Cea mai rapidă rețetă de cozonac. Aluatul e gata în 30 de minute și nu are nevoie de frământare

Cozonac fără frământare

Tuturor ne place cozonacul de casă, pufos, aromat, cu multă umplutură. Procesul de preparare a cozonacului, nu este unul chiar simplu, este nevoie de timp, răbdare și puțin efort. Poate părea intimidant să pregătești un cozonac, mai ales dacă ești începător. Ar fi mai simplu să cumperi cozonac de la magazin, dar cei calitativi, cu ingrediente naturale, sunt foarte scumpi, iar cei mai ieftini, sunt plini de aditivi.

Rețeta ușoară de cozonac fără frământare

Dacă nu te-ai decis, îți venim în ajutor cu o rețetă simplă de cozonac, fără frământare, dar cu același gust și textură ca cel al mamei tale. Urmează pașii din rețeta, explicată în detaliu, de mai jos, nu vei da greș, chiar dacă este prima dată când prepari un cozonac.

Pentru această rețetă, prepararea aluatului se începe cu o seară înainte. Nu este nimic complicat, doar că aluatul va dospi 12 ore la rece, astfel, pentru a doua zi rămâne doar să adaugi umplutura și să-l pui la cuptor.

Ingrediente

Aluat

  • 10 grame drojdie uscată sau 30 grame drojdie proaspătă
  • 100 mililitri lapte călduț
  • 100 grame unt
  • 500 grame făină 000
  • 50 grame zahăr
  • 3 gălbenușuri de ou
  • extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat
  • coajă de lămâie rasă
  • un praf de sare

Umplutură

  • 3 albușuri de ou bătute spumă
  • 400 grame nucă
  • 5 linguri zahăr
  • 3 linguri cacao
  • rahat, stafide- opțional

Pentru uns cozonacul

  • 1 gălbenuș amestecat cu 2 linguri de lapte

Mod de preparare cozonac fără frământare

1.Aluat dospit la rece

  • Drojdia uscată se dizolvă în laptele călduț, timp de 5-10 minute. Într-un bol încăpător se amestecă zahărul împreună cu cele 3 gălbenușuri, cu coaja de lămâie rasă, vanilia, untul topit și sarea. La această compoziție, se incorporează laptele cu drojdia dizolvată și făina cernută. Se amestecă bine ingredientele, până când se obține un aluat omogen.
  • Se acoperă aluatul cu o folie alimentară sau cu un prosop de bucătărie. Timp de 1 oră, se lasă aluatul la odihnit într-un loc călduț. După ce volumul aluatului s-a dublat, este momentul potrivit pentru a-l pune la dospit pentru încă 12 ore în frigider.

Vezi și Cu ce ungeau bunicile cozonacii ca să le dea luciu. Siropul special pe care îl preparau

2.Umplutură

  •  Se bat spumă albușurile cu zahărul, se adaugă nuca, praful de cacao și se amestecă bine.

3. Pregătire cozonac

  • După ce aluatul s-a odihnit circa 12 ore în frigider, timp în care glutenul din făină s-a activat și a ajutat aluatul să crească frumos, a venit momentul să fie împărțit acum în două părți egale. Fiecare bucată se întinde în foaie de 1 cm grosime. Foile de aluat se întind pe blatul uns cu ulei, nu cu făină. Fiecare foaie de aluat se întinde cu umplutura pregătită, apoi se rulează în formă de sul.
  • Cel mai simplu este să împletiți  sulurile umplute direct pe foaia de copt. Astfel, cozonacul va fi mai ușor  transferat în tava de copt.
  • Înainte de a fi dați la cuptor, cozonacul se unge cu un amestec de gălbenuș cu lapte.

4.Coacere cozonac- dimensiune tavă 12x25x10

  • Cozonacul, astfel pregătit, se lasă pentru 15-20 de minute
  • Se încinge cuptorul la 200 de grade. Cozonacul se mai unge odată cu amestecul de lapte și gălbenuș, înainte de a fi dat la cuptor.
  • Cozonacul se coace timp de 20 de minute la 200 de grade, apoi temperatura se reduce la 170 de grade și se mai coace pentru aproximativ 30 de minute.
  •  Când cozonacul este frumos rumenit, se scoate din cuptor. Este important să se răcească bine înainte de a-l porționa.

Vezi și Când se prepară cozonacii de Paște. Ziua în care cele mai multe gospodine fac aceste pregătiri

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Super Tasting pe harta României – un tur național de degustări premium, semnat Paharnicul.ro și Unvinpezi.ro

Utile

Super Tasting pe harta României – un tur național de degustări premium, semnat…

Două platforme dedicate vinului de calitate, Paharnicul.ro şi Unvinpezi.ro, au lansat, începând cu luna mai 2025, „Super Tasting”, un tur naţional de degustări premium, care…
Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…