Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul. Minunile și viața prorocului

De ce a fost Ioan proroc încă din pântecele mamei sale
Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul. Minunile și viața prorocului

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul? Ioan Botezătorul s-a născut ca rod al rugăciunilor și al postului, din părinții Zaharia si Elisabeta. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus Hristos.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul. De ce a fost proroc încă din pântecele mamei sale

Potrivit Sfintei Scripturi, Ioan Botezătorul a tresărit în pântecele maicii sale in momentul in care Elisabeta se întâlnește cu Fecioara Maria care îl purta în pântece pe Domnul Iisus Hristos.

Ioan nu avea un program – singurul său program era Dumnezeu. El administra un fel de taină, ca un botez, asociat cu mărturisirea păcatelor și schimbarea vieții. Potrivit crestinortodox.ro, Ioan renunțase la orice formă de mângâiere, confort, recunoaștere sau aprobare omenească, dar nu era un egocentric sau un izolaționist. Mai degrabă Ioan Botezătorul îi ajuta pe ceilalți. Veneau la el oamenii de pe toate cărările vieții pentru a-i cere ajutorul.

S-a retras în deșertul Bethabara și ducea o viață ascetică. Ioan purta o haină din păr de cămilă și se hrănea cu lăcuste și miere sălbatică. În anul 26 a început să propovăduiască și să boteze, vestind venirea lui Mesia-Iisus Hristos, fapt pentru care a fost numit Înaintemergător.

De ce a fost decapitat Sfântul Ioan Botezătorul

Potrivit religiei, Ioan l-a acuzat de incest pe Irod Antipa, regele Iudeii, fapt pentru care a fost încarcerat și decapitat. Totul la cererea soției lui Irod, Irodiada, și a fiicei vitrege a acestuia, Salomeea.

Capul Sfântului Ioan a fost îngropat de Irodiada în curtea locuinței sale. Ioana, soția lui Huza, a știut unde a fost îngropat, l-a dezgropat și l-a pus într-un vas de lut. Ulterior l-a înhumat în Muntele Eleonului.

Sfântul Ioan sărbătorit de mai multe ori

Biserica Ortodoxă Creștină a fixat mai multe sărbători pentru prăznuirea Sfântului Ioan: zămislirea pe 23 septembrie, ca botezător pe 7 ianuarie, ziua nașterii pe 24 iunie și ziua morții sale pe 29 august.

Tradiții în ziua de 29 august. Ce fac creștinii

  • În dimineața zilei de 29 august creștinii ortodocși stropesc cu agheasmă prin casă pentru a fi feriți de boli.
  • Nu se mănâncă varză și nici fructe rotunde care pot semăna cu un cap: nuci, mere, prune, usturoi.
  • Nu se taie pepeni verzi. Se spune că va fi rău de friguri.
  • Nu se dă cu mătura. Se spune că zgomotul produs de mătură îi deranjează pe cei morți.
  • În ziua de 29 august nu se folosește cuțitul în respect față de momentul religios la care se face referire în această zi.
  • In ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul se spune că începe și frigul toamnei, așa cum fiecare om este cuprins de frisoane când afla modul în care a fost ucis Sfântul Ioan.
  • Se spune că nu e bine să aibă loc petreceri pe data de 29 august deoarece este o sărbătoare de meditație și de îndreptare a greșelilor.
  • În această zi se dau de pomană bucate pentru pomenirea celor adormiți.

“Tradiția spune că, în ziua de 29 august, creștinii trebuie să țină post negru sau aspru în care sunt permiși doar struguri și apă. Nu se bea vin roșu, deoarece în credință acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se mănâncă fructe sau legume roșii și nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului”, susțin teologii.

8.9 13 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.