Cine a fost Sfântul Grigorie Teologul, prăznuit pe 25 ianuarie în calendar. Tradiții și obiceiuri, ce nu e bine să faci în această zi

Află cine a fost Sfântul Grigorie Teologul!
Cine a fost Sfântul Grigorie Teologul, prăznuit pe 25 ianuarie în calendar. Tradiții și obiceiuri, ce nu e bine să faci în această zi

Joi, 25 ianuarie, este sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioși. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește, astăzi, pe Sfântul Grigorie Teologul. Cine a fost acesta? Află detalii despre viața sa din rândurile de mai jos. Totodată, vezi și câteva tradiții și obiceiuri din această zi importantă. Iată ce nu e bine să faci!

Viața Sfântului Grigorie Teologul. Sărbătoare cu cruce neagră în calendar

În data de 25 ianuarie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Grigorie Teologul, sărbătoare trecută ca având cruce neagră în calendarul ortodox creștin. Cine a fost Sfântul Grigorie Teologul?

Ei bine, înainte de toate, trebuie să menționăm că acesta a fost cel mai mare teolog al Bisericii Creștine. El a văzut pentru prima oară lumina zilei în jurul anului 329 în Provincia Aksaray, Turcia.

Părinții săi erau extrem de credincioși, tatăl său fiind un episcop important. Astfel, Sfântul Grigorie Teologul a fost îndrumat să urmeze credința încă de când avea o vârstă fragedă.

A fost bun prieten cu Vasile cel Mare

În adolescență, Sfântul Grigorie Teologul se concentrează pe studii și ajunge să îl cunoască pe Vasile cel Mare. Acesta vrea să afle mai multe informații despre însemnările Domnului și merge în Antena, unde rămâne nouă ani.

Ulterior, Sfântul Grigorie Teologul pleacă în Constantinopol, iar acolo îl întâlnește pe fratele său, Cezar, care studia medicina. Cei doi ajung în Nazianz, iar acolo, Sfântul Grigorie Teologul se botezează, apoi se retrage pe malul râului Iris, acolo unde se reîntâlnește cu Vasile cel Mare.

De-a lungul vieții sale, Sfântul Grigorie Teologul a redactat foarte multe lucrări valoroase pentru creștini. El a încetat din viață în jurul anului 389 în satul său natal.

Citește și Calendar creștin ortodox ianuarie 2024. Ce sărbători importante sunt în prima lună din an!

Ce e interzis să faci pe 25 ianuarie

Potrivit tradiției, pe data de 25 ianuarie, creștinii nu ar trebui sub nicio formă să rostească blesteme, deoarece acestea se vor întoarce asupra lor. În schimb, oamenii cu credință ar trebui să spună rugăciuni. Astfel, lucruri bune vor veni în viața lor. Iată ce rugăciune se rostește de Sfântul Grigorie Teologul:

”Cu evlavie ai învăţat că Duhul și Cuvântul sunt deopotrivă cu Tatăl, cu Bunătatea şi cu Împărăţia. Ai cunoscut că potrivirea şi unirea este cu fiinţa şi cu firea.

Pentru aceasta bucurându-te ai strigat. Binecuvântat fie Domnul şi să-L preaînălțăm întru toţi vecii. De mărirea îngerească te-ai învrednicit. Că ai strălucit lumii ca un înger, curăţindu-ţi cu grijă sufletul, trupul şi gândirea, pentru Sfânta Treime. Căreia acum cânţi, veselindu-te.

Deschizându-ţi gura, cu cuvântul lui Dumnezeu ai vărsat înţelepciune. Propovă­duitorul Luminii, cugetare Dumnezeiască lumii ai semănat.

Dogmele părinţilor ai întărit cu adevărat şi ca Apostolul Pavel te-ai arătat apărător al credinţei. Pentru aceasta şi cetăţean împreună cu îngerii eşti şi împreună vorbitor cu dânşii te-ai arătat.

Fericite de Dumnezeu cuvântătorule, Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea ta.

Sfinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Cel ce eşti luminat cu Raza Luminii Celei Întreit Strălucitoare, care iese dintr-O Singură Dumnezeire, îndrumătorule în Sfintele Taine, Părinte Grigorie, pe cei ce cu credinţă te laudă pe tine izbăveşte-i şi cu teologia dogmelor tale la Lumină îi povăţuieşte.

Îndrumător către o Stăpânie în Trei Feţe şi către Dumnezeirea Cea în Treime făcându-te, prin deprinderile faptelor bune, teolog al Treimii te-ai arătat, preafericite; iar acum cânţi bucurându-te: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.

Milostiv făcând pe Stăpânul cu rugăciunile tale, cere, părinte, iertare de greşeli, pentru cei ce prăznuim cu credinţă sfinţita şi marea prăznuire a pomenirii tale; întru care veselindu-ne, cântăm: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.”

Citește și Vacanța care a dispărut din structura anului școlar. Este pentru prima dată când elevii ar putea să nu aibă liber de această sărbătoare!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *