Cel mai scurt zbor comercial din lume: 90 de secunde între decolare și aterizare

În condiții meteo favorabile poate să dureze sub 1 minut

Scris de: Daoud Andra

29 Jan. 2023

Cel mai scurt zbor comercial din lume: 90 de secunde între decolare și aterizare

Imaginează-ți că te urci în avion, îți pui centura de siguranță și echipajul nici nu apucă să îți facă instructajul, că ai și ajuns la destinație. Pentru mulți este doar un exercițiu de imaginație, însă pentru alții este ceva cât se poate de real. Cel mai scurt zbor comercial din lume durează mai puțin de 2 minute. În ce parte a lumii se desfășoară și ce distanță acoperă.

Acesta este cel mai scurt zbor comercial din lume

Cel mai scurt zbor comercial din lume durează doar 90 de secunde, iar distanța de la decolare până la aterizare este de doar 2,7 km. Zborul leagă două teritorii scoțiene: Insula Westray, situată la marginea arhipelagului Orkney, în nordul țării, și Papa Westray, un teritoriu mai mic. Zborul este recunoscut de Guinness World Records ca fiind cel mai scurt serviciu aerian efectuat regulat.

Citește și: Cum obții despăgubiri dacă ți se pierd bagajele sau ți se anulează zborul. Pașii importanți pe care trebuie să-i urmezi VIDEO EXCLUSIV

În condiții meteo favorabile și dacă aeronava nu este foarte încărcată, zborul poate să dureze și mai puțin: sub un minut. Dacă cerul este senin, vântul este favorabil și nu sunt multe bagaje, durata zborului poate fi și de 53 de secunde. În alte condiții atmosferice, zborul durează 2 minute și 40 de secunde, potrivit CNN.

Aeronava care operează aceste zboruri este un model Britten Norman BN-2 Islander și este de mărimea unei dube: încap doar 8 pasageri la bord. Compania care operează aceste curse este Loganair, iar cursele sunt 2-3 pe zi, în funcție de solicitări. Avionul asigură transportul turiștilor și al localnicilor micii insule, care are o suprafață de 9 km pătrați și doar 70 de locuitori.

Cel mai scurt zbor comercial din lume
Cel mai scurt zbor comercial din lume

Alte zboruri scurte care se efectuează în lume

Deși pare imposibil de bătut acest record, mai sunt zboruri cu durată asemănătoare în alte părți ale lumii. Cursa aeriană care leagă insula Apowo de insula Kegata din Indonezia durează în jur de 92 de secunde. Și în Grecia există o cursă aeriană care durează puțin: pentru a ajunge din insula Kasos în insula Karpato, pasagerii petrec în aer aproximatix 6 minute. Și turiștii care vor să ajungă din insula Anguilla în insula San Martin din Caraibe o pot face în 8 minute, cu un avion comercial.

Citește și: Cum îți pregătești copilul pentru un zbor lung. Care sunt cele mai potrivite destinații pentru familiile cu copii

La polul opus, sunt zboruri care depășesc 10 ore. Pentru a ajunge dintr-o parte în alta a planetei, oamenii parcurg mii de kilometri pe calea aerului, uneori fără escală. Cel mai lung zbor direct din lume durează aproximativ 17 ore și acoperă o distanță de 16.000 de kilometri: mai precis, din Singapore la New York.

Urmăriți EGO.ro și pe
Horoscop săptămâna 20-26 martie 2023
4 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *