Cine a fost Sfânta Ecaterina, prăznuită pe 25 noiembrie în calendarul creștin ortodox. Minunile pe care le-a săvârșit

Mai este numită și ”mireasa promisă lui Hristos”

Scris de: Daoud Andra

25 Nov. 2023

Cine a fost Sfânta Ecaterina, prăznuită pe 25 noiembrie în calendarul creștin ortodox. Minunile pe care le-a săvârșit

Ziua de 25 noiembrie este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce neagră. În această zi este prăznuită Sfânta Ecaterina, iar de această sărbătoare se leagă o serie de tradiții. Cine a fost Sfânta Ecaterina și ce rugăciune este bine să citești pe 25 noiembrie.

Cine a fost Sfânta Ecaterina

Se spune că Ecaterina a fost o tânără care a trăit în secolul al IV-lea, în vremea împăratului Maximian. Era fiica guvernatorului Alexandriei, Contas. Ecaterina era o tânără frumoasă, inteligentă și bogată și nu voia să se căsătorească decât cu un pretendent pe măsura ei. Un preot i-a dat o icoană cu Maica Domnului și Pruncul, iar Iisus i s-a arătat în vis și i-a spus că trebuie să se boteze și să se convertească la creștinism, pentru a putea fi mireasă.

După ce a devenit creștină, Ecaterina a avut din nou un vis cu Mântuitorul, care i-a spus: ”Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”. Ecaterina avea un inel pe deget când s-a trezit și de atunci a rămas cunoscută drept ”mireasa promisă lui Hristos”.

Citește și: Sfânta Ecaterina, prăznuită pe 25 noiembrie în calendarul ortodox. Tradiții și obiceiuri

Sfânta Muceniță Ecaterina
Icoană cu Sfânta Muceniță Ecaterina

Ce minuni a săvârșit

Împăratul Maximian, fermecat de frumusețea ei, a încercat să o convingă pe Ecaterina să se lepede de Hristos și să se căsătorească cu el. Nu numai că nu a cedat insistențelor suveranului, dar Ecaterina a reușit să convingă mai mulți oameni să creadă în Hristos și să moară pentru credință.

A murit la vârsta de 18 ani, ca martiră. Împăratul Maximian a ținut-o în temniță, după care a vrut să o ucidă, pe roata de tortură. Ecaterina nu s-a lepădat de credința în Dumnezeu și se spune că atunci când s-a apropiat de roată, un înger a distrus roata. Împăratul a poruncit să fie decapitată, iar rămășițele ei au fost luate de înger și duse pe Muntele Sinai.

Citește și: Urări și mesaje de Sfânta Ecaterina 2023. Cele mai frumoase felicitări pentru cei care își sărbătoresc onomastica pe 25 noiembrie

Rugăciunea pe care este bine ca femeile să o citească

În această zi, fetele tinere se roagă la Sfânta Ecaterina pentru a-și găsi un soț, întocmai cum ea L-a găsit drept mire pe Hristos. Femeile căsătorite care au probleme în familie pot rosti, de asemenea, această rugăciune, pentru a scăpa de necazuri.

”O, Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii în chip minunat, tuturor izvorând razele înţelepciunii Soarelui dreptăţii, luminează şi întunericul sufletului meu şi cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngereşti.

Ca o lună te-ai înălţat în întunericul păgânătăţii şi ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi şi pe mulţi din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăinţa acestora. Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanţii rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos aur lămurit în foc, veşminte albe spre a acoperi goliciunea sufletului şi alifie pentru a unge ochii inimii cei înceţoşaţi de somnul păcatelor. Amin!”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9.6 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *