Congelarea alimentelor este o modalitate bună de a evita risipa alimentară. Pentru a păstra alimentele în condiții optime în congelator, este important să respectăm anumite reguli și să avem grijă la cum pregătim alimentele înainte de a le congela. Pe lângă păstrarea alimentelor, aceste reguli ajută la o bună funcționare a congelatorului și a unui consum redus de energie. Cu toții cunoaștem regula de bază, de când eram mici, că mâncarea caldă nu se pune în frigider sau în congelator pentru că se poate defecta. În rândurile următoare, îți vom arăta cum să pregătești și ce tip de alimente se pretează pentru a fi congelate.
Așa cum am menționat, un lucru esențial, când vrem să congelăm un preparat, este esențial să fie răcit complet, la temperatura camerei. În caz contrar, frigiderul și chiar alimentele deja congelate, se pot strica.
Conținutul de grăsime este esențial la congelarea produselor lactate: cu cât conținutul de grăsimi este mai mare, cu atât mai bine. Dacă laptele sau smântâna congelată are un conținut mai ridicat de grăsimi, grăsimea se poate separa odată ce este dezghețat.
Când vine vorba de brânză, depinde de câtă umiditate conține. Brânzeturile proaspete și moi nu trebuie congelate deoarece umiditatea din brânză se extinde și distruge structura acesteia Brânza devine moale și pierde gustul. Brânza tare și feliată, în schimb, poate fi congelată bucăți sau rasă fără probleme. Se aplică următoarele: Congelați întotdeauna bucățile de brânză individuală, astfel încât să nu se lipească între ele.
Ouăle crude, în coajă, nu se congelează întregi. Separați albușul și gălbenușul și congelați-le în pungi sigilate, etichetate.
Fructele sunt ușor de congelat, dar nu se mai pot consuma ca atare, după decongelare. Pot fi folosite la prepararea deserturilor sau a produselor de patiserie.
Vezi și De ce să pui o pungă cu orez în congelator. Trucul e genial, îl vei folosi mereu
Carnea congelată poate fi păstrată doar câteva luni. Motivul: conținutul de grăsime reacționează cu oxigenul chiar și în stare congelată, iar carnea devine râncedă. Prin urmare, cu cât carnea este mai slabă, cu atât se va păstra mai mult timp. O altă problema sunt bacteriile. Ele nu mor la temperaturi sub zero grade, ci devin inactive. La decongelare, bacteriile se dezvoltă din nou Deci este foarte important să gătiți carnea la o temperatura recomandată.
Congelarea se aplică pentru majoritatea tipurilor de legume. Pentru a face acest lucru, puneți scurt legumele în apă clocotită și apoi în apă rece cu gheața. Acest lucru distruge microorganismele care ar putea schimba culoarea, gustul și calitatea legumelor. Există însă și excepții: castraveții, roșiile, salata verde și ceapa nu trebuie deloc congelate, deoarece devin moi atunci când sunt decongelate. Este diferit cu ierburile aromatice – acestea pot fi congelate foarte ușor. Sfat: Puneți ierburile tocate mărunt în tăvi pentru cuburi de gheață, umpleți cu apă și congelați. După două ore, scoateți cuburile de gheață din recipient și continuați să le congelați într-o pungă de congelare.
În general, mâncarea gătită, rezistă bine la congelator, pentru 2-3 luni. Pentru aceasta, țineți cont de modul de ambalare și etichetați caserola cu numele mâncării și data de congelare.
Produsele de copt finite, precum și aluatul crud, pot fi congelate bine. Pentru a vă asigura că pâinea și chiflele sunt crocante după dezghețare, lăsați-le să se dezghețe scurt și apoi coaceți la cuptor timp de cinci minute. Acest lucru este valabil si pentru prăjiturile cu drojdie, pandișpan și prăjiturile cu brânză. Doar pentru congelarea prăjiturii cu smântână este mai complicată: tăiați tortul în bucăți individuale și congelați-le pe o tavă pentru aproximativ două ore, apoi puneți bucățile înapoi împreună – cu folie între bucăți și înghețați prăjitura întreagă într-o pungă de congelator. Nu se congelează: bezele și prăjiturile cu cremă de unt, după decongelare pot deveni gumate și apoase.
Vezi și De ce să nu pui niciodată mâncarea caldă în frigider. Pericolul nebănuit la care te expui