De ce să nu pui niciodată mâncarea caldă în frigider. Pericolul nebănuit la care te expui

refrigerare mâncare gătită

Vrei să răcești rapid mâncarea în frigider? Să știi că nu este o idee bună deloc. Știm cu toții că mâncarea, după ce a fost preparată, poate sta la temperatura camerei pentru maxim 2 ore. Cu toate acestea, alimentele calde sau fierbinți, nu trebuie puse în congelator sau în frigider, din două motive principale: durata de viață frigiderului și problemele de siguranță alimentară.

Ce se întâmplă dacă pui alimente, calde sau fierbinți, în frigider?

1.Risc de intoxicație alimentară

Una dintre cele mai frecvente cauze ale intoxicațiilor alimentare este răcirea necorespunzătoare a alimentelor gătiteBacteriile sunt peste tot, chiar și după ce un aliment este gătit la o temperatură internă sigură, dacă au mediul propice, ele pot reapărea și apoi se pot reproduce.

Normele de siguranță alimentară recomandă refrigerarea alimentului în maxim 2 ore, deoarece la temperatura camerei (între 5ºC și 65ºC, considerată „zona periculoasă”), riscul de dezvoltare a bacteriilor, crește. Cu toate acestea, trebuie acordată atenție, modului în care este executat acest proces de răcire, deoarece există câteva dezavantaje:

  • introducerea alimentelor calde în frigider  va crește temperatura din interiorul frigiderului  și, în consecință, crește riscul de contaminare al celorlalte alimente, scăzându-le perioada de valabilitate. Este indicat să lăsați suficient spațiu în jurul alimentelor calde, pentru ca aerul rece să circule și pentru a grăbi procesul de răcire, așezați mâncarea în frigider, dacă este puțin caldă, cât mai sus, deoarece temperatura este mai stabilă în această zonă. Aerul cald tinde să urce, iar aerul rece să coboare, prin urmare, dacă punem alimentul cald pe raftul de sus,  vor fi afectate mai puține alimente.
  • mâncarea se răcește neuniform: dacă dorim să răcim o cantitate mare de alimente, mâncarea nu se va răci uniform. Răcirea are loc mai întâi, la suprafață, cu cât recipientul cu mâncare este mai mic, cu atât se răcește mai repede. Prin urmare, este recomandabil  să depozitați mâncarea caldă în recipiente puțin adânci pentru a accelera procesul de răcire.

2.Durata de viață a frigiderului

Deși frigiderele moderne cu control inteligent de temperatură și mecanisme de protecție ar trebui să sufere mai puțin din cauza asta, un lucru este sigur: alimentele fierbinți provoacă condens, care se depune pe peretele din spate al interiorului și provoacă formarea de gheață. Acest lucru va crește energia consumată de frigider pentru a restabili temperatura optimă din interior. În timp, frigiderul devine mai puțin eficient și trebuie dezghețat mai des.

Cum se refrigerează alimentele fierbinți?

Este adevărat că germenii se dezvoltă destul de repede atunci când alimentele sunt lăsate afară la temperatura camerei, dar există o oarecare spațiu de mișcare. Deși bacteriile dăunătoare se pot dezvolta în alimente foarte repede, acest lucru nu se întâmplă imediat. Mâncarea gătită  trebuie refrigerată în două ore de la preparare (o oră dacă este vară), deoarece există riscul de multiplicare a bacteriilor.

Cea mai bună modalitate de a răci mâncarea fierbinte înainte de a o pune la frigider, fără a destabiliza temperatura internă, care ar trebui să fie sub 5ºC, este să puneți mâncarea într-un recipient ermetic (de preferat, din sticlă) și să o răciți folosind o baie de apă rece cu gheață.

 

Vezi și Cât timp rezistă mâncarea gătită în frigider. Nu mulți știu, aceasta este de fapt perioada care nu trebuie depășită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…