Ce trebuie să faci cu oul roşu sfinţit de Paşte. De ce este important să îl păstrezi până anul viitor

Ce trebuie să faci cu oul roşu sfinţit de Paşte. Puțini sunt cei care știu de ce este important să fie păstrat până anul viitor.
Ce trebuie să faci cu oul roşu sfinţit de Paşte. De ce este important să îl păstrezi până anul viitor

Ce trebuie să faci cu oul roşu sfinţit de Paşte. Ouăle roșii reprezintă viața, sănătatea și vigarea. De asemenea, reprezintă răstignirea și sacrificiul lui Isus, lumina și bucuria credințe creștine. Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din an, încărcată de tradiții și obiceiuri. Puțini sunt cei care știu de ce este important ca oul sfințit de Paște să fie păstrat până anul viitor.

Ce trebuie să faci cu oul roşu sfinţit de Paşte și de ce trebuie să îl păstrezi

Ouăle de Paște se vopsesc în Vinerea Mare sau Joia Mare. În ziua în care se vopsesc ouăle este bine să țineți post negru, pentru curățarea sufletului. De asemenea, în această zi nu se mai fac treburi în gospodărie. Ce trebuie să faci cu oul roşu sfinţit de Paşte

Tradiții și obiceiuri legate de ouăle înroșite

  • În duminica Paștelui se știe că prima oară oamenii trebuie să ciocnească ouăle roșii, pentru că acestea se mănâncă primele, înaintea tuturor bucatelor. Se spune că ouăle vopsite se apără de rele și ne dau putere, noroc și vigoare.
  • Aveți grijă cu cine ciocniți primul ou. Se spune că acea persoană va fi cu voi și pe lumea cealaltă
  • Țineți minte cu cine ați ciocnit ouă roșii în ziua de Paște. Se spune că dacă vă rătăciți într-o pădure și vă veți aduce aminte cu cine ați ciocnit oul de Paște, veți găsi calea bună.
  • Superstiții din zona Ardealului spun că ouăle se mănâncă simple, fără sare, pentru a nu transpira tot anul
  • Dacă mâncați oul roșu cu sare, vi se vor înroși mâinile.

Ouăle înroșite aduc norocul

În duminica Paștelui, fetele și copiii din zona Moldovei se spălau pe față cu apă curată în care a stat un ou roșu, un ou alb, un bănuț de argint și un fir de iarbă. Această tradiție se păstrează încă. Cei care fac asta au parte de sănătate și noroc în dragoste.

În multe regiuni din țară, după ce se mâncau ouăle roșii, coaja lor spartă se arunca în drum să țină departe de ogradă toate relele și bolile.

Ce trebuie să faci cu oul roşu sfinţit de Paşte

Încă din cele mai vechi timpuri se respectă un obicei de mai toate gospodinele din țară. Este bine ca oul de la masa de Paște să fie păstrat pentru anul viitor.

Acest ou trebuie să fie roșu și sfințit de preot în biserică. Anul care vine, oul se sparge, iar dacă este gol interior înseamnă că nu veți avea parte de prea mult noroc. Dacă acesta este plin, veți avea o viață liniștită.

Un alt obicei din regiunea Moldovei spune că trebuie să păstrezi un ou roșu timp de 40 de zile după Paște. Dacă îl spargi după 40 de zile și nu miroase urât, înseamnă că vei avea un an bun.

Având în vedere că de cele mai multe ori conținutul oului se deshidratează și se înnegrește micșorându-se, cel mai probabil acesta va fi gol în interior.

Semnele desenate pe ouă au câte un simbol ce reprezintă:

  • linia cu dreptunghiuri = gândirea şi cunoaşterea
  • cea uşor ondulata = apa, purificarea
  • spirala = timpul, eternitatea
  • dubla spirală = legătura dintre viaţă şi moarte.
  • linia dreaptă verticală = viaţa
  • linia dreaptă orizontală = moartea
  • linia dubla dreapta = eternitatea

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
8.5 52 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *