În perioada sărbătorilor Pascale, gospodinele pregătesc mai multe ouă de fierte și înroșite, pentru ca aceastea să nu lipsească de pe masă în ziua de Paște. Metoda de vopsire a ouălor este un simplă, însă, este important să știi cât rezistă acestea, în cazul în care nu le țineți în frigider. Iată mai jos, cât rezistă ouăle fierte la temperatura camerei.
Ce se întâmplă cu ouăle fierte
Ouăle fierte tari sunt foarte hrănitoare și grozave ca o gustare sănătoasă sau pentru a le folosi ca parte a unei mese echilibrate. Totuși, poate în mod surprinzător, au o perioadă de valabilitate mai scurtă decât ouăle proaspete.
În timpul fierberii, stratul protector care acoperă coaja este îndepărtat, făcând ouăle mai susceptibile la aer și la microorganismele dăunătoare. Prin urmare, refrigerarea este imperativă atunci când vine vorba de prevenirea contaminării sau stricarii ouălor fierte.
Citește și: Cât timp poţi păstra la frigider ouăle fierte de Paşte. Greşeala pe care o fac mulţi români
Câte zile se țin ouăle în frigider
Păstrarea ouălor în frigider ajută la încetinirea creșterii bacteriilor, deoarece bacteriile potențial periculoase cresc mai încet la temperaturi sub 4°C.
Este important de știut că, la doar două ore de când ouăle au fost fierte, acestea trebuie băgate în frigider.

Un alt aspect important este să țineți ouăle într-un recipient închis etanș și niciodată pe ușa frigiderului. Faptul că veți deschide și închide ușa des pe timpul zilei, poate determina fluctuații de temperatură. Astfel ouăle nu vor mai fi atât de rezistente.
Citește și: Cât timp se fierb ouăle, înainte să le vopsești. Trucul pentru a prinde culoarea eficient
Cât rezistă ouăle fierte la temperatura camerei
- Pentru siguranța sănătății, ouăle fierte tari și curățate se consumă imediat.
- Dacă ouăle au fost decojite, se recomandă păstrarea lor într-un recipient ermetic împreună cu un prosop de hârtie umed pentru a preveni uscarea lor.
- Ouăle fierte tari curățate nu trebuie lăsate la temperatura camerei și trebuie refrigerate cât mai repede posibil.
- ouăle fierte tari, decojite sau nedecojite, pot fi păstrate în siguranță la frigider timp de aproximativ 1 săptămână, scrie Health Line.
- Consumul de ouă care au stat mai mult de o săptămână poate duce la apariția unor boli alimentare cu simptome precum diaree, greață și vărsături.
- Un ou fiert tare stricat poate avea un miros distinctiv, neplăcut.
- Mulți oameni se alarmează dacă gălbenușul unui ou fiert tare este de culoare gri-verzuie. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă neapărat că oul este stricat.
- Culoarea gălbenușului variază în funcție de timpul de gătire și temperatura de gătire.
- Când ouăle sunt fierte mult timp, gălbenușul devine mai palid la culoare și în cele din urmă devine un gri verzui.
- Această culoare apare atunci când este fiert prea mult oul.
Beneficii ouă
Previn diabetul gestațional și hipertensiunea de sarcină
Un singur ou fiert mare conține:
Vitamina A: 6% din doza zilnică recomandată
Folat: 5% din doza zilnică recomandată
Citește și: Modele ouă de Paște 2023. Idei pentru toate gospodinele
Vitamina B5: 7% din doza zilnică recomandată
Vitamina B12: 9% din doza zilnică recomandată
Vitamina B2: 15% din doza zilnică recomandată
Fosfor: 9% din doza zilnică recomandată
Seleniu: 22% din doza zilnică recomandată
Au un nivel ridicat de colesterol, dar nu afectează obligatoriu negativ colesterolul din sânge
Conțin colină – un nutrient important
Cele îmbogățite cu Omega-3 ajută la reducerea trigliceridelor
Nu cresc riscul de boli de inimă și nici riscul de accident vascular cerebral