Cât timp rezistă mâncarea gătită în frigider. Nu mulți știu, aceasta este de fapt perioada care nu trebuie depășită

Detalii importante

Scris de: Oana Matei

17 Mar. 2023

Cât timp rezistă mâncarea gătită în frigider. Nu mulți știu, aceasta este de fapt perioada care nu trebuie depășită

Doar pentru că mâncarea a fost gătită și depozitată, la rece, în frigider, crezi că mâncarea va fi bună de consumat după o săptămână? Ei bine, dacă nu vrei să ai probleme digestive, îți recomandăm să citești acest articol ca să știi când este momentul să arunci acea tocăniță care a stat în frigider șase zile sau acea ciorba mai veche de șapte zile. Dacă frigul încetinește proliferarea bacteriilor și a mucegaiului, efectul său este valabil doar pentru o perioadă. In ceea ce privește timpii de expirare ai fiecărui aliment odată gătit, exista diferite clasificări.

Alimente gătite care trebuie consumate rapid

 • Pește: acest tip de mâncare rezistă la frigider doar 1- 2 zile după gătire, așa că îți recomandăm să îl consumi în acest interval, dacă nu dorești să ai probleme gastrointestinale.
 • Salate: pentru acest tip de rețetă  va depinde dacă este sau nu asezonată.  Îți recomandăm să păstrezi salatele fără sos, bine uscate, deoarece vor rămâne în stare bună 24 de ore.
 • Fructe de mare: indiferent de modul în care sunt  preparate,  crustaceele au termen de valabilitate de două zile. Prin urmare, dacă ai de gând să refrigerezi acest tip de mâncare, este foarte important să ții cont de termenul de păstrare.
 • Ouă: ouăle gătite precum omletele,  ouă fierte, etc. rezistă până la două zile, așa că este indicat să le consumi până a doua zi.
 • Preparate bazate pe ouă crude: maionezele de casă, sosurile preparate cu ou crud, au termen de valabilitate maxim 24 de ore.

Vezi și Alimente care nu se țin în frigider. Se strică mai repede dacă sunt depozitate la rece

Termen de valabilitate mediu: 3-5 zile

Există și alte grupe de alimente a căror marjă de expirare este puțin mai mare decât precedentele. În acest caz vorbim despre:

 • Tocănițe: cele cu leguminoase durează 3-4 zile.
 • Prăjituri de casă: aceste tipuri de alimente durează, de obicei, intre 3 si 4 zile. Dacă prăjiturile au topping de frișcă, acestea trebuie consumate în maxim 48 de ore.
 • Paste: de orice fel ar fi (macaroane, spaghete, în salată, cu legume…), experții recomandă să nu le păstrați la frigider mai mult de 3 până la 5 zile după gătire. De fapt, idealul este să le consumi în decurs de două zile.
 • Orez, paste :  Mâncărurile pe bază de paste sau orez sunt deosebit de delicate. Aceste feluri de mâncare, deoarece conțin cantități mari de amidon, pot dezvolta bacterii Bacillus cereus atunci când sunt lăsate la temperatura camerei. Prin urmare, cel mai sigur lucru de făcut este să păstrezi toate aceste tipuri de preparate la frigider și să le consumi a doua zi sau cel târziu în 2- 3 zile. 
 • Lapte pasteurizat: putem păstra o cutie deschisă de lapte la frigider timp de 5 zile.
 • Carnea:  odată gătită, poate rezista pana la 3 sau 4 zile in condiții bune de consum. Va depinde de tipul de carne în cauză, de conținutul ei de grăsime (cele care conțin grăsime râncezesc mai devreme) și de modul în care este preparat.
 • Ciorbe și supe fără carne: aceste mâncăruri, preparate doar din legume rezistă la frigider până la 3-4 zile.
 • Ciorbe, supe cu carne: aceste preparate durează la frigider maxim 2-3 zile. Cel mai bine se păstrează ciorbele acrite cu borș, gătite cu carne de porc sau vită, până la maxim 4 zile.

Bine de știut

Utilizarea recipientelor etanșe este esențială pentru ca alimentele gătite să reziste mai mult la frig. Refrigerarea preparatului în aceeași tigaie sau oală în care l-ați gătit grăbește oxidarea și deteriorarea. Acest proces rezultă din amestecul de umiditate, temperaturi scăzute și aluminiu. Dacă doriți să profitați la maximum de ceea ce ați gătit, este mai bine să depozitați alimentele  într-un recipient de sticlă sau plastic, cu capac.

Vezi și Când expiră ouăle, de fapt. Se mai pot consuma sau nu după termenul de valabilitate?

Urmăriți EGO.ro și pe
Horoscop săptămâna 20-26 martie 2023
9.1 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *