Ce trebuie să faci cu ouăle înainte să le vopsești. Trucuri pentru o culoare intensă și uniformă

Trucuri utile pentru vopsirea ouălor de Paște

Scris de: Oana Matei

13 Apr. 2023

Ce trebuie să faci cu ouăle înainte să le vopsești. Trucuri pentru o culoare intensă și uniformă

Tradiția ouălor vopsite își are originile în vechile obiceiuri păgâne ale strămoșilor noștri, care sărbătoreau venirea primăverii și rennoirea naturii. Mai târziu, în timpul perioadei creștine, ouăle vopsite au devenit un simbol al Învierii lui Hristos.

De ce ai nevoie pentru a vopsi ouăle

În mod tradițional, ouăle se vopsesc într-o zi de joi din Săptămâna Mare, numită „Joi Mare” sau „Joia Mare„. Această zi este considerată a fi cea mai bună zi pentru vopsirea ouălor, deoarece se crede că ouăle vor fi mai rezistente și se vor păstra proaspete mai mult timp.

Pentru a vopsi ouăle în mod tradițional, se folosesc coloranți naturali, cum ar fi cojile de ceapă sau frunzele de nuc, care le conferă o culoare roșiatică sau brună. Ouăle se încălzesc în aceste soluții naturale, lăsându-le să se absoarbă timp de câteva minute până la câteva ore, în funcție de intensitatea dorită. În rândurile de mai jos, vă arătăm cum puteți obține o culoare intensă a ouălor pentru Paște.

Cum se pregătesc ouăle înainte de a fi vopsite

De Paște, pregătim mai multe ouă deodată, care, la fierbere, se pot sparge sau crăpa cu ușurință. Pentru a păstra coaja ouălor intactă și pentru a obține o culoare frumoasă când le vopsiți, vă arătăm un mic truc pentru a pregăti ouăle corect:

  • în funcție de numărul de ouă pe care doriți să le fierbeți, alegeți vasul de mărimea potrivită.
  • scoateți ouăle din frigider cu o seară înainte sau câteva ore, înainte de fierbere. Este important ca ouăle să fie la temperatura camerei.
  • spălați ouăle bine cu detergent de vase și cu cloramină alimentară. Clătiți-le bine cu apă rece.
  • puneți ouăle în vasul de fierbere, la foc mic. Turnați apă rece astfel să acopere ouăle cu aproximativ 5 centimetri. Adăugați în apă o lingură de oțet.
  • când apa începe să fiarbă, lăsați ouăle pentru 12 minute, pentru a obține ouă fierte tari.
  • scoateți ouăle fierte tari, pe rând, și le puneți într-un castron pentru 15-20 de  minute. După acest interval de timp, adăugați peste ouă, apă rece și le lăsați la răcorit.
  • ouăle se șterg  cu un șervet, apoi se pregătesc de vopsit.

Vezi și Ce poţi face cu ouăle rămase de la Paşte. 4 idei de reţete care te vor încânta

Cum se vopsesc ouăle în culori intense

Pentru a obține ouă vopsite de Paști în culori intense, urmăriți acești pași:

  1. Alegeți ouă cu coaja albă și netedă – Acestea absorb mai bine culoarea și vor da rezultate mai intense.
  2. Pregătiți vopseaua – pregătiți soluția de vopsire folosind colorant alimentar pulbere sau lichid, o linguriță de oțet și apă fierbinte. În funcție de cantitatea de apă și de colorant, puteți obține culori intense. În general, cu cât mai mult colorant folosiți , cu atât culoarea va fi mai intensă.
  3. Se scufundă ouăle în soluția de vopsit timp de 10- 15 minute, depinzând de cât de intensă doriți să fie culoarea. Ouăle trebuie întoarse în soluția de vopsire din când în când pentru a asigura uniformizarea culorii.
  4. După ce sunt vopsite, scoateți ouăle din soluția de vopsire și clătiți-le cu apă rece. După ce le-ați clătit, puteți să le lustruiți ușor cu ulei vegetal pentru a le da un aspect lucios.

Vezi și De ce să pui suc de lămâie în apa în care fierbi ouăle. Trucul te va surprinde total

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *