofi, sandale etc nu se mai poartă dacă nu vrei să te mai măriţi o dată.

Nu face nunta în mai pentru că se spulberă relaţia precum florile copacilor.

9.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.